09 / 05 / 2024

Rant vergisi ile neler değişecek?

Rant vergisi ile neler değişecek?

Kamuya ait olan her değer artışı, yani rant üzerinden belediyelere bir gelir alanı oluşturulacak. Kanun meclise gidene kadar ara boşluktan istifade etmek isteyenlere tedbir alınacak.



Kamuya ait olan her değer artışı, yani rant üzerinden belediyelere bir gelir alanı oluşturulacak. Kanun meclise gidene kadar ara boşluktan istifade etmek isteyenlere tedbir alınacak

Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasına göre, “Kamuda Şeffaflık Paketi” kapsamında, belediyeler imar planı değişikliğinde pay alacak, her değer artışı üzerinden belediyelere gelir alanı oluşturulacak. Ayrıca değişecek memur kanunu ile ihbarda bulunan kamu görevlisinin ihbarı doğru çıkarsa ödül verilip, başka birimde görevlendirilebilecek.


Aylardır ‘geldi geliyor’ denilen rant vergisi için nihayet en yetkili ağızdan bir açıklama geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kamuda Şeffaflık Paketi kapsamında, belediyelerin imar planı değişikliklerinde pay almasının sağlanacağını söyledi. Ahmet Davutoğlu, bundan menfaat sağlamak isteyebilecek kişileri de uyardı, şöyle dedi, “Şu andan itibaren, kanun Meclis’e gidene kadar ara boşluktan istifade etmek isteyenler çıkabilir. Şu andan itibaren geçerlidir bu düzenlemeler. 1 hafta 15 gündür herhangi bir şekilde insiyatif kullanarak bir bilinçsizlik söz konusu olmayacak.”


İstanbul’a İmar Kanunu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kamuda Şeffaflık Paketi’ni  Ankara  Palas’ta düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı, pakette bir çok yeni düzenleme yer aldı. Ahmet Davutoğlu, bu konuda şu bilgileri verdi;

 “İmar kanunu ile 3 temel husus gelecek. İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak. Bu konudaki her gecikme mağduriyete neden oluyor. İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak. Bu değer artış payından belediyelere sosyal dayanışma kentsel dönüşüme aktarılacak. Büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler oranın halkı için kullanacak bunu. Kentsel dönüşüme ayrılan paylar ikiye ayrılacak. Bir kentsel dönüşüm için bakanlığa bir de belediyeye. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelerimize bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanı oluşturulacak. Bu değer artış payından belediyelere sosyal dayanışma kentsel dönüşüme aktarılacak. Büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler oranın halkı için kullanacak bunu. Kentsel dönüşüme ayrılan paylar ikiye ayrılacak. Bir kentsel dönüşüm için bakanlığa bir de belediyeye. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelerimize bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanı oluşturulacak. Şu andan itibaren kanun meclise gidene kadar ara boşluktan istifade etmek isteyenler çıkabilir şu andan itibaren geçerlidir bu düzenlemeler.

1 hafta 15 gündür herhangi bir şekilde insiyatif kullanarak bir bilinçsizlik söz konusu olmayacak.”  Edinilen bilgiye göre; İstanbul için özel bir imar kanunu çıkartılması da gündeme gelebilecek.


Paketten bölümler

* Her belediye planların yapımı kabul edilenlerin askıya çıkartılmasına ilişkin mevzuat da web üzerinden bilgilendirebilecek. Kültür ve Turizm bakanlığı da yapacak. Yeni bir düzenleme ortaklık payı ve vatandaşların bir belirsizlik içine düşmesi belirlenecek.

* Plan değişikliği tarihi kültürel ve doğal dokuyu koruyarak yapılacak. Plan değişikliği rutin bir işlem olmayacak. İmar planı değişiklikleri sıkı planlara bağlanacak belediyeler bundan pay alacak.

* İmar planının bir bölümünde yapılacak noktasal değil bir bütünü kapsayan genel plan değişikliği yapılabilecek.

* Haksız bir gelir dağılımının bir komşunun istifade edememesi gibi bir durum olmayacak. İmarda değer artış payı alınacak. Bir plan değişikliği yeni değerin sahibi kamudur. Bu yeni getireceğimiz düzenleme ile değer artışlarının hangi oranda ele alınacağını netleştireceğiz. Bu konuda bir aralık belirleyeceğiz. Bu aralıkla ilgili yetki belediye meclisi taşınmazın plan değişikliğiyle ilgili değer artış payı öğrenilecek. Taşınmazın plan değişikliği belirlenecek. Ödeme ayni olarak verilebilecek hisse karşılığı da olabilecek.


Yeni Çağ 


Geri Dön