17 / 08 / 2024

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'ndan Pamukova-Geyve, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir'e 6'dan büyük deprem uyarısı!

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'ndan Pamukova-Geyve, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir'e 6'dan büyük deprem uyarısı!

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye'nin en tehlikeli fay hatlarını açıkladı ve önemli uyarılarda bulundu. Kutoğlu, Marmara'dan daha riskli yerler olduğunu belirtti. İşte o açıklama...



Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Şenol Hakan Kutoğlu, milattan önce 222 yılına kadar geçmiş depremleri de belirten, yer hareketlerini uydu verileri ve uzay teknolojileri kullanarak, kendileri geliştirdikleri yazılım ile fay hatlarında incelemelerde bulundu. 

17 Ağustos depremiyle fay hattındaki enerjinin boşaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kutoğlu, bu depremde kırılan fay hattının, Gölcük’ten başlayarak Düzce’ye kadar devam eden hat olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Deprem 200 kilometre boyunca bir hattı kırdı. Bu fay üzerinde 200-250 sene daha enerji birikmesi gerekiyor ki aynı büyüklükte bir deprem olsun. Bu nedenle buradaki enerji şu an için boşalmış durumda. Bu hat üzerinde bu büyüklükte bir deprem beklemiyoruz."

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ndan Pamukova-Geyve, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir e 6 dan büyük deprem uyarısı!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Kutoğlu, söz konusu açıklamasında ürkiye’de yıkıcı depremlere neden olabilecek faylar olduğuna, ülke olarak depremlerle sınanan bir ülke olduğumuza, bu nedenle de depremlerle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğine dikkat çekti. 

"1999 yılından beri birçok yasal düzenleme çıkartıldı ve kentsel dönüşüm yapıldı. Ancak henüz istediğimiz seviyede değiliz. Özellikle Marmara bölgesinde yapı stokunun çok eksik ve pek oğunun da mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilmiş yapılar olduğunu görüyoruz. Bunları hızlı bir şekilde dönüştürmemiz gerekiyor" diyen Kutoğlu, 6 Şubat depreminin ardından yaşanan hasarın büyük bir ekonomik yüke neden olduğunu belirtti. 

Kutoğlu, "Marmara bölgesinde veya  İzmir  çevresinde bu büyüklükte bir deprem olduğu durumda çok daha büyük kayıplarımız söz konusu olabilir" dedi. 

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ndan Pamukova-Geyve, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir e 6 dan büyük deprem uyarısı!

EN RİSKLİ FAYLAR HANGİLERİ? 

Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye’deki en riskli fayları da tek tek açıkladı. İşte Türkiye'nin en riskli fayları:

"-Doğudan başlayarak, Erzincan-Erzurum bölgesinde ve Bingöl-Yedisu hattında gergin faylarımız mevcut. Batıya doğru geldiğimizde, Sakarya’nın güneyinde Pamukova-Geyve hattında gerginlik seviyesi yüksek bir fay bulunuyor. Marmara Denizi’nin içerisinde de bir miktar gerginliği yüksek faylar yer alıyor.

-Güneyde Gemlik Gölü’nden geçen faylarımızın da gerginlik seviyesi fazla. Bandırma hattında gergin durumda bir fay mevcut. Daha güneyde İzmir Manisa çevresinde bazı fayların gerginlik seviyesinin yüksek olduğu görülüyor.

-Onun dışında Denizli’den geçen fay hattımız bulunuyor. Bu da geçmişteki büyük depremden itibaren oldukça uzun süre geçtiği için epey bir gerginlik biriktirmiş halde.

-En büyük tehlikeyi Pamukova-Geyve hattında, Gemlik Körfezi’nde, Bandırma’da ve İzmir etrafında görüyorum. Bana sorarsanız Marmara Denizi’ndeki gerginlikler bunun ardından geliyor. Buradaki fayların uzunluklarına baktığımızda bunlar en az 6’dan büyük deprem üreteceklerdir."

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den 17 Ağustos felaketinin yıl dönümünde yeni uyarı: 4 milyon insan topun ağzında!

Olası büyük İstanbul depreminde yıkılacak gökdelen bile var! Deprem değil plansızlık öldürüyor! 

İstanbul'da 6 bin 857 yüksek riskli bina var! Konutu yatırım gören anlayış değişmeli! 


Geri Dön