29 / 04 / 2024

Rekabet Kurumu kolları sıvadı! Fırsatçılara kötü haber

Rekabet Kurumu kolları sıvadı! Fırsatçılara kötü haber

Müşteri-market-tedarikçi ağında hareketli zamanlar yaşanıyor. Marketlerde ücret farkı faturasının yasaklanması için uygulamalara başlayan Rekabet Kurumu,  yurt dışında uygulanan 'Süpermarket Ombudsmanlığı'nı Türkiye de de uygulamaya hazırlanıyor.



FARK FATURASI BİR AN ÖNCE YASAKLANMALI

Rekabet Kurumu raporda hem vatandaşın, hem de tedarikçilerin muhafazası için bir dizi öneri sıraladı. Son zamanda marketler ve tedarikçiler içinde probleme sebep olan ücret farkı uygulamalarının bir an evvel yasaklanması istendi.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, ücret farkı, faturanın eksik ya da fazla kesilmesi durumunda yeniden bir ücret ödenmesi veya alınması gerektiği halleerde hazırlanan faturaya deniyor. Fakat zincir marketler bunu tedarikçiye indirim baskısı olarak uyguluyor.

Tedarikçi zincir markete 100 bin TL'lik satış yapıyor, bunun karşılığında da fatura kesiliyor. Zincir market de tedarikçiye indirim almak için ücret farkı faturası kesiyor. 
Bu da misalen 10 bin TL+KDV olarak iletiliyor böylece market tedarikçiyi yüzde 10'luk indirime zorluyor.

Tedarikçi bunu kabul etmemesi halinde iade ya da ürünün rafa konulmaması gibi türlü tehditlerle karşı karşıya geliyor. Hal böyle olunca bu isteği kabul etmek mecburiyetine kalıyor.

Rekabet Kurumu kolları sıvadı! Fırsatçılara kötü haber

RAF BEDELİ OLMASIN

Raporda bozulabilir tarımsal ve gıda ürünlerinde 30 günü geçen ödeme vadeleri, bozulabilir gıdalarda kısa zamanda yapılan iptal bildirimleri, alıcının tek taraflı sözleşme değişiklikleri, kayıp ve bozuk mal riskinin tedarikçiye transferinin men edilmesi gerektiğine de dikkat çekildi.

Ayrıca raf, stok, promosyon ve reklam tutarlarının tedarikçinin üstüne kalmasının yasaklanması istendi. Marketlerin tedarikçinin ürünlerini satmak için kullanılan alanlara yerleştirilmesinde tedarikçiden personel ücreti almasının önüne geçilmesi teklifi yapıldı.

Rekabet Kurumu kolları sıvadı! Fırsatçılara kötü haber


Geri Dön