02 / 05 / 2024

Perpa'da yeni iş yerlerinin ruhsatlandırılmasında sorun: Doluluk oranları yüzde 10 düştü!

Perpa'da yeni iş yerlerinin ruhsatlandırılmasında sorun: Doluluk oranları yüzde 10 düştü!

Bünyesinde 4 bin 700 iş yeri olan ve yıllık 6 milyar dolar ticari hacme sahip Perpa, yeni iş yeri ruhsatlandırmalarında sorun yaşıyor. Perpa A Blok Başkanı Sezgin, iş yerlerinin ruhsat alabilmesi için yaklaşık 100 milyon TL yatırım yapılması gerektiğini belirtti.



Yılda 6-7 milyar dolarlık hacim ile Türkiye'nin en büyük ticaret merkezleri arasında yer alan Perpa, 2007'de çıkarılan yangın yönetmeliği nedeni ile yeni işyeri ruhsatlandırmalarında sıkıntı yaşıyor. Perpa A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin, bin 500'den fazla işyerinin yangın ruhsatı olmadan faaliyetlerine devam ettiğini ve bu nedenle ihalelere giremediğini ve ihracat yapmada sıkıntı yaşadığını belirterek, “Perpa'daki 4 bin 700 işyerinin ruhsat alabilmesi için yaklaşık 100 milyon TL yatırım yapılması gerekiyor. Bunun yapılabilmesinin yolu da A ve B Blok yönetimlerinin birleşmesinden geçiyor” dedi.

Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre; Sezgin'in verdiği bilgilere göre, 1987'de temeli atılan Perpa Ticaret Merkezi o dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yüzde 55'e 45 pay ile müteahhide verilmiş. Yine aynı dönem iki farklı yönetim şekli de tapuya şerh edilmiş. Sezgin, iki yönetimin birleşmesinin tek yolunun yönetimlerin ortak genel kurul yapması ve bu genel kurulda 5'te 4 çoğunluk sağlanmasından geçtiğini belirterek B Blok yönetimine Perpa'nın geleceği için birleşme çağrısında bulundu.

Perpa da yeni iş yerlerinin ruhsatlandırılmasında sorun: Doluluk oranları yüzde 10 düştü!

En az 100 milyon TL gerekiyor Fiziki olarak ayrılamayan ticaret merkezinin iki farklı yapı ile yönetilmesinin merkezi hantal hale getirdiğini belirten Sezgin, Yönetimlerin birleşmesi halinde sadece personelden 5 milyon TL gibi bir tasarruf edilebileceğini aktararak, şöyle devam etti: “Biz burada ticaret yapmıyoruz. Aidatlar ve kiralar ile denk bütçe ile binayı idare edip yönetmeye çalışıyoruz. Ama binanın o kadar çok eksiği var ki denk bütçe ile idare etmek mümkün değil. Çevirebiliyor ama eksiklerini yapamıyoruz. Binanın dış cephesinin giydirilmesi gerekiyor. Bunu yapmanın maliyeti 7-8 milyon dolar. Tasarruf yapamadıktan sonra yatırım yapma şansınız yok. Sponsor, reklam veren yok. Binamızın birçok sorunu var. Bu sorunların giderilmesi ve Perpa’nın A Segment bir ticaret merkezi olabilmesi için 100 milyon TL yatırım yapılması gerekiyor.” Perpa'da en son klima sistemi değiştirilmiş. 

Binadaki 10 bin split klimanın değiştirilerek merkezi sisteme geçtikleri bilgisini veren Sezgin, sadece bu yatırımın her iki blok için 30 milyon TL'yi geçtiğini anlattı. Sezgin, bu işlemin her iki bloğun birlikte yapılması halinde yüzde 25 tasarruf edilebileceğini söyledi.

Doluluk oranı %90'ın altına geriledi

Perpa Ticaret Merkezi, koronavirüs pandemisinin başladığı günden bu yana hizmetlerine aralıksız devam etmiş. Hasan Sezgin, bu dönemde çok başarılı bir sınav verdiklerini ve kat malikleri ve halk sağlığı için her türlü önlemi aldıklarını söyledi. Ancak pandeminin merkezde birçok iş dalinda ticari hacimde düşüşe yol açtığını söyleyen Sezgin, "Günde 60-70 bin kişinin ziyaret ettiği Perpa'da perakende ticaret çok hırpalandı. Bu dönemde ateş ölçerler gibi bazı alanlarda satış patlaması yaşanırken bazı alanlarda ise çok fazla düşüş oldu. Yıllık 6 milyar dolar olan ticaret, yüzde 20'ye yakın düştü genel olarak. Bu durum binanın doluluk oranlarına da yansıdı. Pandemi öncesinde yüzde 98 olan doluluk oranı şu an yüzde 90'ların altına geriledi. Doluluk oranı Perpa'nın genelinde yüzde 10'a yakın düştü" diye konuştu.

Perpa da yeni iş yerlerinin ruhsatlandırılmasında sorun: Doluluk oranları yüzde 10 düştü!

Dünyanın en büyük ikinci monoblok binası

Pentagon'dan sonra dünyanın en büyük monoblok binası olarak anılan ve bünyesinde 4 bin 700 işyeri bulunan Perpa Ticaret Merkezi'nin toplam oturum alanı 50 bin metrekare. 13 kattan oluşan ticaret merkezinde, 25 bin çalışan istihdam ediliyor ve günde 70-80 bin ziyaretçi ağırlanıyor. Perpa'ya giriş çıkış yapan araç sayısı ise günde 15 bin adeti buluyor. 1989'da hizmet vermeye başlayan Perpa, halihazırda A ve B Blok yönetiminin yanı sıra her iki yönetimden eşit sayıda temsili bulunan bir üst kurul ile yönetiliyor.

İş yeri ruhsatı için 'yapı kullanma izin belgesi' şartı resmen kaldırıldı!

 


Geri Dön