28 / 09 / 2024

Roman Vatandaşlar: Bizi TOKİ evlerinden atmak istiyorlar!

Roman Vatandaşlar: Bizi TOKİ evlerinden atmak istiyorlar!

Samsun’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında oturdukları gecekondulardan belediye tarafından yaptırılan konutlara taşınan ancak sözleşme hükümlerine uymadıkları gerekçesiylşe dava açılmıştı




Büyükşehir Belediyesince konut bedellerinin ödenmediği gerekçesiyle Tüketici Mahkemesine açılan davanın ikinci duruşmasında tanıklar dinlendi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için ertelenirken, duruşma çıkışında adliye önünde açıklamada bulunan davalı Roman vatandaşların avukatı Suna Coşkun, daha önce müvekkilleri adına mahkemeye sundukları dilekçede semt sakinlerinin okuma yazma bilmemesinden dolayı kendilerine imzalatılan sözleşmeler sonrasında semt sakinlerinin borçlu gösterildiğini, yapılan sözleşme ve uygulamaların usul ve esas yönünden geçerlilik taşımadığı belirttiklerini, bu nedenle de davanın reddine karar verilmesini istediklerini ancak mahkemenin bu taleplerini yerinde bulmadığını ifade etti.

Avukat Coşkun, devam eden hukuk mücadelesinde mahkemenin vereceği kararı beklediklerini kaydetti. 200 Evler Derneği Başkan Yardımcısı Saim Yarar da 1923 yılında mübadele sonrası Selanik’ten Samsun’a yerleştirildiklerini ve şu an yaklaşık 1500 kişilik nüfusa sahip olduklarını söyledi.

Yarar, 73 yıldır bulundukları Samsun’da oturdukları 200 Evler Mahallesi’ndeki evlerinden baskılar sonucu çıkarılmak zorunda kaldıklarını öne sürerek, şunları kaydetti:
"Biz eski evlerimizde mutluyduk. O evlerimizin karşılığında bize  TOKİ  evlerini verdiler. Eski evlerimizi de yıktılar. Bizi yolu olmayan alt yapısı bulunmayan evlere yerleştirdiler. Şimdi de evlerin parasını ödeyemediğimiz için bizi kapı önüne koymak istiyorlar. Eski evlerimizi zorla yıkarak bizi TOKİ’ye yerleştirenler bugün de bizi zorla TOKİ’den atmak istiyor. Hiçbir güvencemizin, düzenli bir gelirimizin olmadığını bile bile bizi hangi gerekçeyle bu borcun altına soktunuz. Bizim bu borcu ödeyemeyeceğimizi biliyordunuz."
AA


Geri Dön