26 / 12 / 2024

Resmi vasiyetnamenin iptali!

Resmi vasiyetnamenin iptali!

Resmi vasiyetnameler noter, sulh yargıcı ya da ilgili başka bir resmi görevli tarafından düzenleniyor. Resmi vasiyetnamenin iptali davası nasıl açılır? İşte, resmi vasiyetnamenin iptali!



Resmi vasiyetnamenin iptali!

Resmi vasiyetnameler noter, sulh yargıcı ya da ilgili başka bir resmi görevli tarafından düzenleniyor. Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için iki tanık huzurunda okunması, görevli memur, vasiyetçi ve tanıklarca imzalanması gerekiyor. 


Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan ediyor. 


Resmî vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlü oluyor. Memurun vasiyetnameyi tarih koyarak imzalaması gerekiyor. Resmi vasiyetnamenin bazı durumlarda iptal edilmesi için dava açılabiliyor. Bu husula İlgili açıklamalar Türk Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor;



A. İptal davası

I. Sebepleri

MADDE 557.- Aşağıdaki sebeplerle ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava açılabilir:

1. Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,

2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,

3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,

4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.


II. Dava hakkı

MADDE 558.- İptal davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir.

Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabilir.

İptal davası, ölüme bağlı tasarrufla kendilerine, eşlerine veya hısımlarına kazandırma yapılanların tasarrufun düzenlenmesine katılmalarının yol açtığı sakatlığa dayandığı takdirde tasarrufun tamamı değil, yalnız bu kazandırmalar iptal edilir.  

III. Hak düşürücü süreler



Resmi vasiyet nasıl açılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön