29 / 04 / 2024

PTT'de müdür için kiralanan daire vergiden muaf tutuldu iddiası!

PTT'de müdür için kiralanan daire vergiden muaf tutuldu iddiası!

PTT iştiraki Para Lojistik ve Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş’nin, 2019'da genel müdürün kullanması için İstanbul’da daire kiraladığı, şirket kasasından ödenen kiranın vergiye tabi tutulmadığı iddia edildi. Ataşehir’den kiralanan konutun aylık ücretinin 4 bin 200 TL olduğu ortaya çıktı. 



PTT Para Lojistik A.Ş’de 2019 yılına ilişkin yapılan denetimlerde, Genel Müdür için kiralanan konutun gelir vergisi matrahına dahil edilmediği belirlendi. 

BirGün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre; Sayıştay’ın denetim raporuna göre PTT Para Lojistik A.Ş. Yönetim Kurulu, 19 Aralık 2018'de toplandı. Şirketin genel müdürlüğün adresinin Ankara’dan İstanbul’a taşınması sebebiyle şirket genel müdürünün konaklama ihtiyacı oluştuğu ifade edildi.

Yönetim Kurulu toplantısında, “Genel Müdür’ün İstanbul çalışmalarında konaklama ihtiyacı değerlendirilerek, 1 Ocak 2019 tarihinden başlamak kaydıyla kira yardımı yapılması” kararı verildi. Kararın tüm üyelerin onayı ile alındığı belirtildi.

PTT de müdür için kiralanan daire vergiden muaf tutuldu iddiası!

Karar kapsamında, Şirket Genel Müdürü Salih Ziya Aydınay tarafından kullanılması amacıyla İstanbul Ataşehir’de aylık kirası 4 bin 200 TL olan daire kiralandı. Şirketin mali hesaplarında yapılan Sayıştay denetimleri, konut için ödenen aylık kira bedelinin gelir vergisi matrahına dahil edilmediğiniortaya çıkardı. Denetçiler, kira ödemelerinin Genel Müdür Aydınay’ın ücretine eklenmediğini, bu sebeple vergiye tabi tutulamadığını belirledi. 

Sayıştay denetçileri, Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine aykırılık teşkil eden uygulamaya yönelik şirkete, “İşverence kiralanan konutların personele bedelsiz olarak tahsisi edilmesi halinde, söz konusu kira bedellerinin vergiden istisna edilmesi mümkün değildir. Bir personele ödenen aylık kira bedelinin ücretin bir unsuru olarak değerlendirilmesi ve gelir vergisi matrahına dahil edilerek ek beyanname verilmesi önerilir” uyarısı yaptı.

Bayram Şenocak'tan İBB'ye konut inşa eleştirisi!


Geri Dön