03 / 05 / 2024

Piyasa Merkez'in faiz indirim sürecini olumlu yönde fiyatlıyor!

Piyasa Merkez'in faiz indirim sürecini olumlu yönde fiyatlıyor!

Piyasa Merkez'in faiz indirim sürecini olumlu yönde fiyatlıyor. Analistler, tahvil piyasasında Merkez Bankası'ndan faizlerde indirimlere devam edeceği beklentisinin olumlu yönde fiyatlandığı olumlu yönde fiyatlandığını ifade ediyor.



Hazine'nin, dün ve bugün gerçekleştirdiği ihalelere talebin beklentilerden güçlü geldiğini belirten analistler, tahvil piyasasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) faizlerde indirimlere devam edeceği beklentisinin olumlu yönde fiyatlandığını ifade ediyor.


Analistler, Hazine'nin dün ve bugün gerçekleştirdiği ihaleler ile temmuz ayı borçlanma hedefini tutturduğunu ifade ederken, ihalelere gelen talebin beklentilerden iyi olmasının da faiz oranların beklentilerin altında gerçekleşmesinde etkili olduğunu kaydediyor.


TCMB'nin faiz indirimlerinin devamının beklenmesi ve global ortamda iyimserliğin sürmesinin tahvil piyasasında olumlu yönde fiyatlanmaya devam ettiğini dile getiren analistler, yurt dışı piyasalardaki düşük faiz ortamının da tahvil faizlerdeki düşüşü desteklediğini aktarıyor.


İhalelerin ardından gösterge tahvilin bileşik faizi son bir ayın en düşük seviyesi olan yüzde 8,13'e geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi 17 Haziran'da yüzde 8'i görmüştü.


"Kısa vadeli tahvil faizleri üzerinde TCMB'nin faiz politikası etkili olacak"


Garanti Yatırım TL-Faiz Analisti Onur Engin Tezcan konuya ilişkin değerlendirmesinde, Hazine'nin dün ve bugün temmuz ayı borçlanması çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu ihalelere talebin yüksek olduğunu kaydetti.


Tezcan, özellikle global ortamda iyimserliğin devam etmesinin, TCMB'den faiz indirimlerinin devamının beklenmesinin ve bankaların bilanço yükümlülükleri çerçevesinde alım tarafında olmalarının ihalelere yüksek talep gelmesinde etkili olduğunu belirtti.


Kısa vadeli tahvil faizleri üzerinde TCMB'nin faiz politikasının etkili olacağını vurgulayan Tezcan, bu hafta yapılacak PPK toplantısında faiz koridorunun alt bandında bir indirim görülürse gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 8'in altının görülebileceğini dile getirdi.


Uzun vadeli tahvil faizlerinin ise Fed politikalarından ve yurt içi enflasyondan etkilenmeye devam ettiğini ifade eden Tezcan, "Hem global ortamda bozulma olmaması hem de baz etkisi dolayısıyla enflasyonda düşüş beklenmesi nedeniyle 10 yıl vadeli tahvilde de ilk etapta yüzde 8,50 seviyesine kadar faizin gerilediğini görebiliriz. Yılın geri kalanında Hazine'nin borçlanmada bir sıkıntı yaşamayacağını ve ihalelere olan talebin genel olarak yüksek olacağını düşünüyoruz. Borçlanma rakamlarının yılın ilk yarısına göre düşecek olması ve bu durumun piyasada tahvil arzının azalmasına neden olacak olması Hazine'nin elini rahatlatacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


"Piyasa, TCMB'nin faiz indirim sürecini olumlu yönde fiyatlamaya devam ediyor"


Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge ise Hazine'nin dün ve bugün yaptığı toplam 5 ihale ile temmuz ayı borçlanma hedefini tutturduğunu belirterek, gelecek hafta yapacağı iskontolu tahvil ihalesinde yapacağı 1,3 milyar TL’lik satış ile aylık hedefini tam anlamıyla tutturacağını söyledi.


İhalelere gelen tekliflerin genel olarak yüksek olduğunu ve buna bağlı olarak ihale oranlarının beklentilerin altında oluştuğunu kaydeden Tözge, "Bunun anlamı şu; piyasa TCMB'nin faiz indirim sürecini olumlu yönde fiyatlamaya devam ediyor" dedi. 


Tözge, bu hafta yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından gelebilecek 50 baz puan ve üzeri bir indirimin tahvil faizlerini olumlu yönde etkilemeye devam edebileceğini aktararak, yurtdışı piyasalardaki düşük faiz ortamının da tahvil faizlerini olumlu yönde etkilemeye devam ettiğini ifade etti. 


TCMB'nin olası faiz indirimlerinin özellikle kısa vadeli faizleri olumlu yönde etkilemeye devam edeceğine dikkati çeken Tözge, dışarıdan ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından verilen olumlu uzun süreli düşük faiz ortamı sinyali ve içeride de cari açık rakamlarındaki belirgin düzelme süreci devam ederse tahvil faizlerinde aşağı yönlü hareketin de devamının görülebileceğini söyledi.


Hazine temmuz ayı içerisinde 14,8 milyar TL iç borç servisine karşılık toplam 11,5 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. 


Hazine dün ve bugün gerçekleştirilen ihalelerde toplam 10,2 milyar TL borçlanırken, haftaya yapılacak ihalede 1,3 milyar TL’lik borçlanma ile birlikte temmuz ayı borçlanması tamamlanmış olacak.


AA


Geri Dön