Prof. Dr. Süleyman Pampal: Türkiye Deprem Tehlike Haritası güncellenmeli!
Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal yaptığı açıklamada 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncellenmesi gerektiğini dile getirdi.
2017 BİLDİRİSİNDE KIRŞEHİR VE Ankara DETAYI
Verilen bilgilere göre, 2017'de yapılan '70'inci Türkiye Jeoloji Kurultayı'nın sonuç bildirgesinde de o dönem henüz taslak aşamasında olan haritaya ilişkin eleştiriler yer aldı.
Söz konusu bildiride, haritada Çukurova bölgesinin tehlike derecesinin düşük gösterildiği; Ecemiş Fayı, Kozan Fay Zonu, Misis-Yumurtalık fayı hatta Ölü Deniz ve Doğu Anadolu fay zonlarının ikincil fayları dikkate alındığında tehlikenin mertebesinin tam tersi yönde yüksek olarak görüldüğü kaydedildi.
Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, söz konusu bildirideki "Mevcut Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'nda (1996) 1. derece deprem bölgesinde bulunan Kırşehir’in taslak haritada 5. dereceye alındığı görüldü. Yeni taslak haritada İç Anadolu Bölgesi için önerilen bu önemli değişiklik son senelerde bölgede yapılan çalışmalarla tespit edilen ve hasar yapıcı deprem üretme potansiyeli olan aktif fayların varlığı ile çelişiyor. Başkent Ankara, şu an önerilen haritada 4. derecede görülürken, uzmanlar kesinlikle tehlikenin daha büyük olduğunu belirtiyor. Kırşehir için tehlikenin düşürülmesi de bölgenin aktif tektoniği dikkate alındığında yanlıştır" ifadeleri da oldukça dikkat çekti.
DASK deprem sigortası zorunlu mu? Deprem sigortası kaç kez yapılır?
Bakan Nebati'den kentsel dönüşüme teşvik açıklaması! Kentsel dönüşüm için krediler uygun verilecek!