22 / 12 / 2024

Piyasada talep arttı! Şeker fiyatları zirveyi gördü

Piyasada talep arttı! Şeker fiyatları zirveyi gördü

Geçen hafta küresel manada merkez bankalarının faiz artırımlarını yakın tarihte sona erdireceğine yönelik Umutlarını kuvvetlendirmesiyle emtia piyasasında da bu yönde talep arttı.



Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, faiz oranlarını enflasyonu ve ekonomik büyümeyi yönetmek için bir araç olarak kullanıyor. Merkez bankası enflasyonu azaltmak veya ekonomik büyümeyi yavaşlatmak istediğinde faiz oranlarını yükseltebilir. Tersine, ekonomik büyümeyi canlandırmak istediğinde faiz oranlarını düşürebilir.

Faiz oranı değişiklikleri, borçlanma maliyetleri, yatırım kararları ve para birimi değerleri dahil olmak üzere ekonomi üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. Bununla birlikte, faiz oranı değişikliklerinin zamanlaması ve büyüklüğü, ekonomik göstergeler, enflasyon beklentileri ve küresel ekonomik koşullar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Faiz oranı kararlarının her ülkenin ilgili merkez bankası tarafından verildiğine dikkat etmek önemlidir, bu nedenle faiz oranı değişikliklerinin sıklığı ve büyüklüğü ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterebilir.

Piyasada talep arttı! Şeker fiyatları zirveyi gördü
Geçtiğimiz hafta altının onsu 2.048,73 dolarla 9 Mart 2022'den bu zamana en yüksek seviyeyi test etmesine karşın haftayı yüzde 0.2 değer kaybıyla bitti. 26,089 dolarla Nisan 2022’den bu yana en yüksek dereceyi gören gümüş yüzde 1.7, paladyum yüzde 2.5, platin yüzde 3.7 yükseliş kaydetti.

Analistler, Fed üyelerinin, açıklamalarında, bankanın faiz yükseltmeleri yakın zamanda sonlandırıp sonlandırmayacağına dair meçhullüklerin hala sürdüğünü vurgulamalarının varlık ücretleri üzerinde dalgalanmaya neden olduğunu ve altının ons ücretinin baskılandığını söyledi. Geçen hafta baz metallerde de çıkış eğilimi hakimdi. Tezgah üstü piyasada, bakır yüzde 2.6, kurşun yüzde 3, alüminyum yüzde 2, nikel yüzde 6.9, çinko da yüzde 1.8 çıktı.


Geri Dön