05 / 05 / 2024

Piyasayı sallayan dolar iddiası: Büyük patlamaya günler değil saatler kaldı!

Piyasayı sallayan dolar iddiası: Büyük patlamaya günler değil saatler kaldı!

Eknomi piyasalarında ciddi bir gerilim meydana geldi. Herkes büyük patlamanın saatinin geldiğini ifade ediyor. Yaşanan gerilim nedeniyle art arda kötü haberler geliyor. Ekonomistler riskin yüzde 50 olduğunu açıkladı. İşte son dakika gelişmeleri...



Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in yüzde 96 ihtimalle kararları açıklanacak toplantısında 75 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor. Öte yandan, fiyatlamalar sonrası Fed'in politika faizini 2023'ün ortası itibarıyla yüzde 4'e çıkaracağı öngörülmeye başlandı.

KRİPTO PARALARDA SATIŞ BASKISI DERİNLEŞTİ

Küresel piyasalardaki satış baskısı kripto paralarda da etkili olurken, Celsius ve Binance gibi kurumların dün para çekilmesini bir süre askıya alması kriptolardaki satışı derinleştirdi. Bitcoin, dün yüzde 15 değer kaybetmesinin ardından yeni günde 20.846 ile Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Bu gelişmelerle New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 3,89, Nasdaq endeksi yüzde 4,68 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,79 değer kaybetti. 

Avrupa'da artan enflasyon endişesi henüz resesyon korkusunu ABD'de olduğu kadar tetiklemese de, fiyatlamalar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarında beklediği alana sahip olamayacağına işaret etmeye başladı.

Buna göre, para piyasalarında ekim itibarıyla 125 baz puan faiz artışının olacağı öngörülürken, bu durumda ECB'nin en az 2 kez 50 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor.

Bölge ekonomilerinin 10 yıllık tahvil faizleri artan satış baskısıyla 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4'ü aştı.

Söz konusu durum aşırı borçlu olan İtalya ve Yunanistan gibi bazı Avrupa ülkeleri için problem teşkil ederken, ECB konuyu yakından takip ediyor.

ECB yetkilileri şahin açıklamalarını sürdürürken, tahvil piyasalarında artan satış baskısı sonrası BoE'nin Perşembe günkü toplantıda 25 baz puandan daha fazla faiz artırabileceği ihtimali de güçleniyor.

Söz konusu gelişmeler bölgede pay piyasalarında satıcılı bir seyir hakim olurken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,43, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 1,53, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,67 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,79 değer kaybetti. 

Asya borsaları da küresel piyasalara paralel satıcılı seyrederken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) getiri eğrisi hedefini korumak için tahvil alımlarını artırması satış baskısını törpüledi.

BoJ dünya genelinde oldukça agresifleşen şahin politikaların aksine güvercin duruşunu korurken, BoJ'un getiri eğrisi kontrolündeki hedeflerine sadık kalamayacağına yönelik endişeler tahvil piyasalarındaki satış baskısının şiddetini artırdı.

Piyasayı sallayan dolar iddiası: Büyük patlamaya günler değil saatler kaldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön