25 / 07 / 2024

Raylı sistemler, taşınma rotalarını belirliyor!

Raylı sistemler, taşınma rotalarını belirliyor!

Armut’un kendi markaları olan Armutcom ve RahatTasincom’un verileriyle 6 ayda bir düzenli olarak yayınlanan Türkiye Taşınma Dosyası açıklandı.




Armut’un kendi markaları Armutcom ve RahatTasincom’un verileriyle 6 ayda bir düzenli olarak yayınladığı Türkiye Taşınma Dosyası açıklandı. Ocak - Haziran 2019 dönemine ait taşınma taleplerine dair verilere göre Türkiye’de taşınma talepleri bir önceki döneme göre yüzde 7 oranında arttı. İstanbul’da en çok göç alan semtler arasında, geçtiğimiz Mart'ta hizmete açılan  Marmaray  hattı üzerindeki Pendik, Kartal ve Tuzla bulunuyor. Başkent Ankara’da ise Nisan’da seferlerine başlayan Başkentray, Etimesgut ve Mamak’taki taşınma hareketliliğini etkiledi.

Armut’un her 6 ayda bir düzenli olarak yayınladığı, iki markası Armutcom ve RahatTasincom üzerinden aldığı taşınma taleplerine dair verileri içeren Türkiye Taşınma Dosyası’na göre Türkiye’deki taşınma talepleri Ocak - Haziran 2019 döneminde geçtiğimiz 6 aya göre yüzde 7 arttı.

Geçtiğimiz Mart ayında vatandaşların hizmetine açılarak, şehir içi ulaşımda büyük kolaylık sağlayan Gebze – Halkalı Marmaray Hattı üzerindeki Pendik, Kartal ve Tuzla semtleri, İstanbullulardan yoğun talep gördü.

Benzer biçimde Nisan ayında hizmete açılan Başkentray’la beraber  Ankara’nın metropol ilçelerinden Etimesgut ile kentsel dönüşüm projesinin devam ettiği Mamak’ta taşınma hareketliliğinin yükseldiği belirtiliyor.

İstanbullu şehirden sahile kaçıyor

İstanbul, bu dönemde de özellikle kıyı kesimlere göç vermeyi sürdürüyor. Kentin temposundan uzaklaşmayı tercih eden İstanbullular, kent içinde Şile ve Adalar’a taşındı. İstanbul’da en fazla göç veren ilçeler de Eyüp, Sancaktepe ve Zeytinburnu ilçeleri oldu.

Özellikle büyük ilçeler Kadıköy, Beşiktaş ve Şişli’den taşınan vatandaşların ise en çok Bodrum’u tercih ettiği gözlemleniyor. İzmir, Ankara, Muğla, Antalya ve Balıkesir ise İstanbul’dan taşınanların en çok tercih ettiği ilk 5 kent oldu. Geçtiğimiz döneme kıyasla İstanbul’dan taşınmaların net sayısı ise yüzde 36 oranında arttı.

Ayın ilk günlerinde, hafta sonu taşınıyoruz

Taşınma alışkanlıklarının da gözlemlenebildiği Türkiye Taşınma Dosyası verilerine göre, taşınmalar genellikle Cumartesi günleri yapılıyor. En uygun ücretler Ekim, Ocak ve Kasım aylarında gözlemlense de, taşınmak için en çok Haziran, Mayıs ve Nisan ayları gibi hava şartlarının yumuşak olduğu dönemler tercih ediliyor. Genellikle kendi eşyalarını paketlemeyi ve sadece büyük ve beyaz eşya taşımasını seçen kullanıcıların oranı yaklaşık yüzde 59 olsa da, paketleme hizmeti alanların oranı yüzde 24 olarak dikkat çekiyor.

Kıyılar göç almaya devam ediyor

Sahil şehirleri arasında bulunan Antalya, geçtiğimiz döneme kıyasla Türkiye genelinden net göç eden kişi sayısını yüzde 110 artırdı ve en çok tercih edilen bölge oldu. Antalya’da en çok göç alan ilçeler de İstanbulluların tercih ettiği Muratpaşa ve Ankaralıların yoğun ilgi gösterdiği Kepez oldu.

Antalya’yı yüzde 71 ile Muğla izlerken, bu yıl göç oranındaki yüzde 42 artışla Balıkesir, yeni gözde sahil lokasyonu. Balıkesir Edremit en çok göçü İstanbul Maltepe’den alırken,  Ankara  Çankayalıların tercih ettiği Ayvalık, yoğun ilgi gören ilçeler arasında. Kıyı kesimlerde Aydın’ın Kuşadası ilçesi, Antalya, Muğla ve Balıkesir’in ardından en çok tercih edilen bölge oldu.

Taşıma ücretleri düşüşte

Taşınma oranlarındaki artışa rağmen, şehir içindeki taşıma ücretlerinde yüzde 5’lik bir düşüş yaşandığı görülüyor. En düşük fiyatlar Ekim, Ocak ve Kasım aylarında veriliyor. Armut ve Rahat Taşın’ın verilerine göre İstanbul’da taşınma maliyetleri daha uygun; özellikle 1 oda 1 salon ve 2 oda 1 salon evlerin taşınma fiyatları, Ankara ve İzmir’e oranla düşük seviyelerde kalıyor.
 

Gebze-Halkalı Marmaray Hattı konut fiyatlarını artırdı!

Halkalı-Gebze Marmaray Hattı ile o ilçenin kaderi değişecek!


Geri Dön