Kentsel Dönüşüm

Riskli binada oturan kiracılar aman dikkat: Kentsel dönüşüm için başvuru yapamazsınız ama ihbar edebilirsiniz! 

Riskli binada oturanlar için yeni yasanın ardından yol haritası belli oldu. Söz konusu yasada riskli bina tespitinde kiracıya başvuru hakkı verilmiyor. Ancak Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na ihbar yapılabiliyor. İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşüme hız kazandıran yasanın yürürlüğe alınmasından sonra tüm dikkatler uygulamaya odaklandı. Avukat Faruk Aktay, yeni yasa ile ilgili açıklamalarda bulundu ve söz konusuu yasanın  kentsel dönüşüm süreçlerinde karar alma, yargılama süreçleri konusunda yenilikçi ve kolaylaştırıcı olduğuna dikkat çekti. 

Faruk Aktay, söz konusu düzenlemede tek eksiğin kiracıların risk tespiti yaptırmasına hala doğrudan bir başvurunun olmaması olduğunun altını çizdi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI'NA İHBAR YAPILMALI 

Akşam'dan Arzu Kurum'un haberine göre; Avukat Faruk Aktay, konuya ilişkin açıklamasında, eleştirilere rağmen riskli yapıların tespitinde talebin eski kanunda olduğu gibi sadece maliklere tanındığını, kiracılara bu talep hakkının verilmediğini dile getirdi. 

Faruk Aktay, "Buna rağmen idarenin her zaman resen tespit yetkisi bulunuyor. Kiracılara tavsiyemiz oturdukları binada tespit işlemi yapılması için bu kanunla kurulmuş Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na sürekli ihbar yapılması" diye konuştu ve kiracıların binaların riskli olmasından endişe duyduğunu, taşınmazın fotoğrafları ya da diğer delilerle sunabileceğine vurgu yaptı. 

DÖNÜŞÜME KATILMAYANLARIN ARSA PAYLARI SATILACAK 

Avukat Faruk Aktay, yeni dönemde kentsel dönüşüm için salt çoğunluk ile alınan karara katılmayanların arsa paylarının, rayiç değeri üzerinden satılabileceğini de anımsattı ve "Satışı yapılamazsa, söz konusu paylar, dönüşüm projelerini gerçekleştirecek kurumlar tarafından satın alınabilecek. Bu durumda hisse sahiplerinden bina rayicini yüksek tutmalarını, tapuda alım-satım yaparken doğru bedeller belirtmelerini, gerekirse tapuda payları üzerinde yeniden değerlendirme işlemi yaptırıp, yerel idarelerine baskı yaparak rayiç değerlerin popülist yaklaşımlarla düşük değil, piyasa şartlarıyla değerlendirilmesini sağlamalarını tavsiye ediyoruz" açıklamasında bulundu. 

Faruk Aktay, yasayla 6 Şubat depreminde hasarlı şekilde belirlenen konutlarla ilgili idari işlemlerde, açılacak iptal davalarında hızlandırılmış bir yargılama sürecinin devreye alınacağını da belirtti. 

Bu düzenleme ile yargıda pek çok sürenin kısaldıldığını, 2-3 ay içinde idari işlemin iptali davası, ardından da 2 ay içinde istinaf yollarının tamamlanacağı bir sistemin getirildiğini aktaran Aktay, iptal davaları ile tam yargı davaları birbirinden ayrılarak, daha hızlı sonuçlanmalarının sağlanacağına dikkat çekti. 

Aktay, "Mahkemelere bilirkişi ataması, liste dışı kişilerden de yapılabilecek. Değişiklikler olumlu ama kısaltılmış bu sürelerin ne yazık ki yalnız taraflar için uygulanacağını öngörüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Konut fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıların yönünü değiştirdi! Parası olan yurt dışına gidiyor...

Tapu sahiplerine son dakika uyarısı: Hemen e-Devlet girip bu bilgiyi ekleyin!

Japonya'da depreme karşı geliştirilen sistem şimdi Türkiye'de! Depremin etkisi azaltılarak, yapılara yük vermiyor...

THY Emlak Konut GYO 1+1, 2+1, 3+1 kura tarihi açıklandı mı? İstanbul'da 7.500 TL taksitle ev sahibi olma müjdesi!