25 / 11 / 2024

Radye temel nedir?

Radye temel nedir?

Radye temel sistemi, depreme karşı alınan önlemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki radye temel nedir, radye temel türleri nelerdir? Yanıtı ve radye temel detayları haberimizde...




Radye temel nedir?

Radye temel, yapının oturacağı zemine boydan boya betonarme temellerin oluşturulması işlemini ifade ediyor. Radye temel sistemi, olası bir depreme karşı alınan önlem çalışmalarından biri olma özelliğini taşıyor.


Radyo jeneral olarak da bilinen radye temel nedir, sorusunu yanıtladıktan sonra radye temel nasıl yapılır, radye temel çeşitleri nelerdir, sorularını yanıtlayalım.


Radye temel nasıl yapılır?

Radye temel, güvenliğin olmadığı zeminlerde kullanılıyor. Radye temel sistemi ile zemin radye temel sistemi ile sıkılaştırılıyor. Ayrıca yapı yüklerinin çok olduğu hallerde de bu sistem uygulanıyor. 


Radye temel çeşitleri nelerdir?

* Düz radye temel; kolon ve kirişlerin birbirine yakın ve yüklerinin az olduğu durumlarda düz radye temel uygulanıyor.


* Kirişli radye temel; duvar, kolon ve kirişlerin birbirine uzak olduğu durumlarda kirişli radye temel sistemi kullanılıyor. İki türe ayrılıyor:

a) Alttan kirişli radye temel; kirişler hem bodrum döşemesinin düz olmak istendiği durumlarda hem de temelin zemin üzerinde kaymasını engellemek için oluşturuluyor.

b) Üstten kirişli radye temel; kirişler radye temelin üzerine oturtuluyor. Bodrum döşemeliklerinin düz olması isteniyorsa kiriş aralıkları doldurulup, üzerine düz döşeme yapılıyor.


* Mantar şeklinde radye temel; kolon yüklerini daha geniş bir alana yaymak için uygulanan bir siteme deniyor.


* Ters kemer şeklinde radye temel; binaya fazla yükten dolayı oluşan basıncın söz konusu olduğu durumlarda kullanılıyor.


* Rijit temel; derinliği fazla olan temellerde uygulanan sistemi ifade ediyor. Temel duvarlarına yanlardan gelecek basıncı engellemek için yapılıyor. 





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön