Reel sektörden şok uyarı: Döviz kıtlığı devam ederse fabrikalar kapısına kilit vuracak, seri iflaslar gelecek!
Seçimler öncesi döviz kurlarının ekonomik önlemlerle baskılanması, sanayici ve ihracatçıları isyan ettirdi. Dövize erişimin giderek zorlaşması reel sektör üzerinde maliyet baskısı yaratırken, sanayiciler bir an önce finansal döngünün bir an önce normalleşmesini istiyor.
BU POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİ
Fayat, seçimden sonra bu politikaların devam etmesi halinde sermaye kontrolü endişelerinin artacağını vurgulayarak yeni gelen ekonomi yönetiminin bundan vazgeçeceğine, sert olmasa da yumuşak geçiş yapacağına inandığını, aksinin hiçbir ülkede görülmediğini ifade etti. Kimsenin Türkiye’nin Arjantin olmasını istemeyeceğini ifade eden Fayat, döviz krizine yol açmadan bu politikalardan bir dönüş olacağına inandığını, çünkü Türkiye’nin ödemeler dengesi için dış finansmana ihtiyacı olduğunu, TL yatırımlarına yabancının gelmesine ihtiyacı olduğunu vurguladı.
OPERASYON MALİYETLERİ EKSTRA YÜK
İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel de seçim öncesi bankaların son iki işlem gününde hiç döviz vermediğini hatırlattı. Önel, şu anda kurumsal müşterilere, bin dolar ile 5 bin dolar arası verdiklerini belirterek bunun farkında olan döviz bürolarının da doları yüksekten sattığına işaret etti. Dövize erişimde en büyük sıkıntının hammadde tarafında olduğunu kaydeden Önel, şu an ithalat evrakını almakta zorlandıklarını, alırken ise yüksek maliyetli kurdan almak zorunda kaldıklarını söyledi.
Önel, bunun da otomatikman nihai ürün fiyatlarına yansıdığını belirtirken, firmaların çoğunun gelen hammadde ile ilgili fiyat sözleşmesini önceden yaptığını, ancak doların maliyetinden dolayı sözleşme fiyatından zarar ettiklerini dile getirdi. Önel, bu sıkıntının üretim sürecine de yansımaya başladığına işaret ederek reel sektörün zorlandığını ifade etti.