27 / 04 / 2024

Phokaia Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor!

Phokaia Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor!

İzmir’in turizm cenneti Foça’da Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle süren kazı ve restorasyon çalışmalarında önemli mesafe katedildi.




 Phokaia Antik Kenti’ni çevreleyen surların restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Geçmişimizi bilip geleceğe yön vermeye çalışıyoruz” dedi.


Bilim adamları tarafından 5 bin yıldır çeşitli uygarlıklara evsahipliği yaptığı belirtilen Foça,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği kazı ve restorasyon çalışmaları sayesinde dünyanın önde gelen turizm merkezleri arasına girmeye hazırlanıyor. Antik Phokaia Kenti’nin kalıntıları üzerinde kurulan ilçede Prof. Dr. Ömer Özyiğit başkanlığında sürdürülen çalışmalarla birlikte İyon uygarlığından günümüze birçok unsur gün yüzüne çıkarılarak bilimin ve turizmin hizmetine sunuluyor. 


Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin maddi destek verdiği çalışmaları Foça Kazıları Başkanı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özyiğit ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile birlikte inceledi. 


Başkan Kocaoğlu, Foça Kazı Başkanlığı ile imzalanan protokol doğrultunda; Antik Phokaia kenti kazılarına verdikleri destekle Foça’yı dünyadaki önemli ören yerlerinden birisi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 


“Phokaia Antik Kenti Kent Duvarları Restorasyon Projesi” çalışmalarını yerinde gözlemleyen Başkan Kocaoğlu, daha sonra Prof. Dr. Ömer Özyiğit’in gerçekleştirdiği sunumu izledi. Prof. Dr. Ömer Özyiğit’in gerçekleştirdiği sunuma, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arıkan ile kazı ekibi de katıldı. 

Bugüne dek yapılan çalışmaları ve 2013 çalışma programını açıklayan Özyiğit, surların restorasyonunun büyük ölçüde tamamlandığını, 2 adet Ceneviz ve 3 adet Osmanlı kulesinin de yükselmeye başladığını söyledi. 


Athena Tapınağı ortaya çıkıyor

Önümüzdeki yıl içinde Foça Yel Değirmenleri Projesi’nin de tamamlanmasını hedeflediklerini dile getiren Prof. Dr. Özyiğit, kazıları devam eden Athena Tapınağı’nın restorasyon projelerini tamamlayarak çok önemli bir tarihi değeri ayağa kaldıracaklarını açıkladı. Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, Pers Mezar Anıtı’nın bakım ve onarım çalışmalarının yanı sıra ilçenin 5 bin yıl önceki ilk yerleşim alanının çevre düzenlemesinin de yapılmasını planladıklarını söyledi. Özyiğit, surların deniz tarafındaki sahil yolunda yapılacak düzenleme ile ortaya çıkan dokunun görünürlüğünü artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekler sayesinde Foça’nın adeta küllerinden doğduğunu dile getiren Prof. Dr. Özyiğit şöyle devam etti: “Anadolu belli zamanlarda dünyada kültür lideri olmuş. Neolitik çağda ve daha sonra İyonlar döneminde bunun örneklerini görüyoruz. İyon medeniyetinin en önemli kentlerinden biri olarak kabul edilen Foça, bugünkü Batı uygarlığının kurulmasına öncülük etti; Mısır ve Mezopotamya uygarlığının Batı’ya taşınmasına aracı oldu. Tarih sahnesinde büyük önem taşıyan İyon uygarlığının maddi delillerini ortaya çıkararak, tapınaklarını ve surlarını vs. ortaya çıkararak restore ediyoruz. Bu sayede 5 bin yıl önce kurulan Foça’ya çok sayıda turist gelmesi sağlanacak.” 


Önce geçmişimizi bileceğiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise kentteki bir çok arkeolojik kazı çalışmasına destek verdiklerini söyledi. Kent merkezinde yer aldıkları için Agora ve Kadifekale’nin daha fazla ön plana çıktığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, aynı ağırlıkta Foça kazılarına da destek olduklarını ifade etti. Foça’da kent duvarlarının restore edilmesi, Athena Tapınağı’nın ayağa kaldırılması ve yel değirmenlerinin yapılması gibi birçok çalışmaya destek verdiklerini hatırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Sur duvarlarının yapılması işi, hemen hemen sonlanma noktasına geldi. Yel değirmenlerinden biri bitti, diğerinin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalarla birlikte Foça, dünyanın önde gelen ören yerlerinden biri haline gelecek. Tarihimizi günışığına çıkarıp oradan aldığımız kültürle ileriye bakıyor; geçmişimizi bilip geleceğe yön vermeye çalışıyoruz. Kazı başkanımız Prof. Dr. Ömer Özyiğit ve Foça Belediye Başkanı Sayın Gökhan Demirağ’a sonsuz teşekkür ediyorum. Elbirliğiyle Foça’yı daha da yaşanılası bir hale getirmek için çalışmalarımız devam edecek.”



İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön