Rıza Eser: Türkiye'nin tarihi yerlerine 250 otel yapılacak!
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından dün "Türkiye-İran Turizm Sektöründe İş birliği Toplantısı" düzenlendi. DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser, önümüzdeki yıl Türkiye'nin önemli tarihi bölgelerine 250 otel, yapılacağını belirtti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından dün "Türkiye-İran Turizm Sektöründe İş birliği Toplantısı" düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser, İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısına dikkati çekerek, isteklerinin en azından birkaç sene içinde Türkiye'den de İran'a turist gitmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Eser, turizmde reklamcılığın en yüksek seviyede yapılması gerektiğini, yatırımların önemli olduğunu dile getirerek, "Önümüzdeki yıl 250 tane otel, Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik bölgelerinde yapılacaktır. Hükümetimiz turizme önem vermeye başlamıştır, bu konuda çalışmalar başlamış ve devam edecektir" diye konuştu. İran Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami de İran'ın dışa açılma meselesinin gündeme geldiğini, ambargoların önümüzdeki dönemde hafifletilme ve kaldırılma durumunun da bu dışa açılımı desteklediğini söyledi.
Ortak turizm komitesi kurulmalı
Kami, turizm konusunda İran ve Türkiye arasında fırsatların, hatta bazı tehditlerin dikkatle incelenmesi gerektiğine işaret ederek, şunları anlattı: "İran ve Türkiye arasındaki turizmin düşüşünü engellemek ve ambargonun kalkması ve hafiflemesi ile ilgili değerlendirmeyi göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bana göre ortak bir turizm komitesi kurulması, bu konuların hepsini masaya yatırıp, her iki tarafın menfaatleri çerçevesinde çalışılması gerekli."
Farsça bilen rehber sorunu var
İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 2015 yılında 1.7 milyona çıkmasının beklendiğini paylaşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Farsçabilen rehber sorununun olduğunu söyledi. İki ülke makamlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Farsça bilen rehber sayısının arttırılması konusunda talepte bulunmaları gerektiğini vurgulayan Gürcün, bu sayede turistlerin daha verimli hizmet alabileceği değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'ye çok sayıda İranlı turistin gelmesi ile kaçak acentecilik faaliyetleri yürüten kurumların ortaya çıktığını söyleyen Gürcün, Türkiye'de acentecilik faaliyetlerinin yürütülmesi için TÜRSAB üyesi olmak zorunluğu olduğunun olduğunu, İranlı misafirlerin de güvenli hizmet alınması için TÜRSAB üyesi acentelerden hizmet almaları gerektiğini vurguladı. İranlı Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Culazade de Türkiye'nin her zaman olduğu gibi İran'ın sıkıntılı olduğu dönemde yanında yer aldığım, iki ülke arasındaki turizm ve ticaretin daha da zenginleştirilmesi gerektiğini aktardı.
Dünya