02 / 05 / 2024

Recep Altepe: Bursa 'dünya kenti' olma yolunda emin adımlarla ilerliyor!

Recep Altepe: Bursa 'dünya kenti' olma yolunda emin adımlarla ilerliyor!

Büyükşehir Belediyesi'nin, deniz otobüsü, deniz uçağı, helitaksi, yerli tramvay ve şehir içi tramvay hattı, bilim teknoloji merkezi, stadyum ve hizmet binası gibi yatırımlarıyla 2013 Bursa için 'ilk'lerin yaşandığı bir yıl oldu...



Büyükşehir Belediyesi'nin, deniz otobüsü, deniz uçağı, helitaksi, yerli tramvay ve şehir içi tramvay hattı, bilim teknoloji merkezi, stadyum ve hizmet binası gibi yatırımlarıyla 2013 Bursa için 'ilk'lerin yaşandığı bir yıl olurken, Başkan Altepe, 2014'ün de Bursa'nın 'dünya kenti' olma yolunda emin adımlarla ilerlediği bir yıl olacağını söyledi. 


Bursa'yı daha sağlıklı, ulaşılabilir ve yaşanabilir bir kent haline getirmek amacıyla 2009 yılından buyana önemli projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında Bursalıları birçok 'ilk'le tanıştırdı. 


Özellikle hava, deniz, kara ve raylı sistem ulaşımında ard arda büyük yatırımları devreye alan Büyükşehir Belediyesi, şehir içi ulaşım sorununa köklü çözümler üretirken İstanbul'la olan mesafeyi de dakikalarla sınırlı hale getirdi. 


¦ IDO pes etti BUDO tam gaz devam Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa ile İstanbul arasında deniz ulaşımının sağlıklı ve konforlu bir şekilde sağlanması amacıyla kurulan Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi, Bursalılarla 24 Ocak 2013'te tanıştı. Deniz ulaşımında uygulanan esnek fiyat tarifesinden şikayet eden vatandaşları merakla beklediği BUDO, Bursa Mudanya ve İstanbul Kabataş iskeleleri arasında karşılıklı olarak hafta içi 2 seferle başlattığı yolcu taşımacılığında kısa zamanda güçlü ve iddialı bir marka haline geldi. Vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine sefer sayıları haftanın dört günü 5, Cuma 7 ve Pazar günleri ise karşılıklı olarak 6 sefere kadar çıkarılırken, bugüne kadar Bursa ile İstanbul arasında yaklaşık 600 bin kişi ulaşımda BUDO'yu tercih etti. 


BUDO'nun sabit fiyat yanı sıra ekonomik büfeleri, yaşlı ve engelli indirimleri karşısında bu hatta zam teklifinde bulunan İDO, bu talebin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul görmemesi üzerine Aralık sonu itibariyle bu hatta seferlerine son vereceğini duyurdu. Vatandaş mağduriyetinin ortadan kaldırılması hedefiyle bir Bursa markası olarak yola çıkan BUDO, halktan gördüğü yoğun ilgi ile seferlerini aralıksız sürdürmeye devam ediyor. 


¦ İstanbul kanatlarımızın altında Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım yatırımları zincirinin en önemli halkalarından biri olan ve İstanbul ile Bursa arasını 18 dakikaya indiren deniz uçağı ise Bursalıların 2013 yılında tanıştığı bir diğer ulaşım aracı oldu. Sah hariç haftanın her günü Haliç'ten 2, Gemlik'ten 2 olmak üzere günde 4 uçuşla seferlerine 1 Nisan 2013'te başlayan deniz uçağı, yoğun talep üzerinde hafta içi 10, hafta sonu ise 12 uçuş yapmaya başladı. Yüzde 100 doluluk oranı ile çalışan deniz uçağı, bugüne kadar 11 bin 500 yolcu taşıdı. Günümüzde zamanın en önemli değer olduğunu ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Gerek işadamlarımız gerekse sık sık İstanbul'a gidip gelmek zorunda olan yöneticilerimiz, işlerini bir gün içinde halledebilmek için yatırımları 2013 yılında birçok 'ilk'e tanıklık eden Bursalılar, 2014 yılının ilk çeyreğinde ise mega projelerin bir bir açılışlarına tanıklık edecek. Çatı montajı devam eden yeni stadyum 2014 yılında taraftarlara kapılarını açarken, Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binası da yeni yerinde hizmet vermeye başlamış olacak. 


