05 / 05 / 2024

Piyasa nefesini tuttu Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor! İşte masadaki seçenekler!

Piyasa nefesini tuttu Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor! İşte masadaki seçenekler!

ABD Merkez Bankası, enflasyon verilerinin alarm vermesi sebebiyle bir süredir faiz artışına ilişkin adımlarını hızlandırmıştı. Haziran enflasyonun tahminlerin üstünde çıkmasıyla Fed’in agresif sıkılaşmayı sürdüreceği beklentileri de arttı.



Nomura ve Citigroup ekonomistleri bankanın bu ayki toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı yapabileceğini belirtti.

Bloomberg’in aktardığına göre, Citigroup ABD baş ekonomisti Andrew Hollenhorst konu ile ilgili, “Temmuz için masaya 100 puanı koymak zorundasınız. Herkes ‘enflasyon zirveyi gördü’ derken oldukça dikkatli olmalı. Birkaç ay önce ‘zirve yüzde 8,3 olacak’ deniliyordu” dedi.

Nomura ekonomistleri Aichi Amemiya, Robert Dent ve Jacob Meyer tarafından kaleme alınan bir bilgi notunda ise, “Gelen veriler enflasyon sorununun kötüleştiğini gösteriyor. Politika yapıcıların kredibilitelerini güçlendirmek için faiz artışlarını hızlandırarak tepki vermelerini bekliyoruz” denildi.

DURGUNLUK RİSKİNE VURGU

 Piyasa nefesini tuttu Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor! İşte masadaki seçenekler!

Öte yandan Fed dün Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı “Bej Kitap” raporunun temmuz sayısını yayımladı.

Son haftalarda ABD genelinde yaşanan fiyat artışlarının önemine değinen Fed, bazı bölgelerde talepte yavaşlama belirtileri görüldüğünü belirtti. Fed, artan durgunluk endişeleri arasında enflasyonun düştüğüne dair işaretler gördüğünü de açıkladı.

Raporda, fiyat artışlarına ilişkin, “Tüketimin tüm aşamalarında tüm bölgelerde önemli fiyat artışları rapor edildi.” değerlendirmesinde bulunuldu.

‘FİYAT ARTIŞLARI SÜRÜYOR’

Faiz oranlarını düzenleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin her toplantısından iki hafta önce bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, ekonomik aktivitenin mayıs ortasından bu yana dengeli bir şekilde ve mütevazı bir hızla genişlediğini belirtildi.

Bazı bölgeler talepte yavaşlamanın arttığına dair işaretler bildirilirken artan bir durgunluk riskine ilişkin endişeler de kaydedildi. Bunlara ek olarak ek olarak, gıda, emtia ve enerji fiyat artışlarının son aylara kıyasla yavaşladığı ancak tarihsel olarak yüksek kaldığı belirtildi.,

Editörün Notu: Bu haber  14 Temmuz 2022, saat 20.00'de yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 47 kuruş, euro 17 lira 52 kuruş, altının gramı ise 961 lira 23 kuruş değerindedir.

İslam Memiş yatırımcıları uyardı, dolar için rakam verdi!

Dolar kahini Selçuk Geçer korkutan haberi verdi: "Bunlar daha iyi günlerimiz"

BİM'de bu hafta indirimde hangi ürünler var! İşte BİM 15 Temmuz fiyat listesi ve ürün kataloğu


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön