Emlak Konut

Röperli kroki nedir? Röperli kroki ne için hazırlanır?

Röperli kroki bir inşaata başlamak için ruhsat başvurusunda bulunan kişilerden istenmektedir. Peki, röperli kroki nedir? Röperli kroki ne için hazırlanır? İşte yanıtı…Zira inşaata başlamadan önce alınacak ruhsat için gerekli belgeler arasında röperli kroki de yer almaktadır…RÖPERLİ KROKİ NEDİR?Röperli kroki; bir inşaata başlanmadan önce parsel veya ada yapılarının yeri değişmeyecek, sabit biçimde ölçülerinin yazılı olduğu krokilerdir

Röperli kroki halk arasında çok bilinmeyen bir terim olmakla birlikte, genellikle inşaat işiyle uğraşanların sık kullandığı terimler arasında yer almaktadır. Zira inşaata başlamadan önce alınacak ruhsat için gerekli belgeler arasında röperli kroki de yer almaktadır…

RÖPERLİ KROKİ NEDİR?

Röperli kroki; bir inşaata başlanmadan önce parsel veya ada yapılarının yeri değişmeyecek, sabit biçimde ölçülerinin yazılı olduğu krokilerdir.

Bu krokide, ölçümlerin doğru yapılması ve kroki üzerinde doğru biçimde belirtilmesi gerekmektedir. Yanlış ölçülmüş veya yanlış biçimde işaretlenmiş bir ölçüm, inşaat süresince sorun çıkarır.

Röperli krokide sabit noktalardan alınan arazi ölçüleri açıkça yer alır. Böylelikle hem parselin yasal sınırları tam olarak meydana çıkar hem de inşaatın mevcut imar durumları kapsamında o parsele nasıl aplike edileceği belli olur.

Röperli kroki, daha önceden resmi olarak hazırlanan koordinat ve ölçüleri gösteren kroki olarak tanımlanırsa, aplikasyon için bu noktaların arazi üstünde kalıcı ve fiili olarak işaretlenmesi denilebilir.

 

Röperli krokiler parselin sınırlarını ölçekli olarak ve kesin koordinat sistemini gösteren tamamen uygulamaya göre hazırlanmış belgelerdir.  Arazilerde sınır köşelerine yerleştirilen kazıklar, röperli kroki için yapılan işlemlerdendir.

RÖPERLİ KROKİ NE İÇİN HAZIRLANIR?

Bir inşaata başlamak isteyen kişinin yapacağı ilk işlerden biri inşaat ruhsatı almaktır. İnşaat ruhsatı için gerekli koşullar ise 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 22’nci maddesinde yer almıştır.

Kanuna göre inşaat yapılacağı parselin yer aldığı belediye ya da belediye yetki alanı dışındaysa valiliğe inşaat sahipleri ya da onların resmi olarak vekalet verdikleri kişiler tarafından dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir.

Bu başvuruda yer alacak dilekçenin ekleri de yine kanun ile düzenlenmiştir. Buna göre inşaat ruhsatı almak için gerekli olan ekler arasında röperli kroki de yer almaktadır.

Kısaca inşaat ruhsatı alabilmek için röperli kroki gerekmektedir.