27 / 04 / 2024

Riskli yapıya Ankara merceği!

Riskli yapıya Ankara merceği!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli yapıların belirlenmesi için yerel yönetimlerden istenilen ‘5 yıllık Acil Eylem Planı’ için verilen süre 19 Mayıs’ta doluyor.



Kentsel dönüşüm için 5 yıllık Acil Eylem Planı hazırlanması talebiyle 81 ilde valiliklere genelge gönderen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm riskli alanların belirlenmesi ve çözüm planının hazırlanması için 19 Mayıs’a kadar süre verdi. Hürriyet Gazetesi'nden Ceren Deniz'in haberine göre; Antalya Valiliği tarafından iletilen talep kapsamında Acil Eylem Planı hazırlıklarına hız verildi. İlçelerde tespit işlemlerinin devam etmesi ile ilgili bilgi veren Antalya Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından tüm bölgelerden gelen raporlarla birlikte nihai bir plan çalışmasının yapılacağını ifade edildi.

MAHALLE BAZINDA DÖNÜŞÜM

Afet riski altında bulunan alanların belirlenmesi için yapılan her türlü çalışmayı desteklediklerini ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, şehrin bütün dinamiklerinin üzerinde mutabık kalacağı bir master plan üzerinde çalışılmasını talep etti.

Balcı, hazırlık aşaması yapılan Acil Eylem Planı ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine ‘İmar Barışı’ adı altında yapılan müracaatlar incelenirse, hangi binaların iskanlı olmadığı, hangi katların kaçak olduğu ve hangi metrekarelerin kayıtlı olmadığı ortaya çıkacaktır. Fakat asıl mesele kentsel dönüşüme nasıl baktığımız. Parsel bazındaki kentsel dönüşümün bir an önce durdurulması lazım. Çözüm için ada hatta mahalle bazında dönüşüme ihtiyaç var.”

BANLİYÖLER OLUŞTURULMALI

Antalya’da kentsel dönüşüme yeni bir bakış açısı getirilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Balcı, “Merkezin dışında oluşturulacak banliyölerle şehirdeki aşırı yoğunluk azaltılmalı. Kentsel dönüşüme yeni bir bakış açısı getirmemiz lazım. Mevcut plan üzerine çalıştığımız zaman mevcut sorunların üzerine yeni sorunlar ekliyoruz. Kentin bir bölgesi kentsel dönüşüm adı altında dönüştürülse de kentin tamamını kapsamadığı için etkin bir çözüm olmuyor. İlçe belediyelerinin çalışmalarından sonra son aşamada tespit edilen sorunların çözümü için, ilgili meslek odalarının görüşleri alınmalı ve konsensüs sağlanmalı” dedi.

3 AY BU PLAN İÇİN YETERLİ DEĞİL

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Tüm odaların kendi uzmanlık alanlarında ciddi bir bilgi birikimi var. Devletin Acil Eylem Planı talebi doğru bir karar. Ancak çok daha doğru bir karar olabilmesi için meslek odalarıyla birlikte masaya oturulup çalışılması lazım. Ama seçim döneminde verilen 3 aylık süre böyle bir plan için yeterli değil. Antalya’nın fotoğrafının daha sağlıklı şekilde çekilebilmesi için kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç var. Yeni imar alanlarının açılması, aşırı göç ve kontrolsüz şehirleşme en büyük sorunlarımız. İlçelerimiz boşaldı ve şehir merkezleri artık aşırı yükü kaldırmıyor. İklim değişikliği konusunda korunması gereken kentler arasında Antalya, Isparta ve Burdur var. Bu nedenle kentsel dönüşümle ilgili planlamada, iklim değişikliğine yönelik çalışmalar göz önünde bulundurulmalı.''


Geri Dön