04 / 05 / 2024

Rize'ye yeni projeler geliyor!

Rize'ye yeni projeler geliyor!

Rize’nin İyidere ilçesi Belediye Başkanı Ahmet Mete, dört dönemdir görevine devam ediyor. Mete, başlattıkları birçok projenin de bu yıl devreye gireceğini ifade etti. 



Para Dergisi'nin ekinde yer alan habere göre; Rize’nin İyidere ilçesi Belediye Başkanı Ahmet Mete, dört dönemdir bu görevde. Bugüne kadar çok sayıda projeyi tamamlayıp vatandaşların hizmetine sunan Mete, başlattıkları birçok projenin de bu yıl devreye gireceğini söylüyor...


İYİDERE

Göreve geldiğim günden bugüne kadar tam 4 dönemdir arkamda duran bana desteklerini esirgemeyen İyidere halkına teşekkür etmek istiyorum.

Rize'nin batı tarafında yer alan sahil ilçesi olan İyidere, doğal yapısı ve Karadeniz'e bakan yüzüyle önemli bir yerleşim yeri konumundadır. Bu güzel ve şirin ilçeye yeni dönemde yine hizmet etmek için görev aldık. Bu hizmet yarışında ilçemizi daha yaşanabilir bir İyidere'ye dönüştürebilmek ve İyidere’nin geleceğini en sağlam şekilde inşa edebilmek adına çalışmaktan onur duyuyorum. 4. dönem bizlere görev veren İyidere halkı, teşekkürün yanında en iyi hizmeti de hak ediyor. Biz bunun için halkımızın istekleri doğrultusunda onlara en iyi hizmeti getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Her dönem hizmetlerimizi üzerine ekleyerek devam ettirdik. Bu dönemde yine bunu başaracak inanca ve güce sahibiz. İlçe halkımız her dönem bize verdiği oy oranını artırarak bizlere güvendiğini göstermiştir. Her seçimde oylarımızı arttırarak seçimleri kazandık. İlk seçimde yüzde 57, sonrasında yüzde 61, 63 ve 73... En son seçimde de yüzde 87'ye kadar oylarımızı arttırdık. Bu oylar gösteriyor ki biz herkesin belediye başkanıyız. Seçim bittiği gün siyasetimiz biter ve herkese hizmet etmeye başlarız. Bizim kapımız her daim vatandaşımıza açıktır. Onlar için buradayız. Hizmetlerimizi arttırarak devam ettiriyoruz. Bize güvenen halkımıza mahcup olmayacağız.

 

Ahmet METE İyidere Belediye Başkanı

Ahmet Mete’yi Tanıyalım

İyidere Belediye Başkanı Ahmet METE, 01/01/1956 Yılında Rize'de doğdu, ilk, orta ve lise tahsilini Rize'de tamamladı. Eğitim Enstitüsünden mezun olduktan sonra kısa bir dönem öğretmenlik yaptı ve daha sonra ticarete atıldı. 1994-1999 yılları döneminde İyidere belediye başkanlığı yaptı. Daha sonra tekrar 2004 yılında AK PARTİ adayı olarak belediye başkanlığına seçildikten sonra, 2009 ve 2014 yıllarında yeniden AK PARTİ adayı olup seçilerek dördüncü dönem belediye başkanlığı yapmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

RİZE'NİN sahil ilçesi İyidere, doğal yapısı ve Karadeniz’e bakan yüzüyle önemli bir yerleşim yeri. Bu güzel ve şirin ilçede dört dönemdir belediye başkanlığını Ahmet Mete yürütüyor. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinden bu yana ilçede birçok yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Mete, yaptıkları hizmetleri şöyle sıralıyor: "İlçemiz 8 adet Mahalle ve 7 adet Köyden oluşmaktadır. Mahallelerimiz, Sarayköy, Yalıköy, Çanakçeşme, Üstüpiler, Yapraklar, Fethiye, Fıçıtaşı ve Hazar Mahalleleridir.

28 Mart 2004 Mahalli İdareler seçimlerinden itibaren yaptığımız yatırım ve hizmetler kısaca şunlardır.

1-                    İlçemizde Belediyemizin deniz dolgu alanında onaylı imar planına göre Belediyemizce verilen üst hakkı sözleşmesiyle müştemilatlarıyla birlikte 5600 m2, 114 odalı, 5 yıldızlı Turizm işletmesi belgesi düzenlenmiş konaklama tesisi yapılmış ve 06/05/2016 tarihli işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilerek hizmete açılmıştır. 

2-                   Turizme yönelik olarak mahallelerimizde Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 07/10/2011 tarihli ve 69 sayılı kurul kararıyla, korunması gerekli kültür varlığı olarak, 27 adet kültür varlığı tescili 2011 yılında yapılmıştır. Bunlar 2 mezarlık, 9 konut, 8 değirmen, 2 cami ve çeşmedir. Bu kapsamda turizme kazandırılması için değirmen onarmaları yapılmıştır.

İyidere Belediyesinin başlatmış olduğu kültürüne sahip çık projesi kapsamında, bu tarihi kültür varlıklarımızdan; a) Sarayköy Mahallesi su değirmeni ve köprüsünü 85.000,00 TL. onarılarak hizmete sunulmuştur

b)    Yapraklar Mahallesi su değirmeni ve köprüsü İyidereli iş adamlarımızdan Niyazi METE tarafından 122.000,00 TL. harcanarak onarımı tamamlanarak hizmete açılmıştır.

c)    Köşklüköyü ve Fıçıtaşı mahallesinde değirmen ve köprünün 75.000,00 TL. hesaplanan maliyetiyle İyidereli iş adamlarımızdan Niyazi METE tarafından onarımı bitmek üzere olup hizmete çok kısa bir sürede açılacaktır.

d)    İlçemizde Kültür Varlıklarına kayıtlı 3 adet değirmen daha bir yıl içerisinde onarıp turizme ve hizmete sunmayı planladı.

3-    İlçemizin köşklü köyünden merhum sayın Valimiz Yener RAKICI’nm adına eşi tarafından İlçemizin merkezinde Fıçıtaşı mahallesinde 260 m2 inşaat alanlı 400.000,00 TL maliyetli anaokulu yapılmıştır

4-    İlçemizin iş adamlarından Mahmut HANTAL tarafından yapımına başlanılan bodrum katıyla toplam 5 katlı Recep Tayyip ERDOĞAN üniversitesi (Mahmut HANTAL) Yabancı Diller Yüksek Okulu tamamlandı ve eğitim-öğretime başlandı.

5- İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşülerek Fethiye mahallesindeki Jandarma Hizmet Binası alanının bir kısmı üzerinde İlçe Kaymakamlığı, Belediye ve diğer kamu kuramlarını bir araya toplayacak yaklaşık 7.000.000,00 TL maliyetli hizmet binası yapılması ve mevcut Kaymakamlık binasının öğrenci yurduna dönüştürülmesi planlanmıştır. Mevcut plan dahilinde binanın zemin katında 55 araç kapasiteli bir kapalı otopark yapılacaktır.

6-              Belediyemizin 118.630 deniz dolgu alanının 58.242 m2 kısmında 5 yıldızlı turizm konaklama tesisine ilave bir adet cami yapılmış, oyun ve park alanı da yapılarak halkımızın hizmetine sunulmuştur.

7-    Çok eski bir yerleşim yeri olması ve son yıllarda yöremize ve bölgemize iç ve dış turizm hareketliliğinin ve talebinin arttığı da dikkate alındığında Karadeniz sahil Devlet Kara Yolu'na cephe alan bina yoğunluğunun fazla olduğu sahil kesimlerindeki binalardan başlanılarak, bina cephelerinde yenileme projesi hazırlanmıştır. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından (DOKAP) hibe desteği alınarak KDV dahil 8.794.540,00 TL ihalesi yapılıp 2017 yılı içinde yapımına başlanmış devam etmektedir.

8-    Hazar mahallesinde, spor kompleksi alanında idari binası ve türbinleriyle birlikte futbol sahası ve 500 kişi kapasiteli kapalı spor salonu yapılması sağlanmıştır. İyidere futbol stadyumu sentetik çim yüzeyi yenilenmesi, 930 kişi kapasiteli türbinin yeniden yapılması, soyunma odaları onarım işleri, tesis binasının dış cephelerinin yöresel mimariye uygun kaplama yapılması, stat çevresinde araç parkı yapılması için yaklaşık maliyeti 3 milyon TL lik onarım bedeli olan projeyi gençlik ve spor bakanlığına sunduk. Projenin bakanlık tarafından ödeneğin yatırılması halinde halinde onarım çalışması 2018 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

9-    Hazar mahallesi, sahil camii yanında içerisinde özürlü kabini, çocuk bakım odası bulunan bay ve bayan WC ve şadırvan yapılarak, çevresi park ve bahçe olarak düzenlenmiştir.

Buna ilave olarak Fethiye mahallesi kaymakamlık hizmet binası bitişiğindeki arsada 350.000,00 TL bir adet bay ve bayan WC yapımı projelendirilmiş ve yapımına başlanmış inşaatı devam etmektedir.

10-    İlçemizde Hazar mahallesinde 45.195,00 m2 yapı inşaat alanına sahip dünyanın en modern çay paketleme fabrikası ve müştemilatı, 4.273,00 m2 yapı inşaat alanına sahip otomasyon sistemli mamul çay ambarlarının yapı ruhsatları verilmiş ve tamamlanma aşamasındadır.

11- Rize İyidere Lojistik Limanı Etüt Proje İşleri (kesin proje, Fizibilite Etüdü, Sondajlı Mühendislik Hesaplarına esas Geoteknik Etüt raporunun hazırlanması, ÇED ve İmar planı hazırlanması) hizmet alımı ihalesi 06/04/2016 tarihinde yapılmıştır. 780.000 m2 alan üzerinde yapımı planlanmış ve kısa bir süre içerisinde yapımına başlanılacaktır.

12-    Sekiz adet mahallemizin tamamının 1/1000 ve 1/5000 ölçekli sayısal halihazır harita alımı işi ve Jeolojik ve Jeoteknik etüdü yaptırılmış ve onaylanmıştır.

Tüm mahallerimizi kapsayan imar planı yapımı işinin ihalesi yapılarak 22/05/2014 tarihli sözleşmesine göre işe başlanmış ve tamamlanma aşamasındadır.

13-    8 mahallemizinde İçme suyu şebekesinde ve dağıtım hatlarında bakım onarım ve iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.

İller bankası aracılığıyla çelik ve PVC boru ile terfi ve tahliye hatları, hazar mahallesinde 1 adet V:500 m3, betonarme gömme servis depolarının onarımları, katodik koruma, otomasyon inşaatı 1.0910008 TL harcamayla tamamlanmıştır.

14-    Şehir içi içme suyu dağıtım hatlarının tümünün yenilenmesi için İyidere (RİZE) içme suyu kesin projesi işi İller Bankası aracılığıyla ihale edilmiş 15/07/2016 tarihli sözleşmeyle işe başlanarak projesi tamamlanmış 14.000.000,00 TL maliyetli bu işin 2018 511lı içinde yapımına başlanacaktır.

15-    Belediye’mizin de katıldığı yaklaşık 45.000.000,00 TL maliyetli Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce ihale edilen VARDA İçme suyu Projesi Belediyemizin depolarına da bağlantı yapılarak tamamlanma aşamasında devam etmektedir.

16-           Tüm mahallelerimizi kapsayan kanalizasyon şebeke, toplayıcı hatlar, kollektör, ön arıtma ve derin deniz deşarjı proje ve yapım işi İller Bankası aracılığıyla ihale edilmiş 16/11/2016 tarihli sözleşmeyle işe başlanmış, projesi tamamlanmış yol yağmur suları için ayrı kanalında yapılacağı 5.000.000,00 TL., Derin deniz deşarjı 5.000.000,00 TL., Yağmur suyu 30.000.000,00TL., kanalizasyon hatları maliyetlerinin toplamı 40.000.000,00 TL maliyetli işin 2018 yılı içinde yapımına başlanacaktır.

17-    Fıçıtaşı, Fethiye, ve Flazar mahallelerinden geçen 4 adet derede DSİ Bölge Müdürlüğünce dere ıslahı işleri yaptırılmıştır.

18-    Hazar mahallesinde ÇEDAŞ’a ait olan arsanın 16 derslikli Hazar Çaysan İlköğretim okulu yapılmak üzere İl Özel İdaresine devrinin yapılması ve ilköğretim okulu binasının yapımı sağlandı.

Mevcut okullarımıza ilave olarak ilçemizin Hazar mahallesine ihtiyaç duyulan asgari 8 derslikli bir okul yapımı için Maliye Hâzinesinin hissedarları olduğu 4.846,46 m2 yüzölçümlü arsanın okul yapımına tahsis edilmesi için bu amaçla işlemler yürütülmektedir.

19-    Araç parkını yenilemek için 1.290.000,00 TL ile 1 adet kamyon, 1 adet 18 m hidrolik merpenli itfaiye aracı, 1 zabıta hizmet aracı, 2 adet kamyonet, 1 adet kazıcı yükleyici iş makinesi, 1 adet vidanjör, 1 adet arazöz, 1 adet canaze nakil aracı, 1 adet grayder ile araç parkımız önemli ölçüde yenilenmiştir.

20-          Belediye hizmet binasının 4. Katında düğün ve toplantı salonu olarak, çok amaçlı salon yapıldı.

