13 / 05 / 2024

Ramazanda market fiyatları adeta uçtu! Zam rekoru kuru soğanda!

Ramazanda market fiyatları adeta uçtu! Zam rekoru kuru soğanda!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan ayında yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekti. Buna göre market raflarında bulunan 39 adet temel gıda maddesinden 30’unun fiyatı arttı. Yüzde 45 artışla rekor soğanda.



Fiyat artışları ramazan ayında da devam etti. Bakanlık tarım kredi kooperatifine ait marketlerde yaklaşık 900 ürünün fiyatını bir ay daha sabitlerken diğer marketlerde gıda fiyatları yüzde 45.2 oranına kadar artış gösterdi.

Dunya.com’da yer alan habere göre Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan ayında marketlerde yaşanan fiyat hareketliliği ve et fiyatlarındaki artışlarla ilgili açıklama yaptı. Et fiyatlarının yükselmemesi için ciddi önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Bayraktar şunları söyledi: “Süt üreticisi zor durumda. Yem fiyatları başta olmak üzere üretim girdilerinde anormal yükselişler devam ediyor. Üreticinin maliyeti yükselince hayvanı beslemek yerine kestirme yoluna gidiyor. Çünkü et fiyatları sürekli artış içerisinde. Ancak bu tehlikeli bir durum. Burada yapılması gereken üreticinin hayvanını kesmesini önlemek olmalıdır. Eğer damızlık hayvan sayısı azalırsa süt ve süt ürünlerini çok daha pahalıya yemek zorunda kalırız. Hayvancılıkta temel politikamız ithalat olmamalı. Çözüm iç üretimin artırılmasında yatmaktadır.”

Ramazanda market fiyatları adeta uçtu! Zam rekoru kuru soğanda!

EN FAZLA KABAĞIN FİYATI DÜŞTÜ

Bayraktar, üreticiden son tüketiciye kadar olan süreçteki fiyat değişimlerini oda olarak takip ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: “Ramazan sonu itibariyle market raflarındaki 39 üründen 30’unun fiyatının yükseldiğini tespit ettik. Sadece 9 üründe fiyat düşüşü yaşandı. Market ürünlerinde fiyatı en çok yüzde 45,2’lik artışla kuru soğan oldu. Zam sıralamasında ikinciliği yüzde 28.4 artışla sivri biber alırken, kuzu etindeki artış yüzde 27,2 olarak gerçekleşti. Kuru fasulyedeki artış yüzde 26,4, dana etinde ise yüzde 24,7 oldu. Listeye 22,4 oranındaki zanla havuç da eklendi. Fiyatı düşenler arasında ilk sırayı yüzde 24’lük indirim ile kabak aldı. Beyaz lahananın fiyatı yüzde 17,6 oranında gerilerken, yeşil soğan 12, domates 7,7, tavuk eti 4,2 ve marul ise yüzde 3,3 oranında geriledi.”

 

 


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön