23 / 12 / 2024

Planlı alanlar imar yönetmeliği 2017!

Planlı alanlar imar yönetmeliği 2017!

Geçtiğimiz sene yürürlüğe girmesi beklenen Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, yarın yürürlüğe giriyor. Yönetmelik ile şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesi hedefleniyor. İşte planlı alanlar imar yönetmeliği 2017..



Geçtiğimiz sene yürürlüğe girmesi beklenen ancak alınan uzatma kararları ile 1 Temmuz 2017 tarihine ertelenen yeni planlı alanlar imar yönetmeliği için sona gelindi.


Henüz yeni bir uzatma kararının gelmediği planlı alanlar imar yönetmeliği yarın yürürlüğe girecek. Yönetmelik ile şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesi hedefleniyor.


Yönetmelik kapsamında yer alan düzenlemelere göre, 1+0 stüdyo daireleri bundan sonra imar projelerine dahil edilmeyecek. Yeni tip konut projelerinde her dairenin net en az 12 metrekare oturma alanı, 3 metrekare banyo ve 9 metrekare yatak odası bulunması zorunlu olacak. Böylece en küçük daire 1+1 tipinde ve minimum 28 metrekare olacak.


Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile teraslar artık ortak kullanım alanı olarak kabul edilecek. Havuz, bahçe düzenlemeleri terasa yapılabilecek.


Eski uygulamada her katta, daireye özel kat bahçesi yapılabilirken yeni yönetmelikle ancak 2 katta bir kat bahçesi yapılabilecek. Ayrıca bu kat bahçeleri ortak alana dahil edilmiş olacak.


Belediyeler kendi yönetmeliklerini hazırlayabilecek. İlgili idareler, imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte yer almamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurallar koymaya, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye de yetkilendirilecek.


Yönetmelikle, özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi verilebilecek. Ancak kazı sahasında kazık, palplanş, istinat duvarı ve benzeri uygulamaların olması durumunda, bu yapıların projelerinin onaylanması ve ruhsatlandırılması zorunlu hale gelecek.


Ayrıca özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, fenni mesuliyeti üstlenilmek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan güvenlik sertifikası alınmak kaydıyla, yer seçim belgesiyle, ayrıca ruhsat alınmasına gerek kalmadan elektronik haberleşme istasyonu kurulabilecek.



Planlı alanlar imar yönetmeliği tam metni 2017 için tıklayın





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön