10 / 10 / 2024

Recep Altepe: Sıkıntılı olan binalarımız ruhsatlı!

Recep Altepe: Sıkıntılı olan binalarımız ruhsatlı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: "Deprem gerçeğini unutmayalım. Bunu artık gündeme daha fazla getireceğiz. Bu konuda hepimiz harekete geçelim. Artık çok zaman kaybettik" dedi.




 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, deprem gerçeğinin unutulmaması ve daha fazla gündemde tutulması gerektiğini ifade etti. 


Altepe, Dünya gazetesi ve CNBC-e tarafından Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının katkılarıyla Rönesans Gayrimenkul ana sponsorluğunda düzenlenen, "Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi"nin  açılışında bir konuşma yaptı. Altepe, Türkiye'nin lokomotifi konumundaki Marmara Bölgesi'nde en büyük tehdidin deprem olduğuna dikkati çekti.


Depremin zamanının bilinemeyeceğini söyleyen Altepe, bu tehdite karşın hiçbir şey yokmuş gibi davranılmaya devam edildiğini söyledi.


Altepe, Bursa'nın aynı zamanda bir sanayi şehri olduğunu, kentte üretim tesislerinin ve konutların iç içe bulunduğunu anlatarak, şunları belirtti:


"Hemen yanı başımızdaki mahallelerde arsenik, siyanür kullanan iş yerleriyle konutlar iç içe. İşte bunların da artık büyük bir dönüşümü gerekiyor, gecikmiş olan dönüşümler ve ilk depremde Allah korusun, tabi bu depremin merkezi İstanbul, Bursa olduğu zaman, Türkiye'nin halini düşünelim. Bunları düşünmek bile gerçekten çok kötü. Onun için de bir an önce mesafe almamız, adımlarımızı atmamız ve riskli olan yapıları ve bölgeleri komple yenilememiz gerekiyor. Bunun için de ülkenin gündeminde bu olması gerekiyor."


 Sağlıklı yapılar, şehirler ve sağlıklı bir gelecek hedefiyle hareket edilmesinin önemine dikkati çeken Altepe, tüm kurumların da önceliğinin bu olması gerektiğini ifade etti. Altepe, TOKİ'nin, konut yapan kuruluşların, boş arsalara bina yapmak yerine artık yıkılması, yenilenmesi gereken bölgelerde inşaat gerçekleştirmelerinin ülkenin geleceğine katkı sağlayacağını kaydetti. 


- "Halkımız harekete geçsin"

Recep Altepe, yerel yönetimlerin üzerine düşeni yapmaya çalıştığını, vatandaşların da daha fazla hassasiyet göstermesini isteyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Burada sıkıntıların başta geleni de vatandaşlarımızın özellikle bu konuda çok fazla duyarlı olmamaları, adeta kaderine razı olmaları ve bu işi devletten beklemeleri. 'Devlet gelecek yapacak, mahallemizi yıkacak, yenileyecek, dairemize karşı daire verecek hatta biz otururken kiramızı, taşınırken de taşınma masrafını da verecek'. Her şeyi verecek, onlar da oturacak, rahatlıkla bu işler de olacak ama bu arada deprem inşallah olmayacak. Bu konuda tabi ki büyük bir sıkıntı var, çok büyük beklenti var. Bizler de istiyoruz ki bunu gerçek anlamda uygulamalara dökelim. Yapımcı firmalar, inşaat sektörü, halkımız harekete geçsin, birlikte çalışılsın, bu bölgelerimizi yenileyelim." 


Belediye başkanlığı görevini 12 yıldır yürüttüğünü ve  dört bine yakın binayı yıktıklarını aktaran Altepe, inşaat sektörü ve vatandaşların bu sorunu birlikte çözeceğini, belediyenin de destek vereceğini dile getirdi.


- "Artık çok zaman kaybettik"

Altepe, halkın deprem gerçeğine daha ciddi bir şekilde bakmasını amaçladıklarını bildirerek, şunları kaydetti:


"Her an deprem gerçeğini unutmayalım. Bunu artık gündeme daha fazla getireceğiz. Bu konuda hepimiz harekete geçelim. Tüm kurum, kuruluşlarımızla, sektörlerimizle belediyelerimizle. Artık çok zaman kaybettik. Bu şehir, bu bölgeler deprem bölgesi. 1854 yılında Bursa'da deprem oluyor, 65 bin nüfusu olan Bursa, 35 bine düşüyor ve Ulu Cami'nin, kubbeleri dahi yere iniyor, tüm eserler yıkılıyor, tekrar yapılıyor. Bir, iki katlı yapılardan oluşan bir şehir yerle bir oluyor. Düşünün şimdiki halimizi. Burada dönüşüm çok geçmiş bir olay ve gerçek."


'Dönüşüm' denilince akla kaçak yapıların geldiğini ifade eden Altepe, "Kaçak yapılaşma değil, sıkıntı olan binalarımızın çoğu ruhsatlı binalar" ifadesine yer verdi. 


Özellikle 17 Ağustos depreminden sonra binalardaki statik sistemlerin, hesapların ve emniyet katsayılarının yeterli olmadığının ortaya çıktığını anımsatan Altepe, "Hepsi yeni baştan düzenlendi. Şimdi, artık bu ruhsatlı yapılan binalar, özellikle 4-5 kat ve yukarı olan binaların yenilenmesi, özellikle 1999'dan önce yapılanların büyük oranda riskli yapı ve bunların tamamının yenilenmesi gerekiyor" dedi. 


AA


Geri Dön