17 / 05 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür'den İzmir için yeni uyarı geldi!

Prof. Dr. Naci Görür'den İzmir için yeni uyarı geldi!

Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamada İzmir'de de endişeleri olduğunu söyleyerek, "Çünkü İzmir'de, 15 fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini de bilmiyoruz. Bilmediğimiz için de biz bunu sorun olarak düşünüyoruz" dedi.



Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Manisa Genç İş İnsanları Derneği (MAGİAD) tarafından gerçekleştirilen panelde önemli açıklamalar yaptı. 

Prof. Dr. Görür, ülkemizde büyük ölçüde ciddi deprem bölgelerinin olduğuna değinerek "Ülkemizde depremden arınmış bir yer, hemen hemen yok gibi. Halkın yaklaşımıyla depreme baktığımız zaman acı çekiyoruz. Halk, 'Deprem olacak mı? Ne zaman deprem olacak?' gibi sorular soruyor fakat son derece yanlış sorular. Türkiye'de deprem 13,6 milyon yıldan beri gelmekte. Daha milyonlarca sene sürecek Korku ve endişe sebebiyle sorulan bu soruları terk etmemiz gerekiyor. Deprem bugün olur, bugün olmazsa, yarın olur, yarın olmazsa, öbür gün olur. Bugün olursa, ben çekeceğim, yarın olsa çocuklarım, öbür gün olsa torunlarım acı çekecek. Bu sebeple bu zaman işini bir tarafa bırakırsak, deprem sürekli olacağına göre yapacağımız tek şey ileri teknoloji ülkelerinde, bilimin egemen olduğu ülkelerin yaptığı gibi deprem dirençli kentleri oluşturmak" dedi.

Prof. Dr. Naci Görür den İzmir için yeni uyarı geldi!

'DEPREMİN ÖLDÜRDÜĞÜNDEN DAHA FAZLA İNSANI UZUN ZAMANDA ÖLDÜRÜRSÜN'

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden sonra yerle bir olan evlerin molozlarının yanlış biçimde gömülmesinin ileride farklı sorunlara sebep olacağını dile getiren Prof. Dr. Görür, "Güneydoğu'da konutlar yıkıldı. Bütün molozları götürdüler, gömdüler. Söz konusu bu durumun çok büyük zararı var. O gömdükleri inşaat molozunda  organik madde, demir, kağıt, asbest, karton, çelik, kimyasal madde, beton var. Var da var. Gömülen molozların içinde yağmurun yağmasıyla kimyasal reaksiyonlar olur. Bütün parlayıcı, patlayıcı, toksin, zehirli maddeler oluşur ve toprağı kirletir. O da toprak yer altı suyunu kirletir. Oradan akarsular, göller, denizler kirlenir. Bu bölgede yetişen domates sofrana gelir, zehir yersin. Bu tür deprem bölgelerinde kanser hortlar. Deprem molozlarının nereye, nasıl, hangi yöntemlerle bertaraf edilmesi gerektiğinin uluslararası yöntemlerle yapılması gerekir. Eğer canının istediği yere, dere yatağına yığarsan depremin öldürdüğünden daha fazla insanı uzun zamanda öldürürsün" dedi.

Prof. Dr. Görür, ülkemizde son günlerde endişe duyduklarına dikkati çekerek, "Depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz fakat her geldiğinde binlerce insanı gömemeyiz. Emin olun depremlerin çok büyük hasar verdiği toplumlara iyi gözle bakılmıyor. 'Bu kadar insanını feda edemezsin, bir yanlışlık var' ifadelerini kullanıyorlar. Ya bilimi ciddiye almıyorsun ya da inşaatı yanlış yapıyorsun. Her durumda toplumun aleyhine işleyen bir yapı var, o yönüyle de hoş görmüyor. Bu da bize yakışmıyor. Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'le ilgili olarak da bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var.  İzmir  yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için de onları sorun olarak düşünüyoruz" diye konuştu. 

 

E-devlet'ten TOKi Mayıs projelerine başvurmak isteyenler hemen bakın! Mayıs 2024 adım adım  TOKİ  başvurusu nasıl yapılır?

Ev almak isteyenler dikkat! Konut fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi?

Emlakta yeni gözde Londra oldu! ABD'li yatırımcılar İngiltere'de emlak için 3,1 milyar pound harcadı!


Geri Dön