21 / 05 / 2024

Rant vergisi tercihli uygulama mı olacak?

Rant vergisi tercihli uygulama mı olacak?

KAMUNUN imar artışından pay almasını sağlayan ve rant vergisi olarak anılan vergi için inşaat sektöründen yeni bir öneri geldi...



KAMUNUN imar artışından pay almasını sağlayan ve rant vergisi olarak anılan vergi için inşaat sektöründen yeni bir öneri geldi. Sektör temsilcileri Maliye Bakanlığı'na ilettikleri önerilerinde 'Tercihli uygulama olsun' dedi. Buna göre, genel plan değişikliği yapıldığı zaman arsa sahibinin tercih hakkı olacak. Yani sadece ek emsali kullanmak isteyen ödeme yapacak. 


İnşaat sektörü son bir aydır rant vergisini konuşuyor. Seçim sonrasına kalan 'Şeffaflık Paketi' kapsamındaki kamunun imar artışından pay almasını sağlayacak yeni vergi sistemi hala netlik kazanmadı. Genel plan değişikliği ya da bireysel başvuru sonrası verilen ek inşaat hakkı üzerinden vergi verilmesine 14 Ocak'ta başlanılması bekleniyordu, olmadı. 


Konu, 27 Ocak'ta Ankara'da Başbakan ve 8 bakanın katıldığı İnşaat Zirvesi'nde de gündeme geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ev sahibi vatandaşları etkileyen bir vergi olmadığını, yol köprü projesi ile değer kazanan bölgelerdeki ev ve iş yeri sahiplerinden veıgi alınmayacağını açıkladı. Bireysel başvurularda yapılan plan değişikliğinde yüzde 8, belediyelerin yaptığı artışlarda ise yüzde 40-60 oranında vergi alınacağı konuşulurken, çalışmaların seçim sonrasına kalacağı sinyali verildi. 


Tercihli uygulama 

Konut Geliştiricileri ve Yatınmcılan Derneği (KONUTDER), Maliye Bakanlığı'na ilettiği görüş metninde rant vergisine yeni bir yaklaşım getirdi. Yeni vergi sisteminde 'tercihli uygulama' yöntemi öneren sektör temsilcileri, "Belediyelerin yaptığı imar artışını malik kullanmak istiyorsa bu bedeli ödesin, kullanmak istemiyorsa borç yükü altına girmesin" diyor. Bireysel başvurularda yüzde 80-100 olan vergi oranını yüksek bulan temsilciler, ya oran düşsün ya da ödeme 24 taksitle yapılsın istiyor. Sektör temsilcileri uygulamaların seçim sonrasına kalmasına da sıcak bakmazken, yeni sistemin en kısa sürede başlamasını istiyor. 


Gazete İstanbul


Geri Dön