Rönesans İnşaat'tan dev sağlık yatırımı!
Kamu Özel Ortaklıkları yöntemiyle yapılacak olan 1.550 yataklı Adana Şehir Hastanesi için 9 yabancı banka kredi verdi. Projeyi, Türk Rönesans ile Fransız Meridiam yapacak.
Sağlık sektöründe büyük dönüşüm anlamına gelen Kamu Özel Ortaklıkları (PPP) yöntemiyle yapılacak 1.550 yataklı Adana Şehir Hastanesi için 9 yabancı banka 18 yıl vadeli kredi verdi. Projeyi, Türk Rönesans ile Fransız Meridiam birlikte yapacak.
Türkiye’nin sağlık hizmetleri alanındaki önemli reformlarından biri olacak ve ülkeye çok sayıda modern hastane kazandıracak “Kamu Özel Ortaklıkları (Public Private Partnership-PPP) projeleri için önemli adımlardan biri daha tamamlandı.
Rönesans Sağlık Yatırım ve Fransız şirketi Meridiam ortaklığı, 540 milyon Euro’ya mal olacak Adana Şehir Hastanesi Kompleksi için 9 yabancı bankadan 433 milyon Euro’luk kredi sağladı. Entegre Sağlık Kampüsü niteliğinde hayata geçirilecek proje için sağlanan kredinin imza törenine Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, Rönesans Sağlık Yatırım Grubu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Meridiam Uluslararası Yatırım Fonu Kurucu Ortağı ve CEO’su Thierry Déau ve kredi veren banka yetkilileri katıldı.
YENİ İHALE YOLDA
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “Türkiye’nin geçmiş dönemlerde 1 milyar dolar için hatta daha küçük rakamlar için ne yüksek faizler ve ne kısa vadeler kabullendiğini gayet iyi biliyoruz. Şimdi, 18 yıl vade ve çok sayıda uluslararası bankanın imzası var. Bunun arkasındaki asıl güç milli iradedir. Bu milletin gelecek ufkudur, dinamizmidir. Geçen yıl 16 şehir hastanesi ve 24 bin yatak kapasitesi için 9 milyar dolarlık yatırıma start vermiştik. Önümüzdeki yıl bir o kadar daha yatırımın ihale sürecini başlatıyoruz. 216 hastanemizin inşaatı devam ediyor. 2018’e geldiğimizde 95 bin yatak kapasiteli hastanelerimizle dünyanın en ileri sağlık hizmeti için hazır olacağız. Sağlıkta Amerika ve Avrupa’nın başardığını Türkiye de başaracak.”
18 YIL VADELİ KREDİ
Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak da “En gelişmiş ülkelerde sağlık sektörü başta olmak üzere eğitim, adalet gibi alanlarda başarıyla uygulanan bu modelin (PPP) en gelişmiş yeni nesil şeklini ülkemizde uygulama şansını elde ettik” dedi. Meridiam ile Avrupa’nın en büyük finans kuruluşlarını bir araya getirdiklerini vurgulayan Ilıcak, “Yatırım öncesinde tamamı yabancılardan proje finansmanı gerçekleştirdik. Yurtdışında elde ettiğimiz deneyimi sağlık yatırımlarında kullanmak üzere yola çıktık” diye konuştu.
PPP Nedir?
Kamuya ait altyapı yatırımlarının özel sektör tarafından yapılması ve belli bir süreyle devlete kiralanması modeline Kamu Özel Ortaklıkları (Public Private Partnership-PPP) deniyor. PPP sisteminde, kira süresi boyunca özel sektör kamunun arzu ettiği hizmetleri de üretebiliyor. Tıbbi hizmet ise devlet tarafından veriliiyor. Tüm doktor ve hemşire kadrosu devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanabilen bu ortaklık modelinde Türkiye’deki projeler için süre 25 yıl olarak belirlendi.
Adana’ya 3 hastaneli dev sağlık kampusu
RÖNESANS Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak’ın verdiği bilgiye göre, Adana Entegre Sağlık Kampüsü 1.550 yatak kapasiteli, 3 farklı hastaneyi kapsıyor. Bunlar, 1.300 yatak kapasiteli Ana Hastane, 150 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve 100 yatak kapasiteli Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi olarak sıralanıyor. Rönesans Sağlık Yatırım’ın Adana’nın yanı sıra Bursa ve Elazığ Entegre Sağlık kampusları ile Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin inşasını da üstlendiğini hatırlatan Ilıcak, “Yüklenicisi olduğumuz Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastaneleri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanelerinin proje finansmanlarını inşaatlarını ardı ardına gerçekleştireceğiz. Bizim yapımını üstlendiğimiz sağlık komplekslerinin toplam inşaat alanı 2 milyon metrekare olacak ve yaklaşık 2 milyar Euro’luk yatırımla gerçekleşcek” dedi.
Türkiye ile AB arasındaki gerilim geçici
MERIDIAM Kurucu Ortağı ve CEO’su Thierry Déau, “Türkiye Avrupa’da yatırım için bulabileceğimiz en iyi yer. Bu nedenle de yatırımcılarımız ikna oldu” dedi. Déau, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki gerilimin sorulması üzerine de, “AB üyesi Fransa ile Macaristan arasında birkaç yıl önce bazı sorunlar yaşanmıştı ve AB Fransayı sert uyarmıştı. Biz Türkiye’nin çok köklü, güçlü bir hukuk ve demokrasi altyapısı olduğunu biliyoruz. Gerilim geçici” dedi.
Sadi Özdemir / Hürriyet