26 / 11 / 2024

Portföyde kaç fon olmalı ?

Portföyde kaç fon olmalı ?

Borsa yatırımcısının gündemindeki konulardan biri doğru portföyde kaç hisse bulunması gerektiği.  Bu konuya paralel olarak merak edilen diğer bir konu ise “Bir fon sepeti nasıl oluşturulmalı” sorusu. İşte o sorunun cevabı.   




Yatırımcının gündemini meşgul eden sorulardan biri olan hisse senetlerinde sepet nasıl yapılmalı ve kaç hisse bulunmalı konusu. Bunun yanı sıra fon yatırımcıları da nasıl bir sepet oluşturmaları gerektiğini araştırıyor. 

Dünya Gazetesi yazarı E. Onur Duygu Fon Dünyası köşesindeki yazısında “Fonlardan oluşan bir sepette kaç fon olmalı?” konusunu masaya yatırdı.

Fonlarda oluşan sepetlerde “Fon adedi 1 de olabilir 10 da. Önemli olan husus, aldığınız fonların birden fazla varlık sınıfını (Sabit Getirili, Kıymetli Maden, Hisse, Yabancı Hisse, Eurobond vb.) bulunup bulunmaması” dedi.

Onur Duygu, bunun nedenini de fonların kendi içinde mantığının çeşitlendirmeye dayanması olduğunu söyleyerek bu durumu bir örnekle açıkladı: “Hisse senedi fonlarını değerlendirdiğimizde, portföylerde ortalamada 10 ve üzeri hisse bulunduğunu görüyoruz. Bu portföy yöneticilerinin çeşitlendirme ve riski dağıtma isteğinin yanı sıra SPK’nın yatırım fonları ile ilgili düzenlemelerinde yer alan kısıtlardan dolayı oluyor. Tabii genel mantıkta doğru olan, tek varlık sınıfı üzerinden değil, birden fazla varlık sınıfında çeşitlendirme sağlamak.”

Bu durumun öneminin 2023 kasım-aralık aylarında çok net bir şekilde görüldüğünü belirten Duygu şunları söyledi: “Bizim piyasamızda hisse senetleri negatif bir performans sergilerken, yurt dışı hisse senetleri, altın ve bunlara yatırım yapan fonların oldukça pozitif performans gösterdiklerini görüyoruz. Dolayısıyla bu üç varlık sınıfını içeren bir fon sepeti yapmış yatırımcıların son dönem getirileri pozitif olarak hareket etti. Tabii hep böyle olacak anlamına gelmiyor, bazen tüm varlık sınıfları aynı anda negatif performans da gösterebilir; buna önlem olarak da daha stabil getiri sağlayabilecek ve portföy riskini dengeleyecek para piyasası fonları ve temkinli/dengeli değişken fonları bulundurmak da önemli.

FONLARI ÇEŞİTLENDİRMEK RİSKİ AZALTABİLİR! 

E. Onur Duygu varlık sınıfını belirledikten sonraki aşamaları da şöyle açıkladı: “Aynı varlıklar içinde de çeşitlendirmeyi önemsiyorum. Yani hisse senetlerinden örnek verirsek, portföydeki ağırlığı sadece BIST30 veya BIST100 dışı yapmak yerine bunlar da içinde olacak şekilde farklı tema/sektördeki hisse fonlarını da bulundurmak gerekli.”

Yine geçen seneden örnek verelim, geçen sene BIST100 dışı fonların ağustos - kasım performansı çok parlak iken, yılın son iki ayında negatif getiri sağladı. Bu dönemde tek bu fonlara yatırım yapan yatırımcıların, bekledikleri getirileri sağlayamadıklarını söylemek yanlış olmaz.

Yabancı fonlar için de benzer değerlendirmeyi yapabiliriz. Yabancı içerikli fonlarda da temaların son dönemde çeşitlendiğini görüyoruz. Teknoloji fonları dışında sağlık, sürdürülebilirlik, finans, temiz enerji ve turizm/seyahat içerikli fonlar üzerinden tema bazında çeşitlendirilmiş bir yabancı fon portföyü de oluşturmak mümkün.

Baştaki soruya tekrar gelecek olursak, yatırımcılar ister bu şekilde - para piyasası, dengeli değişken, hisse/hisse ağırlıklı değişken, yabancı hisse, kıymetli madenler (altın/gümüş) ve eurobond fonlarından oluşan bir dağılımı birden fazla fonla hazırlayabilirler ve bu dağılımdaki ağırlıkları dönemsel gelişmelere göre revize edebilirler, ya da fon sepeti fonları (düşük, orta, yüksek riskli) üzerinden fon seçimlerini portföy yönetim şirketlerine bırakarak bir fonla bütün portföylerini çeşitlendirilmiş olarak oluşturabilirler. Dolayısıyla fonlarda 10 fon da mümkün tek fon da, yeter ki yatırımcı kendi risk/ getiri tercihini doğru belirleyerek, ona uygun fonu seçsin.

BES’E girerken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte bilmeniz gerekenler

Borsada kar hesabı nasıl yapılır? Her para artışı kar mıdır?

Borsada doğru portföy nasıl oluşturulur?

Bist Temettü 25 Endeksi’ndeki şirketler son 5 yılda kaç kere temüttü ödedi?

Dikkat! Borsada küçük yatırımcı silkelenme riskiyle karşı karşıya

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön