27 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür açıkladı! Gemlik depreminden sonra stres çok birikti!

Prof. Dr. Naci Görür açıkladı! Gemlik depreminden sonra stres çok birikti!

Bursa'nın Gemlik ilçesinde dün 4,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Yaşanan bu depremden sonra Bursa’da  haritalarda görünmeyen yeni bir fay hattının bulunduğu kaydedildi. Dün Gemlik'te meydana gelen depremden sonra akıllara beklenen İstanbul depremi geldi.



Dün Bursa'nın Gemlik ilçesinde dün 4,1 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan kayda göre; saat 15.14'te yaşanan deprem, yerin yaklaşık 10,86 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Gemlik depremine ilişkin Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın ardından bir değerlendirme de yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den tarafından yapıldı. Prof. Dr. Naci Görür: "Yavaş yavaş stres biriktiriyor." dedi.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Prof. Dr. Görür, X (Twitter) sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Deprem KAF’ın güney kolu, Gemlik Fayı üzerinde. Bu fay yavaş stres biriktiriyor. Son deprem 1857 yılında” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür açıkladı! Gemlik depreminden sonra stres çok birikti!

Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremin hemen ardından yayınladığı mesajda, şöyle yazdı: “Bursa Gemlik Körfezi’nde 23 Şubat 2024 15:14’de M4,0 büyüklüğündeki deprem olağan bir gerginlik boşalmasıdır. Öncü deprem olduğu söylenemez.”  Öte yandan, Bursa’da yeni bulunan Yenişehir-Kayapa fayına ilişkin de bir değerlendirme yapan Prof. Ercan da şöyle devam etmişti; Türkiye’de gözle görülmeyen deprem üretebilir kırık vardır. Bursa’da 3 üniversitenin jeofizik görüntülemeyle belirlediği Kayapa-Yenişehir Kırığı’nın Bursa Ovası’na uzanan kolunun 40 km, doğuda Yenişehir kolunun 55 km olduğu belirtiliyor. Bu kırık geçmişte 1855 depremini yapmıştır." dedi. 

Ayrıca, şehirlerde de M6 ile M7,2 arasında depremlerin olması çok doğaldır ve beklenebilir.  Bu süreçte, ivedi deprem bekleniyor diye bir uyarı söz konusu olamaz. Bursa, ne yazık ki, oynak, deprem duyarlı ovaya doğru yayılmayı da sürdürüyor. Bu yanlışı halk canıyla ödeyecektir. İzin veren belediye yargılanmalıdır.

7,3 DEPREM POTANSİYELİ VAR

Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi, Bursa’da içlerinde yeni keşfedilen fayın olduğu diri fay hatlarını inceledikleri ortak bir çalışma gerçekleştirmişti. Çalışma kapsamında Kayapa’dan Yenişehir arasında 25 noktada sismik ölçüm alınmıştı. Ölçümler sonucunda daha önce aktif fay hattı haritalarında yer almayan 95 kilometre uzunluğunda, 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip aktif bir fayın olduğu tespit edilmişti.

Naci Görür'den korkutan İstanbul depremi açıklaması: Kesinlikle 7'den büyük deprem olacak!

Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul uyarısı geldi: Nereye gömeceksiniz bana söyleyin!

'Ben belediye başkanı olsam' diyen Naci Görür Gaziantep'i işaret etti! O fay hattında stres yüklendi...

Prof. Dr. Naci Görür o illeri işaret ederek üstüne basa basa uyardı: 'Bağırıyorum dikkat edin diye'


Geri Dön