23 / 11 / 2024

Ramadan Kumova: Dünyanın yeni ofis yönelimi Mutlu Ofisler!

Ramadan Kumova: Dünyanın yeni ofis yönelimi Mutlu Ofisler!

Dünyanın en saygın yayınlarından Harvard Business Review’ın öncülüğünde düzenlenen ‘Mutlu ofisler: İnsanı Harekete Geçiren Yaşam Alanları’ etkinliği bugün İstanbul’da başladı.Ramadan Kumova konu ile ilgili değerlendirme yaptı.




FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, Türk iş dünyasının yeni nesil ofislere ihtiyacı olduğunu söyledi. Harvard Business Review öncülüğünde düzenlenen ‘Mutlu ofisler: İnsanı Harekete Geçiren Yaşam Alanları’ etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Kumova, “ Dünyada farklı coğrafyalarda, farklı tarzda çalışma alanlarını görmek mümkün. Bir de, tüm bunlardan bağımsız olarak evrenselleşen bir ofis eğilimi var. Bunlar, yüksek teknolojiye sahip, geniş sosyal imkânları bünyesinde barındıran ve çağa ayak uyduran ofisler” dedi.


Dünyanın en saygın yayınlarından Harvard Business Review’ın öncülüğünde düzenlenen  ‘Mutlu ofisler: İnsanı Harekete Geçiren Yaşam Alanları’ etkinliği bugün İstanbul’da başladı. Sektör profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği organizasyonun açılış konuşmasını FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova yaptı. Yeni nesil ofis vurgusu yapan Kumova, değişimin hemen her alanda yaşandığını ve Türkiye’nin yeni nesil ofislere ihtiyacı olduğunu söyledi. Kumova, konuyla ilgili şunları söyledi: “Dünya üzerinde gerek coğrafi farklılıklardan, gerekse kültürel ve sosyal alışkanlıklardan kaynaklanan farklı yaşam ve çalışma biçimleri var.  Çalışma biçimi kuzeye doğru çıktıkça, disipline olurken, daha sıcak  iklimlerde ise daha rahat bir hal alıyor. Almanya’da tüm çalışma prosedürleri kurallarla belirlenmişken, Yunanistan’a ya da Kıbrıs’a gittiğimizde ise öğlen siesta yapan esnafları görmek normal karşılanır. Farklı coğrafyalar ya da sosyo kültürel alışkanlıklardan bağımsız olarak dünyada evrenselleşen yeni bir ofis yöneliminin geliştiği ise yadsınamaz bir gerçek. ‘Mutlu Ofisler’ olarak tanımlanan bu yapılar, çalışanların rahat ve huzurlu hissettiği, yüksek teknolojik özellikleri bünyesinde barındıran, geniş sosyal, eğlence ve spor imkânları barındıran yeni çalışma alanlarıdır. Çoğunluğunu Y kuşağının oluşturduğu günümüz çalışanlarını mutlu etmeden verimlilikten söz edemeyiz.  Standartları tanımayan Y kuşağının motivasyonu ‘Mutlu Ofisler’ den geçiyor”


Yeni nesille gelişen ‘evrensel ofisler’

Dünyanın sürekli bir değişim içinde olduğuna dikkat çeken Ramadan Kumova, yaşları 18 ile 33 arasında olan Y kuşağının günümüz ve geleceğin trendlerini belirlediğini söyledi. Kumova, “Bu kitle, 2025 yılı itibarıyla çalışan nüfusun yüzde 70’ini oluşturacak ve 2018 itibarıyla bir önceki nesilden daha fazla harcama gücüne sahip olacak. Türkiye’de Y kuşağının en büyük hedefi yüzde 86 ile “ev sahibi olmak” İkinci sırada yüzde 82 ile “iş yerinde güçlü bir unvana sahip olmak” ve üçüncü sırada yüzde 80 ile “yüksek maaşlı bir işte çalışmak” geliyor. 11 ülkede yapılan bir araştırmaya göre Y kuşağı üyeleri arasında kendi işini kurmak isteyenlerin oranına bakıldığında yüzde 76 ile Türkiye birinci sırada yer alıyor. Bu kadar girişimci bir jenerasyona uygun ofis trendlerini geliştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Çalışanlar için konforlu ve verimli ofislerin ‘olmaz olmaz’ niteliğinde olduğunu ifade eden Kumova, “Değişimi tetikleyen unsurların başında, insanoğlunun yeni ihtiyaçları ve gereksinimleri geliyor. Dünya kendi kendine gelişmiyor. Dünyayı biz ve bizim ihtiyaçlarımız değiştiriyor. Küresel ölçekte hemen her alanda değişimi görmek mümkün. Bu değişim, çalışma alanlarında da net bir şekilde görülüyor. Sadece Türkiye’de, bir derginin ilk 500 listesinde yer alan şirketlerde 2012’de 1 milyon çalışan olduğu hesaplandı. Değişen taleplere, yenilikle karşılık vermelisiniz. Hal böyle olunca da, yeni nesil ofis kavramı karşımıza çıkıyor.”


Yeni nesil ofis kavramı

FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Kumova, değişen yeni nesil ofis kavramını şu cümlelerle yorumladı: “Önce bu kavramı irdelemek gerekiyor. Yeni nesil ofis, sadece yeni inşa edilmiş bir bina anlamına gelmiyor. Bir zamanlar ofis temel olarak m2 / kişi sayısı gibi basit bir verimlilik hesabı iken, şimdi ofis verimliliği, içerdiği sosyal imkânlar, teknolojisi, sosyalleşme, eğlence ve spor tesislerinin bütününden oluşuyor. Bu yeni anlayış trendleri belirliyor. Dünyanın en büyük şirketlerinin merkez ofisleri artık ‘kampüs’ konseptinde inşa ediliyor. Peki nedir bu kampüs konsepti? Küresel ölçekteki şirketler, çalışanlarından daha fazla verim alabilmek için kampüs konseptini benimsemiş durumda. Google, Microsoft gibi dünya devleri çalışanlarına ev rahatlığında çalışma ortamı sunuyorlar. Dünya devi Google’da bir çalışan öğle arasında 20 dakika yüzme yapıp, duşunu alıp yan bloktaki ofisine geri dönebiliyor. Ya da kitabını alıp, ofisinin önündeki yemyeşil bahçede kısa süre de olsa başka bir dünyaya gidebiliyor. Arabasıyla işe gelirken otopark sorunu yaşamıyor. Dünyada ofis eğilimleri bu yöne kayıyor.”

Ramadan Kumova, İstanbul Kağıthane’de yükselen Premier Kampüs Ofis’in, tüm bu eğilimler ışında hayata geçirilen, evrenselleşen bir ofis düzeninin Türkiye’deki ilk örneği olduğunu vurguladı.



Geri Dön