15 / 05 / 2024

Piyasalar erken zafer sarhoşu mu? Fed arı kovanına çomak sokar mı?

Piyasalar erken zafer sarhoşu mu? Fed arı kovanına çomak sokar mı?

Piyasalar olumlu veriye odaklanmış ve piyasaları yukarı döndürme hedefine kilitlenmişti. ABD'den gelen enflasyon verisi piyasalara bu fırsatı sağladı. Piyasalarda zafer sarhoşluğu yaşanmaya başladı. Bu coşkulu ortamın riski ne? Fed ne yapacak?



HaberTürk Gazetesi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, altının ve değerli metallerin Fed'in erken duracağı ve faizin tepe noktasının daha aşağıda kalacağı beklentisiyle yükseldiğini belirterek Fed'in yavaşlayacağı ve parasal sıkılaştırmayı azaltacağı beklentisinin emtia fiyatlarını da hareketlendirdiğini kaydetti. Gözü kulağı Fed'in faiz artırımlarında olan piyasalarda erken bir zafer durumu ve zafer sarhoşluğunun ortaya çıktığını kaydeden Yıldırım, erkenci yorumlar yapıldığını ve açıklanan iyileşmenin kalıcı olup olmayacağının henüz netlik kazanmadığını ifade etti. Enflasyondaki iyileşmenin kalıcı bir eğilime dönüşüp dönüşmeyeceğinin kış aylarında test edileceğini kaydeden Yıldırım, piyasalarda erken zaferin sadece piyasalara değil Fed'e de sürpriz olduğunu ve hatta risk yarattığını savundu.

Erken zafer coşkusu enflasyonda kırılma yaratabilir

Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarına atıfta bulunan Yıldırım, Powell'ın söz ettiği mücadelenin bu kadar kolay ve kısa sürede elde edilebilecek bir zafere işaret etmediğini vurgulayarak, Fed'in söylem ve tutumunun nasıl değişeceğinin belirleyici olacağını kaydetti. Fed'in piyasaların coşkusuna katılmayacağını hatta arı kovanına bir noktada çomak sokacağını ileri süren Yıldırım, bunun da piyasalardaki çalkalanmanın devamı anlamına geleceğini kaydetti. Piyasalardaki erken zafer havasının ekonomiye de yansıyacağını, büyüme, istihdam, talep artışının da enflasyonu yeniden yukarı itebileceğini kaydeden Yıldırım, bu açıdan bakıldığında erken zaferin enflasyonla mücadelede kırılma yaratabileceğini ifade etti. Ekonomist Şant Manukyan'ın da benzer bir tehlikeye dikkat çekerek borsa, altın ve tahvil fiyatlarındaki yükselişin finansal koşullarda gevşemeye yol açabileceği uyarısında bulunduğunu kaydeden Yıldırım, bu gelişmeler birbirine eklendiğinde ortada enflasyonla mücadele diye bir şeyin kalmayacağını dile getirdi.

ABD'den gelen iyimser veri Fed'i yavaşlatacak mı? Fed yeni faiz kararını ne zaman açıklayacak?

Altın silkelenip tozunu attı 2023'te çift haneli yükselecek!

Borsa rekor tazeledi! Tüm zamanların en yüksek kapanışı…


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön