08 / 05 / 2024

Piyasalar bu karara kilitlendi! Altın, dolar, kripto para hepsi etkilenecek

Piyasalar bu karara kilitlendi! Altın, dolar, kripto para hepsi etkilenecek

Küresel pay piyasaları, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentileriyle bu hafta pozitif seyir izlerken, gelecek hafta gözler başta ABD ve Avrupa merkez bankalarının para politikası kararlarıyla birlikte yoğun veri gündemine döndü.



ABD'de bilanço dönemi piyasaları hareketlendirdi
ABD'de pay piyasaları geçen hafta alıcılı bir seyir izlerken, gelecek hafta çarşamba günkü Fed'in para politikası kararları ve cuma günkü istihdam raporu yatırımcıların odağında bulunuyor.

Geçen hafta ülkede açıklanan veriler ekonominin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentisini artırarak pay piyasalarını desteklerken, açıklanan şirket finansal sonuçları da hisse ve sektör bazlı oynaklıkları artırdı.

Buna göre, ABD ekonomisi, 2022'nin 4'üncü çeyreğinde yüzde 2,9 ile beklenenden fazla büyürken, yeni konut satışları da Aralık 2022'de aylık yüzde 2,3 artışla 616 bine çıkarak 4 ayın en yüksek seviyesini kaydetti.

Ülkede kişisel tüketim harcamaları büyümesi yıllık bazda yüzde 2,1'e gerilerken, enflasyonda düşüş eğiliminin hızlanacağına yönelik beklentiler güçlendi.

Elektrikli araba üreticisi Tesla gelirlerini dördüncü çeyrekte yüzde 37 artırarak 24,3 milyar dolara çıkarırken, piyasa beklentileri gelirlerin 24,7 milyar dolar olacağı yönündeydi.

ABD'li teknoloji şirketlerinden Microsoft'un net karı, geçen yılın ekim-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12 azaldı.

General Electric söz konusu dönemde 21,8 milyar dolar gelir elde ederek beklentileri geride bırakırken, Johnson&Johnson'ın geliri 23,7 milyar dolarla piyasa öngörülerinin altında kaldı.

Analistler, yoğun takvimle birlikte bilanço döneminin de devam ettiğini hatırlatarak, gelecek hafta açıklanacak Apple, Amazon, Alphabet ve Meta şirketlerinin finansal sonuçlarının piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini dile getirdi.

Bu gelişmelerle, geçen hafta New York borsasında, S&P 500 yüzde 2,47, Nasdaq endeksi yüzde 4,32 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,81 değer kazandı.

30 Ocak ile başlayan haftanın veri takviminde, çarşamba ADP özel sektör istihdam raporu ve ISM imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), perşembe fabrika siparişleri ile dayanıklı mal siparişleri ve cuma işsizlik oranı takip edilecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön