Ramazan öncesi vatandaşa ekmekten kötü haber! Zam geliyor..
Dünyada artan emtia fiyatları ve Rusya'nın başlattığı savaş nedeniyle temel gıda fiyatlarından aşırı yükselişe bir yenisi daha eklendi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) un sanayicilerine sattığı buğdaya yüzde 22 zam yaptı. Zam sonrası ekmek ve una büyük zam kapıda..Ekmek için kuyruğa giren vatandaş bütçesini nasıl denkleştirip Ramazan'da ibadet edeceğini hesaplarken Toprak Mahsülleri Ofisi, buğday ve un fiyatlarına zam yaptı
Ramazan ayında 6 lirayı satılacağı iddiasıyla TBMM'de CHP ve AK Parti vekilleri arasında tartışma konusu olan pidenin fiyatı 6 lirayı da aşacak gibi görünüyor. Ekmek için kuyruğa giren vatandaş bütçesini nasıl denkleştirip Ramazan'da ibadet edeceğini hesaplarken Toprak Mahsülleri Ofisi, buğday ve un fiyatlarına zam yaptı. İstanbul'da fırınlarda 3,5 liradan satılan ekmek bu zamlardan sonra 4 liraya 6 liradan satılması planlanan Ramazan pidesinin 7 liraya çıkabileceği ifade edildi. Zam sonrası sanayicinin maliyetleri artacağı için ekmeğe zam yapılması kaçınılmaz olarak gösteriliyor.
ZAMLAR 3 GÜN ÖNCEDEN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
TMO, un sanayicilerine satılan buğdaya zam yaptı. 25 Mart itibariyle ekmeklik buğday satış fiyatı ton başına 2 bin 650 liradan 3.210-3.325 liraya çıktı. TMO hasat sezonunda yerli üreticilerden buğdayın tonunu 2.450 TL’den almış, daha pahalıya ithal ettiği buğdayı ise kamu zararına düşük fiyatlarla un ve yem sanayicilerine satarak sanayicileri sübvanse etmişti.
BUĞDAYIN YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR
Buğday ambarı olarak bilinen Anadolu, son yıllarda üreticinin tarımdan kopması, artan maliyetler altında ezilen çiftçinin desteklenmemesi nedeniyle Türkiye'de buğday üretimi her geçen yıl düştü. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre 2019/2020 döneminde buğdayda yeterlilik derecesi yüzde 89,5 oldu. Son yıllarda Türkiye’nin buğday ithalatında belirgin bir artış söz konusu. 2019/2020 döneminde buğday ithalatı 10,79 milyon ton olurken ihracat 7,53 milyon tonda kaldı. Son 20 senedeki toplam ithalat 68,9 milyon ton olurken ihracat ise 76,8 milyon ton oldu. Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle buğday fiyatları dünya da arttı. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 3,4, mısır yüzde 1,6 ve soya fasulyesi yüzde 2,5 arttı.
SANAYİCİ HAZİNE'DEN ÇIKAN PARAYLA DESTEKLENİYOR
Türkiye'ye ithal edilen buğday uluslararası fiyatlardan alınıp çok düşük fiyatlarla sanayiciye veriliyor. Sanayicilere büyük sübvansiyon uygulanıyor. Sanayiciye verieln destek ise hazinenin kasasından çıkan paralarla karşılanıyor. üreticiler paranın sanayiciye destek yerine çiftçiye üretim yapması için destek şeklinde ödense bugü buğdayın fiyatının ülkede artmayacağı vurgulanıyor. Öte yandan Toprak Mahsülleri Ofisi yeniden buğday ithal etmek için düğmeye bastı. 210 bin ton ekmeklik buğday için ithalat ihalesi açan TMO'ya CHP milletvekilleri tepki gösterdi.
YURT DIŞINA 20 MİLYAR DOLAR AKTARILDI
Türkiye'nin 20 yıllık buğday ithalatı nedeniyle yurt dışına 20 milyar dolarlık kaynak aktarıldığını söyleyen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, söz konusu paranın ithalata aktarılmaı yerine çiftçiye destek şeklinde iç piyasaya yönlendirilseydi bugün yaşanan sıkıntıların yaşanmayacağını ifade etti. Barut, "Yıllardır ithalat politikaları artarak sürüyor. 20 yıllık AKP iktidarı döneminde toplamda 70 milyon ton buğday ithal edilmiş, karşılığında 20 milyar dolara yakın para yurtdışına aktarılmıştır. Oysa bu parayı kendi tarım ve çiftçimize verselerdi bunu fazlasıyla üretirdik. Geçtiğimiz Haziran ayında buğday hasadında ton başına 2 bin 250 liradan çiftçimizden buğday aldılar. Şimdi tonu 438 dolardan buğday ithal ediyorlar. Madem bu fiyattan buğday ithal edecektiniz, neden kendi çiftçimizden ucuza buğday aldınız? Bu aradaki fark ve destekleri çiftçimize verelim." açıklaması yaptı