02 / 05 / 2024

Ramazan kolisine dev zam: En ucuzunun fiyatı yüzde 300 arttı!

Ramazan kolisine dev zam: En ucuzunun fiyatı yüzde 300 arttı!

Ramazan ayına sayılı günler kala, marketlerde koli satışları başladı. Pek çok farklı gıda ürününü içeren Ramazan kolilerindeki yıllık fiyat artışı yüzde 300'ü aştı. İşte o fiyatlar...



Ramazan ayına sayılı günler kala, Türkiye'deki yüksek enflasyon yeniden gündem oldu. Özellikle dar gelirli vatandaşlar, gıda fiyatlarındaki artışlar sebebiyle kara kara düşünüyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, 2023'te TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 64,77 arttı, yıllık ÜFE ise (Üretici Fiyat Endeksi) yüzde 44.2 yükseldi.  Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre de yıllık TÜFE yüzde 127'ye ulaştı. 

Fakat, gıda fiyatlarındaki artış bu iki kurumun açıkladığı enflasyonun çok daha üzerinde seyrediyor. Dar gelirli vatandaşlar için satışı yapılan yardım kolilerinde yaşanan 1 yıllık fiyat artışları da bunu ortaya koydu. 

Ramazan kolisine dev zam: En ucuzunun fiyatı yüzde 300 arttı!

RAMAZAN KOLİLERİNDE YÜZDE 300'Ü AŞAN ZAM

Her Ramazan ayında zincir marketler içinde belirli gıda ürünlerinin yer aldığı Ramazan kolilerini satışa sunuyor. 

Ekonomimcom'un yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl 150 liraya satılın 2 ürünlü 'Bereket Paketi' bu yıl 600 Türk Lirası'ndan, 189 liraya satılan 24 ürünlü 'Lezzet Paketi' yaklaşık 950 Türk Lirası'ndan, 269 liraya satışa sunulan 31 ürünlü 'Ziyafet Paketi' yaklaşık 1300 Türk Lirası'ndan satılıyor. 

Bu fiyatlara bakıldığında yaşanan yükselişin yüzde 300'ü aştığı görülüyor. 

Söz konusu paketlerdeki bazı ürünlerin fiyatlarına tek tek bakıldığında, aynı marka 1 litrelik ayçiçekyağının geçen sene Ramazan ayı öncesinde 19 TL'ye satıldığı, bu yıl ise 69 TL'ye yükseldiği görülüyor. 

Yine geçtiğimiz yıl 9 TL'den satılan 1 kilo aynı marka unun bu sene 33 TL'ye yükseldiği, 11 liradan satılan aynı marka küp şekerin ise bu yıl 26 TL'den satıldığı görülüyor. 

Ramazan kolisine dev zam: En ucuzunun fiyatı yüzde 300 arttı!

Ramazan sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden olan hurmada da fiyat artışı enflasyonun üzerinde seyrediyor. 2023 Ramazan ayı öncesinde kilosu ortalama 90 TL olan Medine hurmasının bu yılki fiyatı 420 lira civarlarında. 

Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 300 gramı 10 Türk Lirası olan sade pidenin fiyatının 20-25 TL olması öngörülüyor. Ramazan pidesinde de yıllık artışın yüzde 100'ü aşacağı ifade ediliyor. 

Et fiyatlarında yaşanan artışlar da sık sık gündeme geliyor. Et fiyatları, geçtiğimiz yıla göre fiyatını en çok artıran gıda ürünleri arasında bulunuyor. Buna göre, geçtiğimiz yıl Ramazan ayı öncesi ortalama 140 liraya satılan kıyma bu sene ortalama 400 liradan, geçen sene 170 TL'ye satılan satılan dana kuşbaşı bu sene 440 TL'ye satılıyor. 

Tuzla'daki en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışması başlıyor! Has Sitesi'nin temeli bugün atıldı!

Apartmanda oturanlar dikkat! Bunu yapanlara büyük ceza geliyor!

Borsa İstanbul’da yatırımcının halka arzlara ilgisi azaldı!  


Geri Dön