04 / 05 / 2024

Rötre nedir?

Rötre nedir?

Bir inşaat riski olarak ifade edilen rötre nedir? Rötre çatlakları ile ilgili detaylar; rötre nedenleri ve rötre çeşitleri gibi hususlar için haberimizi inceleyebilirsiniz... Rötre nedir, işte yanıtı..



Rötre nedir?

Rötre, beton üzerinde meydana gelen büzülme ve kılcal çatlak için kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Rötre, betonun su kaybederek ya da sıcaklık farklılıklarından dolayı çatlamasını ifade ediyor.


Rötre nedenleri

Rötre, taze veya prizini almamış betonun su kaybetmesi nedeni ile meydana geliyor. 


Rötre çeşitleri nelerdir?

Rötre çeşitleri, plastik rötre, şişme rötre, karbonatlaşma büzülmesi, hidratasyon büzülmesi ve termik rötre olmak üzere 6 çeşde ayrılıyor.


Plastik rötre

Betondaki plastiklik henüz tamamen kaybolmamış durumdayken betonun yüzeyinde yer alan bu büzülmeye plastik büzülme deniliyor.


Şişme rötre / negatif büzme

Çimento hamurunun veya betonun gösterdiği hacim artışına “şişme” bir diğer deyişle “negatif büzülme” deniliyor.


Hidratasyon büzülmesi

Taze betonda, çimento ve su arasındaki reaksiyonların devam edebilmesi için, genellikle yeterli miktarda su bulunuyor. Betonun içerisindeki suyun  önemli bir miktarının herhangi bir nedenle kaybolması durumunda hidratasyon yavaşlıyor.


Hidratasyonun devam edebilmesi için yeteri miktarda su bulunması gerekiyor. Bu suyun olmaması durumunda hidratasyon büzülme meydana geliyor.


Karbonatlaşma büzülmesi

Bünyesindeki suyun bir bölümünü bu şekilde kaybetmiş olan çimento hamuru bir miktar büzülme gösteriyor. Karbonatlaşma olayıyla meydana gelen büzülmeye “karbonatlaşma büzülmesi” deniyor.


Kurulma büzülmesi

Kuruma büzülmesi, sertleşmiş betonun içerisindeki suyun bir miktarının buharlaşarak kaybolması (betonun kuruması) sonucunda yer alan büzülmeyi ifade ediyor.


Termik Rötre

Prizi sona eren ve sertleşmeye başlayan betonda, hidratasyon ısısının tüm kütleyi ısıtmaya yetecek oranda artamaması sonucunda kütle soğuyor ve termik büzülme oluşuyor. 1-2 gün içinde ortaya çıkan rötre özellikleri baraj gibi kütle betonlarında önemli sorunlar çıkarıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön