Peker GYO bu yıl 3,5 ila 5 milyar dolar kaynak elde edecek!
Geçen hafta halka arz için talep toplayan Peker GYO'nun tahtası bu hafta açılacak. Halka arzlarla 2018'de 3,5 ila 5 milyar dolar kaynağın elde edileceği öngörülüyor..
Borsa İstanbul (BİST), 2017'de yüzde 48 getiri elde etti. Gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) sermaye akışının başlamasının değerlemeleri cazip hale getirmesiyle kaynak arayışındaki kurumlar ile hissedarlar halka arzı alternatif olarak değerlendirmeye aldı. 2017'de sadece üç halka arz olmuşken, bu yılın ilk 1,5 ayında dört halka arz gerçekleşti.
Ekonomist olarak halka M arzı beklenen şirketleri araştırdık. 2018'in ilk 1,5 ayında Safkar Ege, Trabzon Uman, EnerjiSA ve MLP Sağlık borsaya kote oldu.
Ekonomist Dergisi'nin haberine göre Geçen hafta halka arz için talep toplayan Peker GYO'nun tahtası bu hafta açılacak. Yeni arzlarla borsaya en az 25 bin yeni yatırımcı girdi. Yılın kalanında halka arz için 17 şirketin ismi geçiyor. Halka arzlarla 2018'de 3,5 ila 5 milyar dolar kaynağın elde edileceği öngörülüyor.
2017'de rekor üstüne rekor kıran BİST-100 Endeksi, yılı yüzde 48 getiriyle kapattı. 1 Yükseliş trendini 2018'in ilk ayında da devam ettiren endeks, 29 Ocak'ta 120.845'i gördü ve zirvesini yemledi. BIST teki bu olumlu trend, hem hisse senetlerini destekledi hem de son yıllarda oldukça azalan halka arzlarda canlanmayı beraberinde getirdi. Son 1,5 ayda dört halka arz gerçekleşti, bir arz için de talep toplandı. Nisan, mayıs aylarından itibaren yıl sonu bilançoları üzerinden halka arz atağının devam etmesi bekleniyor. Bazı şirketler KAP'a resmi olarak açıklama yaparken, bazı şirketlerin de hazırlık içinde olduğu haberleri piyasada dolaşıyor. Son yıllarda yaşanan durgunluğun ardından halka arzların yeniden canlanması ile yeni yatırımcılar da piyasaya kazandırıldı. Bu yıl içinde yapılan arzlarda 25 bin yeni yatırımcının piyasaya girdiği ifade ediliyor. Bakiyeli hesap sayısının 1 milyon, aktif müşteri sayısının 300 bin civarında olduğu dikkate alındığında bu oran çok değilmiş gibi gözükse de piyasa uzmanları tarafından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
SERMAYE AKIŞLARI
Halka arzların yeniden toparlanma eğilimine bakıldığında, 2017'de 3 milyar TL'nin üzerinde piyasaya yabancı para girişi sağlandı, iniş-çıkışlar olsa da özellikle Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) oluşturduğu yaklaşık 250 milyar TL'lik kredi hacmi, ekonomik teşvikler ve küreselde artan risk iştahı piyasaları destekledi.
Ünlü & Co Araştırma Direktörü Dr. Vedat Mizrahi, 2017'de ibrenin yeniden Gelişmekte Olan Ülkelere (GOÜ) dönmesiyle halka arz piyasasında toparlanmanın başladığını söylüyor. Mizrahi, GOÜ'lere sermaye akışına 2017 Nisan'da referandumun tamamlanmasıyla politik belirsizliğin ortadan kalkması da eklenince, Türkiye sermaye piyasalarına portföy girişlerinin arttığı bilgisini veriyor. "Portföy girişlerinin artması pay senedi piyasalarının performansını olumlu etkileyince BİST 110.000'leri aştı" diyen Miz-rahi'ye göre, söz konusu konjonktürde değerlemeler daha cazip hale geldi ve kaynak arayışında olan kurumlar ile hissedarlar halka arzı alternatif olarak değerlendirmeye aldı.
2018 REKOR YILI OLABİLİR
2017'de hisse senedi piyasasında Mist-ral GYO, Fonet Bilgi Teknolojileri ve Mavi Giyim'in halka arzıyla hareketlenme başladı. Söz konusu üç halka arzdan toplam 1 milyar 407 milyon TL fon toplandı. Piyasalar 2018'e ise Safkar Ege Soğutmacılık'ın ve Trabzon Liman'ın halka arzlarıyla girdi. Şubat ayında EnerjiSA ve MLP Sağlık'ın halka arzı tamamlandı. Bu dört halka arzın büyüklüğü yaklaşık 3 milyar TL'ye ulaştı. Borsada işlem gören şirket sayısı 406'ya, borsadaki şirketlerin piyasa değeri toplamı ise yaklaşık 900 milyar TL'ye yükseldi. Ek olarak Peker GYO da 15-16 Şubat'ta 5,5 TL'den talep topladı.
Peker GYO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Peker'in verdiği bilgiye göre, bu halka arzdan hisse alıp 37 gün elinde tutanlar, 5,61 TL'den 45 gün içinde geri satış hakkına sahip olacak. Bu da mevduat faizinden daha iyi bir getiriye işaret ediyor. Halka arz ortak satışı şeklinde oldu.
17 ŞİRKET SIRADA
Bundan sonraki süreçte piyasalarda başlayan halka arz seferinin devam edeceği öngörülüyor. Bu yıl için ilk etapta 17 şirketin ismi olası halka arzlar arasında geçiyor. Önceki hatta ABD'de başlayan sert satış dalgası soru işareti oluştursa da, bu satış dalgası şu an için büyük bir risk olarak görülmüyor.
Türkiye hisse senedi piyasasının 2018'de rekor miktarda halka arzla karşı karşıya olacağını kaydediyor. "Asel-san'ın potansiyel ikincil halka arzını da hesaba katarsak 2018'de elde edilmesi planlanan kaynak miktarı 5 milyar dolara yakın bir seviyeye yükselebilir" diyen Danış, bu miktarın şu ana kadar Türk sermaye piyasaları tarihinin en yüksek miktarı olduğunun da altını çiziyor. Erol Danış, 2018'de halka açılacak şirketlerin kalitesinin Türk hisse senedi piyasasının son dönemde gördüğü en iyi seviyelerden biri olacağı öngörüsünde de bulunuyor.
YATIRIMCI İLGİSİ NASIL?
Bu noktada, halka arzlara yatırımcı ilgisinin boyutu da merak ediliyor. 2018'de arz süreci tamamlanan dört şirketin borsada işlem görmesiyle piyasalara en az 25 bin yeni yatırımcının geldiği tahmin ediliyor. 2018'in ilk halka arzı olan Safkar Ege Soğutmacılık'ta 9 milyon adet hisseye 23,3 milyon adet talep geldi. Trabzon Liman'ın sermayesinin yüzde 30'una karşılık gelen 97,7 milyon TL değerindeki payların halka arzı 614 milyon TL taleple karşılaştı. Trabzon Liman, sermayesinin yüzde 30'unu oluşturan paylarını 10 bin 19 yatırımcıya sattı. Bu yatırımcılardan 2 bin 249'u ilk defa borsa-dan pay aldı. Trabzon Liman, halka arz edilen hissenin altı katı oranında taleple karşılaştı.
Hisselerinin yüzde 20'si halka açılan Ener-jiSA da güçlü yabancı ve yerli yatırımcı ilgisi gördü ve şirketin halka arzına talep arzın 4,8 katı oldu. Medical Park ve Liv Hospital'ı bünyesinde barındıran ve hisselerinin yüzde 35,01 'inin halka arzını tamamlayan MLP Sağlık Hizmetleri (MLP Çare) talep toplamada özellikle Singapur, İngiltere, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kıta Avrupası'ndan büyük fonların ilgisiyle karşılaştı. Halka arz edilen şirket paylarının yaklaşık yüzde 83,5'i yurtdışı kurumsal, yüzde 8,2'si yurtiçi kurumsal ve yüzde 8,2'si ise yurtiçi bireysel yatırımcılara tahsis edildi. Şirketin arzında 30'u yurtdışı kurumsal yatırımcı olmak üzere toplam 5 bin 351 yatırımcıdan talep toplandı. Özellikle EnerjiSAve MLP'de yeni yatırımcılar da borsaya giriş yaptı.
Yeni halka arzlarda dikkat edilecek 3 NOKTA
1- Halka arzlardan hisse alırken tercih I edilecek şirketin mali tabloları çok iyi incelenmeli.
2- Halk arz edilen şirketlerin halka arzla toplayacağı kaynağın şirketin içine girip girmeyeceğine, temettü verim oranlarına ve benzer şirketlere göre halka arz çıkış çarpanlarına dikkat edilmeli.
3- Güçlü finansallarıyla sektöründe öncü olan, ciro, faaliyet kârı ve net kârı istikrarlı görünüm sergileyen, döviz pozisyonu güçlü, beklentileri kuvvetli şirket hisseleri tercih edilmeli.
OLASI ETKİLER
Peki, yeni halka arzların sermaye piyasalarına ve borsaya nasıl etkileri olabilir? Yaşanan fon girişlerinin 2018'de endeks açısından 2017'ye göre nispeten güçlü duruşun devam etmesini desteklemesi ve talebin etkisiyle sermaye piyasalarına ve TL varlıklara ilgiyi artırması bekleniyor.
Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceren Bakçay, piyasa değeri ve bilinirliği yüksek şirketlerin borsada işlem görmeye başlamasının ve başlayacak olmasının, orta-uzun vadede hem yatırımcı ilgi ve sayısının hem de borsa-daki derinliğin artmasına katkı sağlayacağına dikkat çekiliyor. Ünlü & Co'dan Vedat Mizrahi, "Beklenen halka arzların gerçekleşmesi halinde şirketler banka kredisine göre daha düşük maliyetli alternatif bir fonlama olanağına kavuşmuş' olacak" diyor. Mizrahi, tüm bu gelişmelerin sermaye piyasalarının gelişmesine, derinleşmeşine ve tabana yayılmasına önemli katkılar sağlayacağını öngörüyor. Yılbaşından bugüne kadar gerçekleşen halka arzlarda yatırımcıların yoğun ilgisini gözlemlediklerini söyleyen Vedat Mizrahi, bu halka arzlara toplam büyüklüğünün dört katı talep gelmesinin de geleceğe ilişkin olumlu beklentileri güçlendirdiğini ifade ediyor. Mizrahi, 2018'de yaklaşık 3,5 milyar dolar civarında halka arz büyüklüğü elde edilebileceği tahmininde bulunuyor.
YABANCI ÇIKIŞI OLUR MU?
Ancak burada dikkat edilmesi gereken noktalar da var. Yeni halka arzların diğer hisse senetlerinden çıkışa neden olması, değerlendirilmesi gereken olasılıklardan biri. BİST-100'deki mevcut yabancı sahiplik oranı tarihi zirve olan yüzde 65'lerde seyrediyor. Bu durum göz önüne alındığında, performansı iyi olan ve değerlemesi artık yüksek seviyelere gelmiş likit endeks hisse senetlerinden yabancı çıkışı yaşanabileceği belirtiliyor.
Yatırım Finansman'dan Erol Danış da bu görüşü paylaşıyor. Danış, yeni halka arzlarla toplanacak toplam kaynak miktarının yabancı yatırımların en fazla paya sahip olduğu hisselerde satışlara neden olabileceğini söylüyor.