Bilim meraklıları başta olmak üzere kısa zamanda çocuklara bilimi sevdiren Bilim Teknoloji Merkezi de yeni yerinde yeni icatlara kapı aralamak isteyenleri ağırlayacak. Çalışmaları son aşamaya gelen Bursa'nın en büyük kent parkı 510 bin metrekarelik Hiidavendigar Kent Parkı da bahar aylarında Bursalıların yeni buluşma mekanı olmaya hazırlanıyor. 


¦ "Daha yapacak çok işimiz var" Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hayata geçirdikleri tüm projelerin temelinde yaşam kalitesi daha da yüksek bir Bursa hedefinin yattığını belirterek, bu hedefe ulaşmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti. Ulaşımdan spora, tarihi ve kültürel mirastan altyapı ve çevreye kadar tüm ana yatırım kalemlerinde lokal değil Bursa'yı bir bütün olarak ele aldıklarını hatırlatan Başkan Altepe, "Yerel seçimlerden sonra yürürlüğe girecek Bütünşehir uygulamasının ardından 17 ilçede de Büyükşehir varlığının en iyi şekilde hissedilecek. Kırsal kalkınmanın önünü açacak projelerden ilçelerdeki altyapı yatırımlarına, yeni turizm alanları oluşturulmasından sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyinin artırılmasına kadar birçok projenin startını 2014'te vermiş olacağız. Bursa için daha yapacak çok işimiz var" dedi. 

zamanla yarışıyordu. Ulaşımda deniz uçağını tercih edenler bu yarışta bir adım öne geçme imkanı buluyor. Talepler üzerine seferler artırıldığı gerektiğinde sefer sayıları daha da artırılabilecek" dedi. 


¦ Helitaksi 480 yolcu taşıdı Bursalıların 2013 yılında ilk kez tanıştığı bir diğer ulaşım aracı da Helitaksi oldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan Helitaksi ile Bursa'dan Kadıköy'e 25 dakikada 300 TL'ye, Bursa'dan Şişli'ye 28 dakikada 325 TL'ye, Bursa'dan Atatürk Havalimanı'na da 35 dakikada 350 TL'ye ulaşabilen vatandaşlar, Kadıköy'den Şişli'ye 4 dakikada 100 TL'ye, Şişli'den Atatürk Havalimanı'na 8 dakikada 100 TL'ye, Kadıköy'den Atatürk Havalimanı'na 12 dakikada 150 TL'ye ulaşabiliyor. Skyline'a ait 13 araçlık 6'şar kişilik helikopter fılosuyla hizmet veren helitaksi ile seferler Bursa Burulaş Heliport, Kadıköy İspark Heliport, Şişli ipekböceği markalı Türkiye'nin ilk yerli tramvayı Bursa caddelerinde yolcu taşımacılığına başladı. Şehir içi tramvay hattı ile Bursa'da ulaşım sorununa köklü bir çözüm getirmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Türkiye'de bir ilke imza atılmasına ön ayak olarak yerli tramvay çok geç kaldığını belirterek deniz uçağından sonra hava yolu şirketine 2 yeni uçak alınması yönündeki çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi. Hava ulaşımı olmadığı için Bursa'nın ekonomik olarak kayıplar yaşadığını dile getiren Başkan Altepe, "İlk etapta Yenişehir'den bazı noktalara daha sonra da Bursa merkezle İstanbul arasında uçuşlar yapılacak. 80 ve 95 kişilik uçaklarla Trabzon, Erzurum, Gaziantep, Antalya, Bodrum, Üskiip'e uçmak istiyoruz" dedi. 


¦ Dünyanın ilk hareketli çatısı Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve projesi dünyanın en iyileri arasında gösterilen 45 bin kişilik Timsah Arena'nm çatısı, yine dünyada ilk kez hareketli bir mesnetle oluşturuluyor. Parçaları Almanya'dan gelen ve montajı Ankaralı bir inşaat firması tarafından gerçekleştirilen hareketli mesnet, sarsıntı anında sistemin hareket etmesini ve Belediyesi Evlendirme Dairesi Otoparkı ve Atatürk Havalimanı Heliport'tan yapılıyor. Özellikle işadamlarının yoğun ilgisini çeken Helitaksi ile bugüne kadar 480 kişi yolculuk yaparken, düne kadar İstanbul'daki işlerini çözmek için bir günlerini harcayan işadamları artık saatlerle sınırlı bir zamanda işlerini bitirip, Bursa'ya dönme imkanı buluyor. 

