02 / 05 / 2024

Piyasaların beklediği haber geldi! Fed beklenen adımı atacak mı?

 Piyasaların beklediği haber geldi! Fed beklenen adımı atacak mı?

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısına ait tutanakları açıkladı. Toplantı tutanakları Fed'in politikasında yakın zamanda değişiklik öngörmediğini ortaya koydu.



ABD Merkez Bankası Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 13-14 Aralık 2022 tarihlerinde düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı. Fed Aralık ayı toplantısında politika faizini, 50 baz puan artışla 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltmişti. Söz konusu toplantının tutanakları, Fed'in faiz oranlarını bir süre daha yüksek tutmaya devam edeceğinin işaretlerini verdi.

SIKI PARA POLİTİKASINA DEVAM

Tutanaklarda enflasyon “kabul edilemez” derecede yüksek seyrederken kısıtlayıcı para politikası izlenmesinin önemi vurgulandı. Üyelerin gelen veriler ışığında enflasyonun yüzde 2'ye doğru düşüş yoluna girdiğine dair güven veren belirtiler oluşuncaya kadar kısıtlayıcı para politikasının sürdürülmesi gerektiği değerlendirmesine bulunduğu ve bunun biraz daha zam alacağını ifade edildi. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme konusundaki güçlü taahhütlerini yineledikleri dile getirildi.

2023’TE FAİZ İNDİRİMİ ÖNGÖRÜLMÜYOR

Faiz artışlarındaki yavaşlamanın, komitenin fiyat istikrarı hedefine ulaşma kararlılığında herhangi bir zayıflama göstergesi olmadığının altı çizilirken toplantıya katılan üyelerin 2023'te faizlerin düşürülmesini uygun bulmadığı ifade edildi. Tutanaklarda ayrıca kalıcı ve kabul edilemez derecede yüksek enflasyon seviyesi göz önüne alındığını bir kaç üyenin tarihsel deneyiminin para politikasının zamanından önce gevşetilmemesi için uyarıda bulunduğu ifade edildi. Tutanaklarda komite üyelerinin genel olarak enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü risklerin önemli bir faktör olmayana devam ettiğinin belirtildiği vurgulanarak, hem enflasyon hem de reel ekonomik faaliyet görünümüne ilişkin artan belirsizliğin ışığında, bir çok üyenin, politikayı daha kısıtlayıcı bir duruşa geçirirken esnekliğin ve opsiyonelliğin korunması gerektiği vurgulandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön