30 / 04 / 2024

Roma hamamları 3D ile ayağa kaldırıldı!

Roma hamamları 3D ile ayağa kaldırıldı!

Yatağan 'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan tarihi Roma hamamlarının 3D yöntemiyle gün yüzüne çıkarıldığını belirten Kazı Heyeti Başkanı Söğüt, kazılara en kısa sürede başlayacaklarını söyledi




Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Eskihisar köyünde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki tarihi Roma hamamlarının ayağa kaldırılması için kazı çalışması başlatıldı. Yatağan'da Eskihisar köyünde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Roma hamamları, 3D yöntemiyle gün yüzüne çıkarılıyor. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, kentteki önemli yapıların ayağa kaldırılması için çalışma yürüttüklerini, yapılan kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaştıklarını söyledi. Bu yılki kazı çalışmalarının 100 kişilik ekiple sürdürüldüğünü anlatan Söğüt, kentteki yapıların bir bütün olarak korunduğunu, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda yürünerek gezilen başka bir antik kent bulunmadığını ifade etti.


3 hamam bulunuyor

Roma hamamlarının bulunduğu alandaki çalışmaları 70 kişilik ekiple sürdürdüklerini kaydeden Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, "Kentte 3 tane büyük Roma hamamı bulunduğunu biliyoruz. Bunlardan bir tanesi kadınlar hamamı. Şu an yaptığımız kazı çalışmalarında iki Roma hamamının varlığını tespit ettik. Bu yöndeki çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Hamamın bir tanesinde temizlik, diğerinde kazı çalışması yapıyoruz. Kentte ayrıca beylikler dönemine ait bir hamam daha bulunuyor. Bu hamamlar antik dönemde buradaki yıkanma ve temizliğe verilen önemi gösteriyor" dedi. 


Tam plan çıkarıldı

Kentte yürütülen kazı çalışmalarında Roma hamamından tapınağa, Selçuklu camisinden Türk evine her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarına işaret eden Söğüt, "Kentteki Roma hamamlarının tam planını çıkardık. 3D yöntemiyle yapıları ayağa kaldırdık. Sadece kazısı yapılmamış durumda. Kazı tamamlandığında hamamın içinde bulunan eşyaları, burayı süsleyen eserlerin hepsini tam olarak gün yüzüne çıkaracağımızı düşünüyorum" diye konuştu. 


Yeni Asır


Geri Dön