Rize'de yatırımlar hızla artıyor!
Karadeniz'in önemli şehirlerinden Rize, ekonomide büyük bir atılım içerisinde. Dev ulaşım projelerinin modern tarıma, eğitim hamlelerinden sanayi yatırımlarına kadar birçok alanda dönüşüm yaşayan şehir, bölgesinde güçlü bir oyuncu olmayı hedefliyor.
Çayı ile ünlü Rize, büyük bir atılım içinde. Dev ulaşım projelerinden modern tarıma, eğitim hamlelerinden sanayi yatırımlarına kadar birçok alanda dönüşüm yaşayan şehir, geleceğe emin adımlarla ilerliyor.
Karadeniz'in önemli şehirlerinden Rize, ekonomide büyük bir atılım içerisinde. Dev ulaşım projelerinin modern tarıma, eğitim hamlelerinden sanayi yatırımlarına kadar birçok alanda dönüşüm yaşayan şehir, bölgesinde güçlü bir oyuncu olmayı hedefliyor. Özellikle ulaşım projeleri heyecan yaratmış durumda. Rize'nin Pazar ilçesi sahilinde deniz üzerinde yapımı için çalışmalarına başlanılan Rize Havaalanı 30 metreyi bulacak dolgu deniz derinliği, 45 metre pist genişliği ve 3 bin 300 metre pist uzunluğu ile dünyada tek olacak. Sondaj çalışmalarına başlanılan havaalanı için ilk dolgu çalışmalarına yıl içerisinde başlanılması planlanıyor. Rize'nin hali hazırda en güçlü olduğu alanda ebetteki çay üretimi. Son verilere göre, Türkiye dünya çay üretiminde en büyük beş ülke arasında yer alıyor. Yılda 6 milyar TL cironun döndüğü sektörün en büyük aktörü ise Rize olarak öne çıkıyor. Ayrıca son yıllarda standart üretim eğilimlerinin de değiştiği gözleniyor. Özellikle hız kazanan Ar-Ge teşvikleri ve inovasyon kültürünün yaygınlaşması çay sektöründe de birbiri ardına yeniliklerin yaşanmasına neden oldu. Rize'de 2010'dan bu yana 50'den fazla patent ve faydalı model alarak önemli bir çıkış yakalayan üreticiler, dünyada bir ilk olarak gösterilen kafeinsiz çayı da bu süreçte üretmeyi başardı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın desteğiyle "kafeinsiz çay" olarak bilinen gece çayının üretimine başlanmış durumda. Bölgenin önde gelen işadamları gece çayının mevcut tüketimi yüzde 10 civarında artıracağını ifade ederken, konuyla ilgili ihracatın da gerçekleşebileceğini belirtiyor. Çayda yapılan buluşlar bununla da sınırlı değil. Tüketimin fazla oluşu, çay kazanı sektörünün de yenilikçi yatırımlarını artırmış durumda. Son teknolojiler sayesinde, dijital kontrollü ve zaman ayarlı çay kazanı üretimi hızla yayılıyor. Yeni nesil çay kazanları enerjide yüzde 60'a varan tasarruf sağlıyor. Bir başka Karadenizli firma ise sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda ve çay çöpünden organik gübre üretmeyi başardı. Çayın üretimi esnasında meydana gelen atık çöpten üretilen organik gübreyle çoğu tarım ürününde yüzde 50'ye varan verim artışı sağlanıyor. Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretilen organik gübre Avrupa Birliği (AB) standartlarını da kapsıyor. Projeyi hayata geçiren firma yetkilileri, bu sayede Türkiye'nin gübre ithalatına harcadığı maliyetin ciddi oranda aşağı çekilebileceğini belirtiyor.
DENİZ ÜZERİNE ŞEHİR
Şehir merkezinin yüzde 70'lik kısmı deniz dolgusu üzerinde bulunan Rize'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 bin dönüm deniz alanın daha doldurulması için dev bir proje yürütüyor. Proje, 17 farklı kurumdan 55 kişinin 10 aylık bir çalışma neticesinde hazırladı. Projenin dolgu imar planı bin 150 sayfadan oluşuyor. Projenin birinci etabında, cami-külliye, kütüphane, müze, çay çarşısı, stadyum, teleferik ve üniversiteler yer alacak. Projenin 1. etabının 300 dönümlük bir alanda inşa edilirken 2. etapta toplamda 3 bin dönümü kapsayan deniz alanı doldurulacak. Rize şehir merkezinin bölgede eş oranda gerçekleştirilecek dolgu alanında kesinlikle özel mülkiyetlere izin verilmeyecek.
ASRIN BİTKİSİNİ ÜRETECEKLER
Öte yandan tarımda alternatif arayışlar da Rize'nin umudu oldu. Bu kapsamda dünyada içerdiği eşsiz özellikler ile 'asrın bitkisi' olarak adlandırılan stevia bitkisi yeni bir üretim alanı olarak öne çıkıyor. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından son üç yıldır deneme üretimi yapılan bitki olumlu sonuçlar verdi. Anavatanı Güney Amerika olan stevia bitkisi dünyada önemini her geçen yıl arttırmaya devam ediyor.
4 MEVSİM TURİZME SAHİP
Yaz aylarında yoğun turist çeken Rize ve yayları sonbahar ve kış mevsiminde de ilgi görüyor. Şu an ilde kuruyan yaprakların oluşturduğu doğal renk cümbüşü var. Özellikle Rize'nin İkizdere İlçesi'nin sahip olduğu doğal güzellikler, sonbahar aylarında dünyada eşine az rastlanılacak türden.
ÇAYDA İNOVASYON VAR
Son dönemde çok sayıda yeniliğe imza atan çay sektörünün yeni bombası uyku kaçırmayan 'gece çayı' oldu. 5 yıl süren Ar-ge çalışmalarının sonunda üretilen çay kafein içermiyor ve özel vitaminler barındırıyor. Rize'den piyasaya sürülecek çayın bebek ve çocuklara özel çeşitleri de hazırlanıyor.
ŞEHRİ BÜYÜTEN 5 DEĞER
SANAYİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kontrolünde yapımı süren Rize Organize Sanayi Bölgesi'nde içme suyu ve yağmur suyu gibi altyapı işlerinde çalışmalar devam ediyor.
TURİZM
Yaz aylarında yoğun turist çeken Rize ve yayları, sonbahar ve kış mevsiminde de ilgi görüyor. Sonbaharda kuruyan yaprakların doğal renk cümbüşü, şehirde alternatifsiz bir turizm imkânı sunuyor.
TARIM
Son verilere göre, Türkiye dünya çay üretiminde en büyük beş ülke arasında yer alıyor. Yılda 6 milyar TL cironun döndüğü sektörün en büyük aktörü Rize. Ayrıca standart üretimin yerini Ar- Ge'ye bıraktığı da görülüyor.
EĞİTİM
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bir yandan akademik kadrosunu diğer yandan öğrenci potansiyelini güçlendiriyor. RTEÜ Geliştirme Vakfı'nca sağlanan burslarında etkisiyli öğrenci nüfusu 20 binlere ulaştı.
ULAŞIM
Rize'de deniz üzerinde yapımı için çalışmalarına başlanılan Rize Havaalanı 30 metre dolgu deniz derinliği ve 3.300 metre pist uzunluğu ile dünyada tek olacak.
Sabah