09 / 05 / 2024

Piyasalar bu hafta hangi verileri takip edecek? Yatırım araçları nelerden etkilenecek?

 Piyasalar bu hafta hangi verileri takip edecek? Yatırım araçları nelerden etkilenecek?

Bütün dünyada piyasalar için en önemli belirleyici veri Fed'in tutumu ve faiz kararı. Bu hafta bu veriyle ilgili belirsizlik devam ederken, piyasalar Avrupa'da Lagarde'ın konuşmasıyla yön arayacak. Yurt içinde ise en önemli veri enflasyon olacak.



Edinilen bilgiye göre tarım dışı istihdam verisinin açıklamasından sonra Fed'in faiz artışını 50 baz puanla sınırlı tutacağı beklentisi yüzde 77'ye geriledi. Powell'ın açıklamalarıyla birlikte 1800 doları gören altının ons fiyatı geçtiğimiz haftayı 1.798 dolardan tamamlamıştı.

Brent petrolün varil fiyatı ise geçtiğimiz hafta üç haftalık düşüş eğilimini sonlandırarak yüzde 2,2 artışla 85,9 dolara, bakırın libresi yüzde 2,7 yükselişle 3,73 dolara çıkmıştı.

Lagarde'ın konuşması takip edilecek

Analistlere göre, Avrupa'daki enflasyon verilerinin ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın pazartesi ve perşembe günü yapacağı konuşmaların önemi arttı. Piyasalar söz konusu açıklamalarda, bankanın ultra şahin duruşunu değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin sinyalleri arayacak.

Euro bölgesinde pazartesi hizmet sektörü PMI, salı Almanya'da fabrika siparişleri ve çarşamba büyüme ile Almanya'da sanayi üretimi takip edilecek.

Asya piyasaları

5 Aralık ile başlayan haftanın veri takviminde pazartesi Çin'de hizmet sektörü ve bileşik PMI, çarşamba Çin'de dış ticaret dengesi, perşembe Japonya'da dış ticaret dengesi ve büyüme ile cuma Çin'de TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek.

Yurtiçinde gözler enflasyon verilerinde

Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 1,82 artışla 4.962,97 puana yükselerek haftalık kapanış rekoru kırarken, gördüğü en yüksek seviye ise 5.091,68 puan oldu.

Bu haftanın en önemli verisi yarın (5 Aralık 2022 pazartesi) açıklanacak enflasyon verisi olacak. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin beklentisi, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,10 artması yönündeydi.

Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5.000 ve 5.090 seviyelerinin direnç, 4.900 ve 4.870 puanın ise destek olarak öne çıkabileceğini ifade ediyor.

Bu hafta yurt içinde piyasalar, pazartesi ÜFE, salı reel efektif döviz kuru ve çarşamba hazine nakit dengesi verilerini takip edecek.

IMF'den Asya bölgesi liderlerine uyarı 'Olağanüstü belirsizliklerle dolu bir yıl geliyor'

Borsaya yatırımda resesyon etkisine dikkat! Portföyde bulundurulması gereken sektörler hangileri?

AB Rus petrolüne tavan fiyatta anlaştı. Petrol fiyatları nasıl etkilenecek?

Döviz ve altın hesapları neden çözülüyor? Bankalar için flaş iddia!

Aralık ayındaki olası dalgalanmalar Borsa İstanbul'da alım fırsatı olabilir


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön