Prof. Dr. Osman Bektaş: İstanbul'u beklerken, Trabzon'da her an deprem olabilir! Risk Trabzon'da 2, Rize'de 3 kat arttı!
Beklenen olası büyük Marmara depremi sebebiyle tüm gözler İstanbul'a çevrilmişken; uzmanlar Karadeniz fayında deprem riski olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Osman Bektaş, deprem riskinin Risk Trabzon'da 2 kat, Rize'de 3 kat arttığına dikkat çekti.
Hürriyet'te yer alan habere göre; Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, 2019'da yılında yayınlanan Trabzon ve Rize'nin deprem tehlikesinin gerek yerel yönetim gerekse de toplum tarafından göz ardı edildiğini dile getirdi.
Açıklamasında "Biz 1996 ile 2019 yıllarında yayınlanan deprem tehlike haritaları arasındaki farkı anlatmaya çalışıyoruz. Bu fark nedir derseniz, yeni haritada Trabzon'un deprem tehlikesi 2 kat artmış, Rize'nin de 3 kat artmıştır" ifadelerine yer veren Prof. Dr. Osman Bektaş, bu artışın 1996'da yapılan ve 23 yıl yenilenmeyen deprem tehlike haritasından kaynaklandığını da belirtti.
23 sene boyunda Trabzon ve Rize yöresinde yapılan yapıların bugünkü deprem yönetmeliğine aykırı olduğuna ve deprem tehlikesi olduğuna dikkat çeken Osman Bektaş, açıklamasında "Bu haritanın verdiği değerler sadece sağlam zemin içindir. Oysa bölgedeki zemin hem dolgu, hem heyelan, hem de plaj kesimlerindedir. Bu binalarla yapılar eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için Trabzon ve Rize'deki tüm yapılar deprem tehlikesi altındadır" dedi ve Rize'nin de 3'te 1'inin dolgu alanı üzerinde olduğunu dile getirdi.
1996'da hazırlanan haritada hata yapıldığını ileri süren Osman Bektaş, Karadeniz sahiline paralel giden Karadeniz fayının 6.6'lık deprem ürettiğine, o dönemde kaza olan Bartın'ı yıktığına dikkat çekti.
"Bartın'da yıkım olunca bu bölge o zamanki haritada 'birinci derece deprem bölgesi' ilan edildi. Karadeniz fayının yıkmadığı Trabzon ve Rize ise 'dördüncü derece deprem bölgesi' yapıldı; bu büyük bir yanlışlıktır" diye konuşan Bektaş, gerek Bartın'ın, gerekse Trabzon'un, aynı sismik zonda yer aldığını söyledi.
Bunun yaklaşık 23 yıl sonra değiştirildiğinin altını çizen Osman Bektaş, "2019'da yayınlanan haritada bütün Karadeniz sahili eşdeğer bir deprem tehlikesine sahip oldu. Bugün Trabzon ve Rize hangi deprem çekincesine sahipse Bartın da aynısına sahiptir. Bu yanlışlık 23 sene süresince Trabzon ve Rize'de sağlıksız, depreme açık yapılaşmanın nedeni oldu" ifadelerini kullandı ve muhakkak deprem tehlike haritalarının en az 5 sene içinde yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.
Karadeniz fay hattında meydana gelebilecek olası deprem ile ilgili tahminlerini de paylaşan Bektaş, "Deprem tehlike haritaları depremin ne zaman ve nerede olacağını göstermez. İstanbul'da deprem beklerken Trabzon'da her an bir deprem oluşabilir" diyerek, depremin ne zaman ve nerede olacağını kimsenin bilmediğini vurguladı.
Açıklamasında, "Tahmini zaman ve yer vermek gerekirse önümüzdeki 50 sene içerisinde Trabzon'da olabilecek deprem yüzde 90 olasılıkla 6.6, yani Bartın depremine yakın bir deprem olur" ifadelerine yer veren Bektaş, yüzde 10 ihtimalle de bu depremden daha büyük olma olasılığının bulunduğunu belirtti.
Prof. Dr. Bektaş, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, "Afet Bakanlığı kurulacaksa, tüm yerel yönetimlerde de kesinlikle 'İl Afet Bilim Kurulu' oluşturulmalı; bu kurul yöneticileri bilgilendirmeli ve Deprem, heyelan, sel gibi afetlerin zararlarını en aza indirmek için yöntemler geliştirmeli" ifadelerini kullandı.
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) bilim insanları da Gürcistan'daki depremlerin, özellikle Rize ve Artvin'de hissedilmesi ile ilgili yayımladığı 'Karadeniz'in depremselliği' konulu bilgi notunda, son 20 senede Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında, büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler meydana geldiği belirtilmişti. Bu kapsamda, Gürcistan'daki depremlerin, Karadeniz fayının aktif olabileceğini gösterdiğine dikkat çekilerek, "Bu nedenle özellikle Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli" denildi.
Deprem bölgesinde inşası devam eden 16 bin binanın yüzde 98'i için yıkım kararı!