01 / 05 / 2024

Riskli olan 400 bin binayla ilgili deprem seferberliği başlatılmalı!

Riskli olan 400 bin binayla ilgili deprem seferberliği başlatılmalı!

İBB'nin deprem bütçesini 2019'a oranla yüzde 65 oranında azalttığı iddiaları gündeme geldi. Vatan Partisi heyeti, İBB binası önünde bir açıklama yaptı. Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı Cem Dikmen, "Parklardaki çiçeğe değil insan yaşamına bütçe ayırın" dedi...



Elazığ’da yaşanan ve 41 vatandaşın yaşamını kaybettiği deprem sonrası dikkatler tekrar beklenen İstanbul depreminde yoğunlaştı. Uzmanlar peş peşe depremin büyük kayıplara yol açacağı uyarısını yaparken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) deprem bütçesini 2019'a oranla yüzde 65 oranında azalttığı iddia edildi.

Aydınlık gazetesinden Ercan Küçük'ün haberine göre, milli güvenliğimizi tehlikeye sokacak kadar büyük olması beklenen depreme karşı hazırlıklar yapılması gerekirken İBB’nin deprem hazırlık bütçesini yüzde 65 oranında azalttığı öğrenildi. İBB önünde düzenlenen açıklamada konuşma yapan Vatan Partisi MYK Üyesi ve İstanbul İl Başkanı Cem Dikmen, “Bu karar İstanbullulara enkazın altında kalın demektir” dedi.

Elazığ’da yaşanan deprem sonrası bölgeye giden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun daha sonra Erzurum Palandöken’e geçip, ailesiyle birlikte tatil yaptığı medyaya yansımıştı. Buna tepkiler devam ederken İBB’nin deprem bütçesini geçen yıla oranla yüzde 65 azalttığı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne, Deprem Yönetimi Daire Başkanlığı’ndan 4 kat fazla bütçe ayırıldığı iddia edildi. 

Riskli olan 400 bin binayla ilgili deprem seferberliği başlatılmalı!

Vatan Partisi, İBB binası önünde yaptığı basın açıklamasıyla karara tepki verdi. Partililer adına açıklama yapan Cem Dikmen, depreme karşı önlem almak üzere yıl başına minimum 1 milyar lira ayrılması gerekirken, bütçenin yüzde 65 oranında düşürülmesinin sebebini sordu. Vatan Partisi heyeti, yapılan açıklamadan sonra İBB’ye bütçe kararını düzeltmeleri için dilekçe teslim etti. Dikmen "Parklardaki çiçeğe değil insan yaşamına, depreme hazırlık planlarına bütçe ayırın" dedi. Cem Dikmen şunları kaydetti:

‘İSTANBULLULARA ENKAZ ALTINDA KALIN DEMEKTİR’

"Bu karar en hafif tabirle İstanbulluların canını tehlikeye atmak, İstanbullulara enkazın altında kalın demektir. İBB sözcüsünün ‘2019’da bu bütçe harcanamamış’ ve ‘biz bütçeyi azaltmadık aksine 2.5 kat artırdık’ şeklindeki açıklamaları ise hem itiraf niteliğindedir hem de gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü; 2019’un ilk yarısında yerel seçimler gündemi, ikinci yarısında ise Sn. İmamoğlu’nun başkanlığı söz konusudur. Yani 2019’da depremle mücadeleye para harcanmayan dönem büyük oranda kendi dönemleridir. Ayrıca, bütçenin 2.5 kat artırıldığı iddiası bir aldatmacadır. 2019 ve 2020 İBB mali bütçelerine baktığımızda 2019 yılında Deprem Risk Yönetimi Ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’na ayrılan bütçe 1.018.921.000 TL’dir. 2020 yılında ise bu rakam yüzde 65 düzeyinde düşürülerek 347.623.000 TL’ye düşürülmüştür."

