27 / 04 / 2024

Riskli yapı tespiti lisans belgesi!

Riskli yapı tespiti lisans belgesi!

Riskli yapıların tespiti lisans belgesine sahip kurum ve kuruluşlar tarafından yapılıyor. Riskli yapı tespiti yapan kurum ve kuruluşların bakanlık tarafından lisans belgelerini almış olması gerekiyor...



Riskli yapı tespiti lisans belgesi!

Riskli yapılar; Bakanlıkça, İdarece, Bakanlıkça lisanslandırılan; Kamu kurum ve kuruluşları, Üniversiteler, Sermayesinin en az yüzde kırkı kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan şirketler, Depremden korunma, deprem zararlarının azaltılması ve deprem mühendisliğinin gelişmesine katkıda bulunmak gibi konularda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna göre Bakanlıktan izin belgesi almış yapı denetimi kuruluşları ile laboratuvar kuruluşları, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu uyarınca, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarına büro tescilini yaptırmış kurum ve kuruluşlar, tarafından tespit ediliyor.


Riskli yapı tespiti lisans belgesi ne sahip kurum ve kuruluşlar herhangi bir alan ile sınırlı olmaksızın Ülke genelinde riskli yapı tespiti yapabiliyor.


Riskli yapı tespit lisans belgesi nasıl alınır?

Riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasında görev alacak mühendislerin, ilgili meslek odalarına üyeliklerinin devam ediyor olması, mesleklerinde fiilen en az beş yıl çalışmış olmaları, Bakanlıkça açılan eğitim programlarına katılarak en az bir katılım belgesi almış olmaları ve bu hususları belgelendirmeleri gerekiyor. Lisans başvurusunda bu belgelerden başka herhangi bir belge istenmiyor.


Lisans başvurusunda Bakanlığa sunulan belgelerin gerçeğe aykırı olduğunun tespit edilmesi, riskli yapı tespitinin gerçeğe aykırı olarak yapıldığının anlaşılması, beşinci fıkra hükmüne ve 7 nci maddenin dördüncü fıkrası hükmüne aykırı davranılması hallerinde; tespite konu lisanslı kurum ve kuruluşların lisansı Bakanlıkça iptal ediliyor.


Lisanslı kurum ve kuruluşlarda riskli yapı tespitinde görev alacak mühendislerin, Bakanlıkça açılacak eğitim programlarına katılmaları ve katılım belgesi almaları zorunludur. Bakanlıkça açılan eğitim programlarına katılıp en az bir katılım belgesi almayan mühendisler riskli yapı tespitinde görev alamıyor.



Riskli yapı tespit yönetmeliği;

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yönetmelik!
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun!
6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıların Tespiti için Yetki Verilen Kurum ve Kuruluşlar





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön