23 / 11 / 2024
fuzul

PDG Mimarlar'dan Hatay'a Dinler ve Medeniyetler Projesi!

PDG Mimarlar'dan Hatay'a Dinler ve Medeniyetler Projesi!

PDG Mimarlar tarafından Hatay’da yeni bir proje geliştirildi. Hatay Dinler ve Medeniyetler Projesi ile Hatay’ın farklı dinlere mekan olmuş kültürel kimliği ön plana çıkarılarak kentsel imge oluşturulacak.




PDG Mimarlar tarafından Hatay’da 10.7 hektar alanın kentsel dönüşümünü içeren ve bölgenin sosyoekonomik ve fiziksel olarak gelişmesini sağlayacak Hatay Dinler ve Medeniyetler Projesi hayata geçiriliyor.

PDG Mimarlar Kurucu Ortağı Y. Mimar Murat Şahin, kentsel dönüşüm ve Hatay Dinler ve Medeniyetler Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Projeyi şehrin potansiyelini de değerlendirerek kurguladıklarını söyleyen Şahin, “Haraparası bölgesi için çalışırken, kentsel ölçekteki dinamikleri ve bunların bütünlüğünü sorguladık. Ara sokaklar, çıkmazlar, teras kullanımları, revaklar, avlular yani yerele ait ne varsa bizim modern hayat için tasarladığımız projeye ‘öz’ olarak girmeye başladı. O alışagelmiş imar/parsel ilişkisini hibrid bir yerleşim şeması haline dönüştürdük. Bu sırada yaptığımız projenin kente nasıl entegre olacağı konusunda da kafa yormaya başladık. Hatay’ın sahip olduğu potansiyel de bizim işimizi kolaylaştırdı. Proje alanımızın yanındaki potansiyel arkeopark alanı ve bunu müze ile bütünleşme imkanı derken bir anda Saint Pierre Kilisesi’ne kadar ulaştığımızı gördük. Belki de projenin en çekici yanlarından biri de orasıydı. Saint Pierre Kilisesi’nin etrafına bir tema parkı önerdik. Ama asıl mesele, tasarım yapmadan tasarım yapmak oldu. Tamamen yalın yollar ve yürüyüş parkurları olacak şekilde tasarlanmadan şekillendirilecek bir alan olarak düşündük. Tüm süreci düşündüğümüzde sahip olunan potansiyeller birbirini tetikledi diyebiliriz” şeklinde konuştu.

PDG Mimarlar, Hatay gibi tarihi çok eskilere dayanan ve özgünlüğü tescillenmiş bir kentin yeni bir kent parçasına uyum sağlaması için 3 adet kare doku temellendirmiş. Bu 3 kare simgenin yani 3 semavi dinin kesiştiği alan, meydan alanı olarak işlevlendiren mimarlar, tasarladıkları kanal örüntüsüyle Hatay’ın kent dokusuna uyumlu sürpriz ve gölge mekanlar üretmiş ve bu yeni dokuyu sağlıklı bir şekilde kente entegre etmiş. 


Geri Dön