"Uzmanlar, olası İstanbul depreminde 400.000 binanın risk altında olduğunu ve 30.000’e yakın binanın yıkılabileceğini ifade etmektedir. Geçen sene Kartal’da sadece bir bina çökmüştü ve biz o binada 21 vatandaşımızı kaybettik. Bir binanın enkazından vatandaşlarımızı çıkarmamız günler sürdü. Şimdi bunu 30.000 bina ile mukayese ediniz. Felaketin nasıl bağıra bağıra geldiğini daha net anlamış olursunuz. Hal böyleyken deprem bütçesinden kesinti yapmak felakete davetiye çıkartmaktır"

DOĞAL AFET SONRASI TATİL

Cem Dikmen, "Deprem beklentisi olan bir şehirde Park ve Bahçeler Müdürlüğüne, Deprem Yönetimi Daire Başkanlığı’ndan 4 kat fazla bütçe ayırıyorsanız siz bu işi ciddiye almıyorsunuz demektir! 16 Milyon insanın canını hiçe sayıyorsunuz demektir. Zaten deprem gibi doğal afetleri ciddiye almadığınızı sel felaketinin öncesi ve sonrasında Bodrum tatilinizden, Elazığ ziyaretinin ardından da Palandöken’e kayak yapmaya gitmenizden anlıyoruz. Buradan açık bir çağrıda bulunuyoruz: Gösterişe ayrılan bütçenin İstanbulluları yaşatmaya ayrılması gerekmektedir. Parklardaki çiçeğe değil insan yaşamına, depreme hazırlık planlarına bütçe ayırın! Depremin partisi olmaz. Hükümet ve muhalefetin bu konuda birlik olması ve topyekûn seferberlik ile depreme hazırlık yapması gerekmektedir” diye konuştu.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Cem Dikmen, depreme karşı alınması gereken önlemleri şu şekilde açıkladı:

-Kentsel dönüşüm konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili bakanlıklar vatandaşa güvence vermeli, müteahhitlere vatandaşımız ezdirilmemelidir. Kartal ilçemizdeki Ak-El kooperatifi mağduriyeti derhal giderilmelidir.

-Riskli olan 400.000 bina ile ilgili bir deprem seferberliği başlatılmalı ve kamu gücüyle kentsel dönüşüm hızlandırılmalıdır.

-Daha önce Başbakanlığa bağlı olan AFAD, yeni sistemle birlikte İçişleri Bakanlığı’na bağlanmıştır. AFAD’ı Cumhurbaşkanlığı’na bağlamak ve yetkilerini artırmak en doğru çözüm olacaktır.

-İkinci bir emre kadar İstanbul’a imar yasağı getirilmelidir. Mevcut bütün inşaatlar hızla yeniden gözden geçirilmeli ve en ufak bir hataya mahal verilmemelidir.

-1. Ordu komutanlığı olası İstanbul depremine karşı hazırlık birimi kurmalı ve her türlü senaryoya karşı tatbikat yapmalıdır.

-Nüfusta tersine göç, sanayide Anadolu’ya yayılma örgütlenmelidir.

-İstanbul Kanalı gibi projeler depreme hazır olmayan İstanbul’u daha da riskli bir duruma sokacaktır. İstanbul Kanalı’na ayrılacak bütçeyle bu güzel şehri hep birlikte yeniden depreme uygun bir şehir olarak inşa edelim.

İBB’YE YÖNETİMİNE SORULAR 

Dikmen, İBB yönetimine şu soruları yönetti:

-2018-2019 yıllarında, depreme karşı önlem almak üzere yıl başına minimum 1 milyar TL bütçe ayırma ihtiyacı varken 2020 yılında bu rakam neye göre ve hangi mantıkla %65 oranında düşürülmüştür?

-İBB sözcüsünün dediği gibi 2018-2019 yıllarında belirlenen rakamlar depremi önleme faaliyetlerine harcanmadıysa nereye harcanmıştır? 2018 yılı ile 2019’un ilk yarısı Ak Parti’nin, 2019’un 2. Yarısından itibaren ise mevcut yönetimin yetkisi söz konusudur. İki döneme dair de mevcut yönetim İstanbullulara rapor sunmalıdır.

-Ak Parti yönetiminde olan yıllarda, depremin olası hasarlarını önleme faaliyetlerine harcanması gereken miktarın harcanmaması ve deprem gündeminin ihmal edilmesi, 2020 bütçesinden bu kalemin büyük oranda silinmesini mi gerektirir? Mevcut yönetim ‘nasıl olsa Ak Parti gereken önlemi almamış, depreme hazırlık için para harcamamış biz de yapmasak sorun olmaz’ diye mi düşünmektedir?

'Deprem vergisi' meclisin gündeminde!

İBB'nin deprem bütçesi 341 milyon TL'ye çıkarıldı!


Geri Dön