21-          İyidere Sağlık Gurup Başkanlığında, cenaze yıkama ve Morg ünitesi yapıldı. Cenaze nakli dahil cenaze hizmetlerinin tamamı belediyemizce verilmektedir.

22-          Fethiye mahallesi sahil kesiminde 230.000,00 TL'ye bir adet yapay şelale yapıldı.

23-          Hazar mahallesinde çok amaçlı çocuk parkı yapıldı.

24-          Hazar mahallesinde bölgenin turizm potansiyelini geliştirmek ve şehrin giriş kapısı niteliğinde olan alanm düzenlenerek şehre yakışır bir görüntüye kavuşturulması için ilçemizin iş adamı Niyazi METE tarafından otel ve alışveriş merkezi yapılacaktır.

25-    İlçemiz sınırları içerisinde vatandaşların talebi üzerine arazi yolları yapım çalışması yürütülmektedir. Bu amaçla mahalleler birbirine alternatif bir yol güzergâhına da kavuşmuş oluyor. Bu kapsamda Hazar mah. 2,5 km, Fethiye mh. 1,5 km, Yapraklar ve Fıçıtaşı'm birbirine bağlayan güzergâhta 2 km olmak üzere toplamda 140.000,00 TL harcanarak 6 km yol yapılmış, mahalle aralarında bulunan patika yollarının bakım onarım ve tadilat çalışmaları devam etmektedir.

26-    Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak ile başkanımızın yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ilçemiz Hazar ve Fıçıtaşı mahallelerinde 240 bin lira değerinde 2 adet semt sahası projesi hazırlanıp yapımı için bakanlıktan ödenek beklenmektedir.

27-    İyidere/nin kültür ve turizm açısından tanıtımı için ilçeye kamera sistemi kurarak internet üzerinden belediyenin sitesi (www.iyiderebel.tr) adresinden ilçemizi merak eden ziyaretçiler ve özleyen hemşerilerimiz için online olarak takip edilebilecek sistemi 70.000 TL'ye kurduk.

28-    Üst geçit aydınlatması, yapay şelale aydınlatması, sahil aydınlatması, park ve sokak aydınlatmaları, refüj aydınlatmaları, karayolu dekoratif aydınlatmaları, vb aydınlatma işlerinde 756.000,00 TL harcandı.

29-    4. yıl çalışma periyodu içerisinde birçok yerleşim alanlarının köklü sorunlarını çözen fen işleri müdürlüğü tahkimat ve taş duvar hizmetleri yol genişletme çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Bu çalışmalara 1.672.000,00 TL harcama yaptı.

Mahalle yol betonla-malarında 5642 m3 beton döküldü. Yol betonlarına yapılan harcama 965.146,00 TL.

30-    Son yılda yaklaşık 600 su arıza onarımı 270.000,00 TL harcanarak yapıldı. 444 adet akıllı saat aboneliği yapıldı.

31-    Fıçıtaşı Mahallesi İyidere açık saha spor tesisleri alanına 1 adet sentetik çim yüzeyli futbol sahası, 1 adet tenis kortu, 2 adet basketbol sahası, soyunma odaları, 250 kişilik portatif tribün, aydınlatması ile çevre düzenlemesinin yaptırılabilmesi amacıyla kdv hariç 2.000.000,00 TL GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI Spor Toto Teşkilat başkanlığı ile 12.03.2018 tarihinde protokol yapılmıştır.

32-    Rize turizimine büyük katkı sağlayan Pileki mağarasına gelen ziyaretçiler için sahilden mağaraya giden patika yolu onarıp çevre düzenlemesi ışıklandırma ve güzergah üzerindeki taşköprü ve değirmenleri onararak 4,5 km'lik yürüyüş parkuruna çeviriyoruz.

33-    AFRİN'E YARDIM TIRLARI İÇİN HERKES SEFERBER OLDU

İyidere Kaymakamlığının ve belediyesinin 15 gün önce toplantıda aldığı bir kararla Suriye'de teröre karşı mücadele eden Türk askerine, polisine ve teröristlerden temizlenen yerleşim yerlerinde yaşayan mağdur insanlara yardım kampanyası düzenlendi. "Afrin'e, İyidere'den sıcak bir çay" sloganı ile başlatılan kampanya, ilçe merkezi ile 7 köy ve 7 mahallede kısa sürede yankı buldu. Düzenlenen kampanya sonucu küçük ilçemizin koca yürekli insanlarının yardımları, 2 TIR'la afrine götürülerek bizzat başka-nımızm ve kaymakamımızın elleriyle dağıtıldı.
 


Geri Dön