23 / 12 / 2024

Rixos ve Dedeman dünyaya yayılıyor!

Rixos ve Dedeman dünyaya yayılıyor!

Türkiye’den doğan iki Türk otel zinciri markası Dedeman ve Rixos yönünü yurtdışına çevirdi. Yılda 1 milyon misafir ağırlayan Rixos, 30 yeni otel daha açmaya hazırlanıyor.



Türkiye’den doğan iki Türk otel zinciri markası Dedeman ve Rixos yönünü yurtdışına çevirdi. Toplam 4 ülkede 16 otel ile hizmet veren Dedeman Hotels, Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, Orta ve Kuzey Afrika’ya odaklanırken, Rixos Hotels ise 2020 yılına kadar Küba, Malezya, Vietnam ve Malpler gibi ülkelerde 30 otel daha açmayı hedefliyor.


Toplamda 10 ülkede 30 oteli ile yılda 1 milyon misafir ağırlayan lüks otel zinciri Rixos, 30 yeni otel daha açacak. 2020’ye kadar yüzde 100 büyüyeceklerini dile getiren Rixos Hotels CEO’su Buğra Berberoğlu, Küba, Havana, Meksika, ABD ve İran’a otel açmak istediklerini söyledi. Bu bölgelere talebin arttığına değinen Berberoğlu, “Malpler’de, Uzak Doğu’da Vietnam’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Körfez ülkelerinde, Karayipler’de ve Malezya’da da olmak istiyoruz. Mısır’da El-Alameyn’in ardından Şarm El-Şeyh’te de çok iyi bir otel daha açıyoruz” dedi. Rixos Hotels olarak, Türkiye, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta ve Doğu Avrupa’da 3 kıtada 10 ülkede 10 bin oda, 22 bin yatak ve 10 bin çalışan ile hizmet verdiklerinin altını çizen Berberoğlu, dünyadaki gelişmeleri ve trendleri yakından takip ettiklerini söyledi. Faaliyette oldukları 3 kıtanın dışına çıkmak istediklerini dile getiren Berberoğlu, “Şarm El-Şeyh’te açacağımız otel ile Akdeniz kıyısında 3’üncü otelimizi açmış olacağız. Yine Dubai’de Palmiye Adası’nda Marina Bölgesi’nde yeni bir otel açmak için çalışıyoruz. 5 yıl içinde 60 otel, 20 bin oda, 44 bin yatağa ulaşmak istiyoruz” diye konuştu. 


ABD ETKİSİ


Rixos Hotels’in, işletmeci yatırımcı ve kiralama yöntemi ile oteller açtığına değinen Berberoğlu, Rixos Hotels’in davetlisi olarak gittiğimiz Göcek’teki otellerinde açıklamalarda bulundu. Berberoğlu, “Şirkete ait otellerin 18’inde işletmeci konumundayız. 7 tanesi kiralık ve kalanı da yatırımcısı olduğumuz otellerden oluşuyor. Bundan sonra da yüzde 60-70 oranında işletmeci yöntemi ile büyümeyi tercih edeceğiz” dedi. Küba’da açılması planlanan otel ile ilgili de bilgi veren Berberoğlu şunları söyledi. 880 odalı bir otelin işletmecisi olmak için pazarlıklarımız sürdürüyor. Küba’da birkaç otel ile daha görüşmelerimiz sürüyor. ABD ve Küba arasında ilişinin de normalleşmeye başlamasıyla giden turist sayısı da artıyor. Gelecek 10 yılda çok ilgi çeken bir destinasyon olacak ve burada mutlaka Rixos olarak yer almalıyız” ifadelerini kullandı. Malpler’de ise deniz satın aldıklarını ve doldurma işleminin başladığını belirten Berberoğlu, yatırımcısının da kendilerinin olacağını söyledi. 


RUSLARA BEL BAĞLAMADIK


Dünya turizmini olumlu ve olumsuz gelişmeler nedeni ile ikiye ayıran Berberoğlu şunları söyledi: “Tunus’ta yaşanan terör saldırısı, Çin ve Doğu Türkistan’da yaşanan gelişmeler Mısır ve Yunanistan’da yaşananlar dünya turizmini olumsuz etkiliyor. Olumlu gelişmeler ise İran, Küba, Meksika ve ABD’deki normalleşme süreci. Türkiye’de ise Rusya’da yaşanan ekonomik krizin etkileri görülüyor. Mayıs ayında yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 2.46 düşüşle 3.8 milyon kişi oldu. Bu azalmanın, Rusya’dan gelen turist sayısında yüzde 30’a yakın düşüşten kaynaklandığı belirtildi. Bir önceki yılın mayıs ayında 694 bin olan Rus ziyaretçi sayısı, bu yıl yüzde 27.67 düşüşle 501 bine geriledi. Bu birçok oteli etkiledi. Rixos Grubu’nda Rus turist sayısında bir azalma yok. Türkiye’deki otellerimizde yüzde 5 azalma var ancak diğer ülkelerdeki Rus ziyaretçi sayısı bu düşüşün etkisini ortadan kaldırdı. Yılda 1 milyon ziyaretçi ağırlıyoruz ve sadece Ruslara bel bağlamıyoruz. Şirket, 2014’te 1 milyon ziyaretçiden 550 milyon dolar gelir elde etti. Bu yıl ise hedef bunu yüzde 10 artırmak.”

 

LİMUZİNDEN HAVUZA


RİXOS Premium Göcek hakkında da bilgi veren Buğra Berberoğlu, “200 oda ve 14 adet villa bulunuyor. 80 bin metrekarelik bir alanda kurulu. Burada butler hizmetinin yanı sıra çok özel hizmetler sunuyoruz. Dünya otellerinden meşhur aşçıları getirerek Göcek’te olmayan tatları, lezzetleri sunuyoruz. limuzinden özel aşçıya, yat servisinden özel havuzlara kadar farklı şeyler sunuyoruz. Göcek’te şehir merkezine yürüme, Dalaman Havalimanına 20 km mesafedeyiz. Sadece misafirlerimizin kullanımına açık özel plajımız var” dedi.


KAPI KAPI GEZİYORUZ


RİXOS otellerinin ürünlerini çeşitlendirdiğini söyleyen Buğra Berberoğlu, “Kültürden sağlığa, kış turizminden şehir otellerine kadar bir çok alanda hizmet veriyoruz. Gruba ait 30 otelin yüzde 70’i resort, yüzde 30’u ise şehir otellerinden oluşuyor. Ancak geldiğimiz seviyeyi geliştirmek için pazarlama çalışmalarına hız verdik. Körfez Bölgelerinde kapı kapı gezerek müşterileri bilgilendiriyoruz. Otellerimize çağırıyoruz” diye konuştu.


ARTIK DÜNYANIN DEDESİ OLACAK


YAKLAŞIK 50 yıldır turizm sektöründe 16 otel ile hizmet veren Dedeman Hotels & Resorts International, 2023 yılına kadar otel sayısını 43 otele ulaştırmak istiyor. Yatırımlarının yüzde 30’unu yurtdışında yapmaya hazırlanan Dedeman Hotels, Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, Orta ve Kuzey Afrika’ya odaklandı. 4 ülke ve 13 şehirde faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, “Çok iddialı olmak istemem ama Türkiye’yi merkez alıp, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika ve yakın coğrafyamızda önümüzdeki 10-15 yılda bütün global markalarla rekabet edecek kadar güçlü bir marka yaratacağız” dedi. “Ticareti en rahat nerede yapacaksak orada olmak istiyoruz” diye Akçakaya, “Bir tük markası olarak Türkiye’nin yakın coğrafyasında ve ilişkisinin kuvvetli olduğu yerlerde olmak istiyoruz. Bu coğrafyalarda büyümenin daha kolay olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 


4 BİN KİŞİYE İSTİHDAM


Hedefleri kapsamında, 2023 yılına kadar Dedeman Grubu bünyesinde 20’si Dedeman, 22’si Park Dedeman olmak üzere toplam 43 otele ulaşmak istediklerini söyleyen Akçakaya, “Yeni projelerimizle 6 milyona yakın misafir ağırlayacak kapasiteye ulaşmayı hedefleyerek, bu kapasiteyle birlikte ciromuzun 5 katına çıkmasını ve 4 bin kişilik bir istihdama ulaşmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı. İstanbul, Kapadokya, Palandöken, Rize, Diyarbakır, Palandöken Ski Lodge, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep, Zonguldak, Park Dedeman Denizli, Park Dedeman Gaziantep, Dedeman Erbil, Dedeman Bostancı İstanbul, Dedeman Oskemen Tavros ve Park Dedeman Izmailovo Moskova da otelleri olduğunu kaydeden Akçakaya, “2013’te Dedeman Erbil ve Park Dedeman Gaziantep otellerimiz zincire katıldı. 2014 yılında ise Kazakistan’da Dedeman Oskemen Tavros misafirlerini ağırlamaya başladı. 2014 Nisan ayında Dedeman Bostancı otelimiz kapılarını açtı. Nisan 2015’te ise Moskova’daki ilk otelimiz Park Dedeman Izmailovo zincire katıldı. Son olarak ise Park Dedeman Levent otelimizin açılışını gerçekleştirdik. Bundan sonras ise Park Dedeman Bostancı, Park Dedeman Trabzon, Dedeman Osmaniye ve Dedeman Taşkent otellerinin açılışını gerçekleştireceğiz. Tokat ve Gana’da otellerimizin inşaatı devam ediyor” ifadelerini kullandı. 


AĞIRLIK İŞ OTELLERİNE 


Toplam oda sayılarının 2739, toplam çalışan sayılarının 1523 olduğuna değinen Akçakaya, “Yılda yaklaşık 1 milyon misafir ağırlıyoruz. Dedeman ve Park Dedeman markalarımız ile hizmet veriyoruz. Yurtdışında yeni oteller hedeflerken, Anadolu’nun pek çok şehrinde de hizmet vermek istiyoruz. Büyüme stratejimizi iş otellerine ağırlık vererek sürdürüyoruz. Özellikle İstanbul’un ciddi bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz” dedi. Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan, İstanbul Avrupa yakasındaki ikinci, İstanbul’daki dördüncü otelleri olan, Kanyon Alışveriş Merkezi’nin yanındaki Park Dedeman Levent’i de anlatan Akçakaya, “Park Dedeman Levent’in 10 yılda 670 bin kişiyi ağırlamasını hedefliyoruz” diye konuştu.


İSTANBUL’un Türkiye ekonomisinin ağırlıklı kısmını üstlendiğini ifade eden Akçakaya, “İstanbul’da çok büyük potansiyel var. Ancak şu gün itibariyle İstanbul’da bazı sıkıntılar yaşanıyor. Çünkü çevre ülkelerde büyük sıkıntılar var. Gezi olaylarından sonra global organizasyonlar daha az yapılmaya başladı. Gezi olaylarından önce de otelcilik sektörü en güzel dönemini geçirdi. Bu dönemden sonra otel yatırımları da arttı. İyi dönemde yatırımlar başladı, talebin düştüğü dönemde oteller hizmete açıldı. Anadolu yakasında bu durumu biraz daha fazla yaşıyoruz. Ancak Bostancı’da 1 yıl önce açtığımız otelde buna rağmen yüzde 60 dolulukları yakaladık” dedi.


ANADOLU'DA YATIRIM DAHA UYGUN


ŞU anda faaliyette olan 16 otelin büyük çoğunluğunda işletmecilik yaptıklarını dile getiren Emrullah Akçakaya, “Anadolu’da otel yapmak daha uygun şartlarda oluyor. Tüm yerel yönetim kendi ilinin gelişmesini istiyor. Bu tip yatırımları daha çok teşvik ediyor. Ayrıca arsa maliyetleri daha düşük. Yatırımın her aşaması daha uygun. Bürokrasi daha kolay aşılıyor. Ayrıca çok otel yok ve var olan pasta daha az kişi ile paylaşılıyor” dedi. Atatürk Havalimanına yakın ve Avcılar’da 2 yer ile görüştüklerini söyleyen Akçakaya, Kozayatağı’nda da bir otel için görüştüklerini belirtti.


LONDRA DURDU


OTELLERİN uzun soluklu yatırımlar olduğunun altını çizen Akçakaya, “Bundan 8-10 yıl önce Sabiha Gökçen Havalimanı açılırken, ‘Kuşlar yuva yaptı, kimse gelmiyor. Bu yatırım neden yapıldı deniyordu. Şimdi ise yetmiyor. Bu nüfüs hareketi ve genç nüfus oldukça öyle ya da böyle ekonomi büyüyecek, gelişecek” dedi. İstanbul’un neredeyse yeniden inşa edileceğini söyleyen Akçakaya, “Her yere metro yapılacak. Birçok okul, konut ve hastaneye ihtiyaç var. Gelecek 50 yıl bu şehirde olağanüstü ekonomik hareket olacak. Ama Londra’ya bakın ne yeni bir otele ihtiyaç var, ne okula ne de restorana. Nüfus artışı da yok. Talep de gelmiyor. Burada ekonomik büyüme minimum düzeyde ve yatay seyredecek. Ancak İstanbul gibi ekonominin olduğu bir yerde en popüler şehirlerden biri olacak” dedi.


Hürriyet





Geri Dön