02 / 05 / 2024

Rant vergisi yasalaştı mı?

Rant vergisi yasalaştı mı?

Rant vergisi 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında açıklanıyor. Peki, gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan rant vergisi yasalaştı mı? Rant vergisi ödenecek mi?



Rant vergisi yasalaştı mı?

Rant vergisi, gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlanıyor. Söz konusu rant vergisi 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında açıklanıyor.


Orta Vadeli Program'da yer alan bilgiye göre; gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden oluyor. Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturuyor.


Çevre Bakanlığı’nın rant vergisi hakkında yaptığı çalışmalara göre, gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ödenecek.


Hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılacak.  


Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek. Peki, rant vergisi yasalaştı mı?


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İmar Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle rant vergisinin, yürürlüğe girmesi için çalışmalar yapılıyor.



Rant vergisi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön