23 / 12 / 2024

Döviz kurları taşınma masraflarını da etkiledi!

Döviz kurları taşınma masraflarını da etkiledi!

Döviz kurlarında meydana gelen yükselme nedeniyle taşınma sırasında kullanılan malzemelerinin fiyatı arttı. Durum böyle olunca taşınma masrafları yükseldi. 



 Dünyada artan hammadde fiyatları ve ambalaj tedariki sorunu pek çok sektörü etkiliyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; öncelikli olarak gıda ambalajlarının fiyatlara etkisi, sonrasında ise ihracatçıların kağıt kutu bulamama sıkıntıları yaşanmıştı. Yakın dönemde sorun yaşayan sektörlerden biri de evden evden nakliyeciler oluyor. Pandemi ve yükselen konut fiyatları sebebiyle taşınmaların azaldığı bu dönemde nakliyeciler artan ‘paketleme’ maliyetleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor.

Buna göre, koli, streç, bant gibi giderler, 2+1 daire için ortalama taşınma maliyetine 1000 lira daha ekledi. Nakliyeciler, ev taşımalar için öncelikli olarak ‘çıkma koli’ yani ikinci el koli kullanıyorlar. Bu koliler, özellikle giyim firmalarının kolileri oluyor. Üretim merkezlerinden mağazalarına giysileri taşıyan firmalar, çıkardıkları kolilerini ise nakliyecilere satıyor. Bu koli bedeli 2 lira iken, şu anda 9 liraya yükseldiği gözlemleniyor. 7.5 liradan satılan sıfır koli ise 22 lira seviyesinde satılıyor. 2021 başında 20 lira olan 300 metre streç ise 100 liraya alıcı buluyor. 5 lira olan 100 metrelik bank fiyatı ise 12.5 liradan satılıyor. Üstelik bu fiyatların toptan fiyatlar olduğuna dikkat çeken nakliyeciler, perakende olarak tüketicinin erişmesi durumunda çok daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalındığını dile getiriyor. 

İkinci el kıymete bindi

Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, çeşitli taşımacılık kalemlerinde yüzde 150-200’ü aşan zamlar olduğunu anlatırken, en çok kullandıkları ‘çıkma’ yani ikinci el koliye ulaşmakta bile zorlandıklarını belirtti. Ayılmazdır, “Eskiden giysi firmaları, ürünlerini mağazalara boşaltıp o kolileri satardı. Şimdi koli bulmak bile o kadar zor ki, ürünleri boşaltıp kolileri tekrar fabrikaya gönderiyorlar. Diğer taraftan da bu süreci fırsata çevirenler var. Fiyatı olabildiği kadar yukarı çekiyorlar, kur düşüyor ama onlar artan talebi görünce fiyatlarını düşürmüyorlar ya da ürünlerini stok yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Eskiden ‘varil tipi koliler’ kullandıklarını anımsatan Tüm Evden Eve Nakliyeciler Derneği (END) Onursal Başkanı Davut Ukan, “Ama bunları geri almamız gerekiyordu, o zaman da tüketicinin evi o taşınma telaşında bir de bu şekilde dağıtılırdı. Müşteri memnuniyeti gerekçesiyle bunu bıraktık ve kağıt kolilere geçtik. 2+1 daireyi 40’a yakın koli ile taşıyoruz. Bu dönem nedeniyle plastik kolileri tercih eden de var. İki gün sonra gidip alıyor. Ya da karton kolileri geri alabiliyoruz, ancak en fazla yüzde 20’si sağlam oluyor” dedi.

Döviz kurları taşınma masraflarını da etkiledi!

Gevşeme bekleniyor

Dünya genelinde yükselen emtia fiyatlarının evden eve nakliye sektöründe de etkili olduğunu söyleyen Göztepe Nakliyat CEO’su Ulaş Gümüşoğlu, geçen 15 ayda maliyet kalemleri arasında 6-7 katı bulan farklar olduğunu dile getirdi. Hizmet sektöründe artan maliyetlerin aynı şekilde tüketicilere yansıtılmasının da zor olduğunu anlatan Gümüşoğlu, “Bu nedenle öncelikle kârdan feragat ediyoruz. Bizleri zorlayan bir süreç var ancak yaz aylarında bir gevşeme bekliyoruz” diye konuştu.

Yeni yatırımlar hayata geçiyor

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Sükan, kağıt bazlı ambalajların dünyada yaygın olarak kullanıldığını hatırlatırken, şehirleşme, perakende satış, e-ticaret ve ihracattaki artışlarla oluklu mukavva ambalajlarının daha çok tercih edildiğini ifade etti. Sektör olarak 2021 yılında yüzde 15 oranında büyüme kaydettiklerini anlatan Sükan, kurulu kapasitenin yüzde 75’ini kullanarak ihtiyacın karşılandığını söyledi. Sektörün hem döviz üzerinden, hem ham madde bulunabilirliğinden değişkenlik gösteren bir yapısının mevcut olduğunu kaydeden Sükan, “Dolayısıyla dünyadaki dalgalanmalardan ve kurdaki değişimden etkileniyor… Yaşanan dalgalanmanın yakın zamanda dengeye oturacağını düşünüyoruz. Yakın planda sektörümüzde faaliyet gösteren şirketlerimizin hayata geçireceği yeni yatırımların da etkisiyle sürdürülebilirliğe katkı verecek çalışmalar hız kesmiyor” dedi.

Taşınma masrafları yüzde 50 arttı!


Geri Dön