29 / 04 / 2024

Prof. Dr. Üşümezsoy Bolu depremi sonrası asıl tehlikeli illeri açıkladı! Buralar stres yükleyen yerler!

Prof. Dr. Üşümezsoy Bolu depremi sonrası asıl tehlikeli illeri açıkladı! Buralar stres yükleyen yerler!

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, dün gece Bolu’da meydana gelen 4.2 şiddetindeki deprem sonrası asıl tehlikeli yerleri açıkladı.



Dün gece saat 01:03'te Bodrum'da 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul'da dahil olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Merkez üssü Bolu merkez olan deprem, yerin 7,31 kilometre derinlikte meydana geldi. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, dün gece Bolu’da meydana gelen 4.2 şiddetindeki depremin ardından Yeniçağ’a açıklamalarda bulundu. Üşümezsoy, tehlikeli illeri işaret etti.

STRES YÜKLEYEN YERLER... 

Üşümezoy o yerler için 'stres yükleyen yerler'' diyerek şu ifadeleri kullandı: "Şu andaki stresin yüklendiği bölge Bolu kuzeyi Sunnice Dağı’dır. Batıda ise Gemlik Körfezidir. 17 Ağustos ve 12 Kasım’da stres yüklenen yerlerdir buralar." dedi.

Aynı zamanda Üşümezsoy, Adalar fayının artık bitmiş ve ölü bir fay olduğunu ve tektonik ömrünü tamamladığını ifade etti.

Prof. Dr. Üşümezsoy Bolu depremi sonrası asıl tehlikeli illeri açıkladı! Buralar stres yükleyen yerler!

ÜŞÜMEZSOY'DAN KRİTİK AÇIKLAMA

Üşümezsoy ''Gölyaka’da olan ve Çiğilce’ye kadar giden fay hattındaki kırılma, 1999 depreminde Akyazı ile Düzce fayı arasındaki bir köprü olan Karadere fayı enerji aktarmıştı. Bunun da Gölyaka ve Düzce’yi etkileyen deprem olmuştu.

Bu fayın devamında sürekli ısrar ettiğimiz, Düzce’de 12 Kasım’da kırılan fayın doğu ucu bir sıçrama yaparak Sunnice Dağlarından Bolu’nun kuzeyinden hareket eden bir fay gidişi söz konusuydu.

5’lik depremlerde yaklaşık 3 km çapında alanlar fay düzlemi üzerinde, 4’lükler ise 1 kilometrelik bir alanda yayılmaktaydı.

Depremler, kitlenmiş ve hareket edemeyen fayın çevresindeki alanlardaki yırtılmayla başlar ve sürekli fay hattını çevresindeki alana yayılır.

Yine bundan 5-6 ay önce olan depremde Bolu Belediye Başkanı da bu konu üzerine açıklamalar yaptı. Depremin olduğu noktayla, dün olan deprem aynı fay sistemi üzerinde oluşan bir yapıdır.'

Bu fay sistemi, 17 Ağustos ve onu takip eden köprü bir fayla Düzce fayına eklenen deprem, 12 Kasım’da Düzce’nin kırılmasıyla stresini aktarmıştı.

Diğer tarafta bu fayın, batı devamı ise Yalova-Çınarcık kıyı düzlüğünde devamına bir faydır. 17 Ağustos’ta da bu fay Teşvikiye’ye kadar kırılan kesimdir. Buradan Karadere fayına benzeyen Teşvikiye, Bozburun, Esenköy fayı da stres aktararak Gemlik Körfezi, Mudanya ve Bandırma fay hattına doğru stres yüklemiştir.

1999 YILINDAN BERİ SÖYLENİYOR!

99 depreminden beri söylenen, Düzce’ye doğru giden bir kol olduğunu söyleyen Üşümezsoy ''Öbür kolda Gemlik Körfezi ve Mudanya’ya giden bir koldur. Düzce’deki fay 12 Kasım’da kırılmıştır ve onun da doğruya doğru stres aktardığı kesim Sunnice Dağları'dır.

Diğer taraftan Yalova-Çınarcık tarafındaki fayın batıya doğru devamı ise İmralı güneyinde Mudanya - Zeytinbağı önünde uzanan doğu-batı girişli faya stres aktarmaktadır.

Son olarak Gemlik Körfezi’nde olan depremler, bu konuya dikkati çekmiştir. Ancak bunun simetrik uzanımını ise Sunnice Dağı'nda depremleri oluşturmaktadır.

Bu bizim dem haritamızdaki, Düzce ve Bolu çevresindeki fayları görmektedir. Kuzey Anadolu fayında Kastamonu-Tosya depreminin 1943’teki kırılması sonrası 1957’de Bolu güneyinden geçen fay hattı kırılmıştı.

1967’de Mudurnu Vadisi ve Sapanca’ya giden kısım kırılmıştı. 99’da ise Karadere ve Düzce fayının kırıldığı görmekteyiz. Bu depremde de beyaz çizgiyle gösterdiğimiz alana doğru stres aktarılmıştır.

Prof. Dr. Üşümezsoy Bolu depremi sonrası asıl tehlikeli illeri açıkladı! Buralar stres yükleyen yerler!

ŞU ANDA STRESİN YÜKLENDİĞİ BÖLGE BOLU SUNNİCE DAĞI!

Şu andaki stresin yüklendiği bölge Bolu kuzeyi Sunnice Dağı’dır. Batıda ise Gemlik Körfezi'dir. 17 Ağustos ve 12 Kasım’da stres yüklenen yerlerdir buralar.

Beyaz çizgiyle gözüken yerler; 1957-67-99’da kırılan kesimlerdir. Diğer taraflar ise Yığılca’da olan stresin olduğu dönemi, Gölyaka fayının batı uçtaki dönemiyle bu dönemde Bolu düzlemiyle Elmacık Dağı arasında 12 Kasım’da kırılan fay hattının doğuya doğru uzanımın Sunnice Dağı’na doğru giden kesimidir.

Bu haritalar, Gölyaka-Düzce depreminden sonra sürekli işaret ettiğimiz ve daha sonra burada da depremlerin başladığı Sunnice Dağı’dır.''dedi. 

İzmir açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem!

Bolu'daki 4,2'lik depremden sonra Prof. Dr. Naci Görür'den haritalı açıklama geldi: Biri kırılmış olmalı!
Dört deprem uzmanı ilk defa uzlaştı: Bu il için korkutan uyarı!

Geri Dön