¦ İpekböceği bir Türkiye markası Bursaray hatlarında kullanılan ve Almanya'dan ithal edilen bir vagona 8 milyon, 4'lii bir katara ise 32 milyon TL ödeyen Büyükşehir Belediyesi'nin, yerli tramvay üretimi amacıyla 4 yıl önce çıktığı yolda mutlu sona 2013 yılında ulaşıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin danışmanlığında saç kesme makineleri üreten Durmazlar Firması'nca üretilen 100 memnuniyet sağladığımız bu değişkenlik, yaptığımız işi son derece hassas kılıyor ve tüm riskleri bertaraf ediyor" dedi. Dünyada şu anda hareketli mesnedin kullanıldığı herhangi bir stadyumun bulunmadığını kaydeden Başkan Altepe, uygulamanın ilk kez Bursa'da yapıldığını ifade etti. 


¦ Avrupa'nın ilk 7 katlı otoparkları Cadde otoparkları ile özellikle araç trafiğinin yoğun olduğu cadde ve sokaklardaki parklanma karmaşasını çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de dar alanda yüksek parklanma dönemini başlatıyor. Kent merkezindeki otopark yapılacak büyük alan bulmanın mümkün olmadığını göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi'nin minimum alanda maksimum parklanma hedefiyle projelendirdiği rotasyonel katlı otopark, Bursa'nın alanında en deneyimli firması olan Şanmak Makine Sanayi tarafından üretildi. 


Sadece iki aracın park edebileceği bir alana 12 aracın park edebileceği şekilde 7 katlı olarak üretilen ve dönme dolap sistemi gibi çalışan 'Ringopark'lar otopark sorununa köklü çözüm getiriyor. 

Başkan Altepe, her türlü nimeti barındıran Bursa'nın özellikle sanayi kimliği ile öne çıktığını hatırlatarak, bu alanda yeni tasarım ve üretimlerle Bursa'nın kenti markalarını oluşturduğunu söyledi. Başkan Altepe, otopark sistemleri konusunda 15 yıllık deneyimi bulunan Şanmak firması tarafından üretilen 7 katlı sistemin de Türkiye ve Avrupa'da bir ilk olduğunu söyledi. Firma tarafından bugüne kadar 3-4 katlı sistemlerin üretildiğini ancak 7 katlı sistemin bir ilk olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Bu ilke vesile olduğumuz için mutluyuz. Bu sistem özellikle kent merkezindeki parklanma sorununa köklü çözüm üretecek" dedi. Başkan Altepe, projenin kapsamı alanı bakımından bir ilk olması nedeniyle TÜBİTAK tarafından da desteklendiğinin altını çizdi. 

¦Mega projeler 2014'te hizmette Büyükşehir Belediyesi'nin üretilmesine de öncülük etmiş oldu. Kent içi ulaşım sorununa çözüm getirmek amacıyla hayata geçirilen 6,5 kilometrelik Heykel - Garaj tramvay hattında çalışan yerli tramvaylarla bugüne kadar 470 bin kişi yolculuk yaparken, araç ve sefer sayılarının artmasıyla yolcu sayısının da yükselmesi bekleniyor. 


¦ Bursa havayolları kuruldu Bursa Büyükşehir Belediyesi yüzde 95 Burulaş, yüzde 5 Besaş ortaklığında yeni havayolu şirketini de kurarak bir hayalin gerçekleşmesindeki önemli bir adımı da atmış oldu. Başkan Altepe, Bursa'nın hava ulaşımında depremden zarar görmemesini sağlıyor. Yeni stadyumun çatısının en büyük özelliğinin dünyada ilk defa hareketli bir mesnetle tatbik edilmesi olduğunu kaydeden Başkan Altepe, hareketli mesnedin deprem anında devreye girerek sarsıntıdan oluşacak muhtemel faciaların önüne geçtiğini söyledi. 


Bursa'nın birinci derecede deprem bölgesinde olduğu gerçeğini göz önünde tutarak böyle bir özelliği ön planda tuttuklarını belirten Altepe, "Konu depreme dayanıklılık olunca, o zaman uyguladığımız teknoloji de normallerinden farklı şekilde değişkenlik gösteriyor. 



Olay Bursa 


Geri Dön