24 / 12 / 2024

Rayiç bedel nedir?

Rayiç bedel nedir?

Rayiç bedel nedir? Rayiç bedel konut alım-satımlarında belirlenmiş olan bedele denir. Diğer bir deyişle Rayiç bedel,bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki satış bedeli demektir. Rayiç bedelin hesaplanmasında esas olan güncel piyasa koşullarıdır.



Rayiç bedel nedir? Rayiç bedel konut alım-satımlarında belirlenmiş olan bedele denir. Rayiç bedelin hesaplanmasında esas olan güncel piyasa koşullarıdır. Peki rayiç bedeli etkileyen faktörler neler bunlara bir göz atalım. Piyasa koşullarını da etkileyen bu faktörler şunlar;

 

-Arz-talep dengeleri

- Konutun bulunduğu semt,ilçe, mahalle, sokak, ulaşım vs.

 

Bir konutun rayiç bedelini belirlemek için bunlar göz önünde bulunmalıdır. Peki bir konutun rayiç bedeli nasıl hesaplanır?

 

1) Sözkonusu evin bulunmus olduğu semtdeki rayiç bedelini; aynı semtdeki en az üç evin rayiç bedelini ve metre karelerini öğrenmekle bulabiliriz. Üç evin rayiç bedelinin toplamını, üç evin toplam m2 sine bölerek; bu semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu buluruz.  

 

2) Metrekare başına bulunan bu rayiç bedelini, rayiç bedelini bulmak istediğimiz evin m2 si ile çarparız.Böylelikle; sözkonusu evin gerçeğe yakın değeri kısmen de olsa saptanmış olur. 

 

3) Daha sonra; kısmen rayiç bedelini çıkaracağımız evin, diğer üç ev ile aralarındaki eksiklik ve fazlalıkları saptayarak (evlerin manzarası-evlerin önünün açıklık durumu- evlerin altyapısı-evlerin içerisindeki extralar- evlerin bulunmuş oldukları binalardaki yapım yılı zamanları), gerçek rayiç bedelini buluruz. 

 

4) Bu kıyaslamaları yaparken; rayiç bedelini saptayacağımız ev ile; diğer üç evin aralarındaki eksiklik ve fazlalıkları, 3.maddede sıralanan özellikleri gözönüne alarak, 10 üzerinden objektif bir şekilde puanlamalıyız. 4) Sonuç olarak rayiç bedelini hesaplamada, karşımıza şöyle bir formül çıkar

 

M2'YE DÜŞEN RAYİÇ BEDELİ ÇARPI EVİN M2 Sİ ÇARPI (80 + ''10 ÜZERİNDEN VERİLEN TOPLAM PUAN'') BÖLÜ 100=RAYİÇ BEDELİ

 

 

 

 

2B'li tarım arazileri!

 

 

2B rayiç değer tespitinin amacı!

 

 

Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön